Batch #2

Selve prosessen og forventningene om sluttresultat ga mersmak og brygg nr. 2 er allerede i støpeskjeen. Dette skal bli et juleøl. Om det blir et juleøl i betydningen «et øl som smaker som juleøl jeg kjøper i butikken/på polet» er heller tvilsomt. Det blir mer et juleøl i betydningen det er ferdig til jul 🙂 Grunnen til dette er at en må gjære en klassisk norsk juleøl som en lager-øl, dvs. rundt 10 grader og det har vi ikke fasiliteter til. Brygget blir derfor en relativ mørk ale i stedet. Det er mulig å tilsette ymse krydder for å få en mer «julete» smak – men den diskusjonen har vi ikke tatt ennå.

Det vi håper er å få til et mørkt, smaksfullt øl på rundt 5,6%.

Har i dag derfor vært å handlet ingredienser (pluss korkeapparat og korker) hos www.vestbrygg.no til følgende brygg:

——————————————

Batch #2
Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           19.0
Total Grain (kg):         3.802
Total Hops (g):           40.00
Original Gravity (OG):    1.064  (°P): 15.7
Final Gravity (FG):       1.015  (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):  6.41 %
Colour (SRM):             8.7   (EBC): 17.1
Bitterness (IBU):         20.4   (Tinseth – No Chill Adjusted)
Brewhouse Efficiency (%): 73
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
1.500 kg Liquid Malt Extract – Amber (39.45%)
1.500 kg Liquid Malt Extract – Light (39.45%)
0.500 kg Dry Malt Extract – Dark (13.15%)
0.302 kg Corn Sugar (7.94%)

Hop Bill
—————-
40.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet (4.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.1 g/L)

Misc Bill
—————-

Single step Infusion at 70°C for 1 Minutes.
Fermented at 20°C with Safale US-05

Notes
—————-
Fant ikke spraymalt Medium i listen og har derfor satt inn Dark. Antar at dette ikke har noe å si for beregningene av OG, men at det selvsagt vil påvirke beregningen av farge (ølet blir altså noe lysere enn det beregningene viser).

I tillegg skal 100 gr. Sjokolademalt, 200 gr. Crystallmalt og 150 gr. Dark Crystallmalt ligge i kokekjelen fram til temperaturen har nådd 80 grader. Dette skal bidra med farge og smak, men vil ikke (på grunn av den korte tiden) bidra til høyere OG. Birger på vestbrygg.no antar EBC (fargen) vil havne på 30-35.

Ble anbefalt å starte med 25 liter kokt ned til 23 liter, men dette ga for lav OG. Det viste seg at spesialmalten da var lagt inn i hele koketiden og dette ville selvsagt økt OG. For å havne på høy nok OG (og dermed høy nok alkoholprosent) reduserer vi derfor volumet. Vi kunne kjøpt mer spesialmalt og oppnådd det samme. Vi startet med 23,3 liter vann (eksklusive maltekstrakt).

Recipe Generated with BrewMate

——————————————

www.vestbrygg.no hadde ikke humlen inne (den satt fast i tollen), så denne er bestillt fra www.bryggselv.no sammen med flaskefyller og flaskebørste. Har også vært på den lokale dagligvaren og kjøpt 4 kasser (a 24 flasker)  med 0.33 brune ølflasker og startet vaskingen av disse (mye jobb!)

19.10.2011 / Bryggedag

I dag satt vi batch #2. Vi reviderte oppskriften litt – vi fikk et innfall hvor vi tilsatte 302 gr sukker for å få en høyere alkoholprosent i ølet. Oppskriften over er oppdatert i forhold til dette. Oppskriftskalkulatoren beregnet da at vi skulle få en OG på 1.064. Vi målte 1.065 og det må sies å være innertier. Hvis ølet gjærer godt ut og vi kanskje oppnår en FG på 1.015 betyr dette at vi får en øl på 6.4%.

Vi delte alle ingrediensen i to og kokte det i 2 kjeler. Dette skapte litt utfordringer da den ene kjelen nådde 80 grader lenge før den andre og tilsvarende startet den å koke lenge før den andre. Vi lot den som «førstekokende» skjelen koke i ca. 75 minutt slik at den bare stod å hvilte seg (i ca. 15 minutter?) uten varme mens den andre kjelen kokte ferdig (60 minutter).

Vi skylder en eller annen kompis til Jo og Jo selv for lån av kjøler. Den fungerte supert og kjølte ned de 20,5 literne på 15-20 minutter. Når kjølingen var ferdig var det 20 liter øl i gjæringsdunken. Oppskriftskalkulatoren hadde beregnet ferdig volum til 19 liter. Differansen skyldes at en under oppsett av oppskriften estimerer mengden vørter som fordamper. Vi estimerte 15%, mens det i realiteten ble 12%.

Vi kjølte vørteren ned til 22,5 grader før vi pitchet gjæren (som var rehydrert) og ristet gjæringsdunken kraftig.

Nå er planen å stabilisere temperaturen i rommet på 20 grader. Nederst i dette innlegget finnes noen bilder fra dagens seanse.

27.10.2011 / Gjæringsupdate

Som ved batch #1 var stormgjæringen i gang når jeg sjekket gjæringsdunken dagen etter at vi satte brygget til gjæring. Brygget fikk stå slik (på rundt 20 grader) fram til mandag 24.11. Da hadde dunken stått i 6 dager og temperaturen ble øket til rundt 25 grader. Planen er nå å tappe ølet på flasker onsdag 2. november.

02.11.2011 / Tapping på flasker

Da var batch #2 kommet på flasker. Flaskene kjøpte vi på den lokale coop’en for panten. Flaskene ble vasket først ved å la dem ligge i varmt vann med Zalo. Da falt etiketten av og så ble de skylt ved å fylle hver flaske 5 ganger med varmt vann. Deretter fikk de seg ca. 15 minutter i et bad med kaustisk soda med påfølgende skrubbing med flaskebørste før ny skylling ved å fylle hver flaske 5 ganger med lunkent vann. Like før tapping fikk flaskene seg et bad i Starsanoppløsning. Puh.

Spenningen var stor da lokket på gjæringsdunken ble åpnet. Ølet var kjempemørkt og det luktet rikelig av humle. FG ble målt til 1.011! Og det betyr at det er 6,9% alkohol i ølet.

Selve flaskingen gikk greit med den nyinnkjøpte flaskefylleren – det var bare å få heverten i gang og stikke flaskefylleren i bunn av flasken. Da åpnet ventilen seg og så var det bare å løfte den igjen når flasken var full slik at ventilen lukket seg igjen.

Korkeapparatet var vi ikke helt fornøyd med. Mange av korkene ser ikke ut til å ha blitt klemt ordentlig på flasken. Vi får krysse fingrene for at det holder. Vi må vurdere å kjøpe en skikkelig bordmodell (f.eks. en slik). Alternativet er å kjøpe flere flasker med swing-top og slippe hele korkeproblematikken. Må diskuteres!

Bilder fra seansen finnes nederst (vi var så engasjerte under flaskingen at vi ikke kom på å ta bilder før selve flaskingen var ferdig).

09.11.2011 / Prøvesmaking

Det er vanskelig å få samlet alle, men Ø og M fikk i allefall prøvesmakt batch #2 i dag. Vi var veldig spente på om karboneringen hadde forløpt uten lekasje fra flaskene. Grunnen til dette er at vi ikke var helt fornøyd med korkeapparatet når flasket ølet. Men det ser ut til å ha gått bra! Det kunne absolutt vært mer kullsyre i ølet, men det var allerede grei futt i det. Vi kan vel fortsatt håpe at det foregår noe karbonering.

Ølet var mørkt, men ikke særlig klart. Vi håper ytterligere modning og lagring vil bidra til at ølet blir klarere.

Den første smaken var litt overraskende, men den ble bedre og bedre jo lenger ned i glasset vi kom … En del humlesmak var det og en noe fruktig ettersmak.

Vi var også litt spent på om alkoholsmaken var framtredende, da beregningene viste at ølet skal holde 6,9%. Om det er det bare å si at jeg mener jeg i skrivende stund (halvannen time siden prøvesmakingen) fortsatt kjenner virkningen av den lille 0,33 l som ble konsumert.

Det skal bli spennende og se hvordan dette ølet utvikler seg fram mot jul!

15.11.2011 / Mer smaking

Ø, B og W prøvesmakte ølet i går kveld. Ølet ser ut til å utvikle seg bra – det synes som om det er blitt noe klarere (men det er langt fra gjennomsiktig). Smaken er god, men det kunne vært mer humlesmak. Vi var også enig om at ølet har en litt sur/fruktig ettersmak som setter langt bak i ganen. Også batch #1 hadde dette. Når vi nå samtidig smakte på batch #1 (Coopers test) oppdaget vi at denne lett skjemmende ettersmaken var så godt som borte!

Da er det bare å krysse fingrene for at ytterligere lagring av batch #2 fjerner ettersmaken!

Tagged on:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.