Batch #3 – Pils!

Det nærmer seg stadig at vi får tilsendt Beer Brew 30, men ventetiden faller lang. Vi har derfor bestemt oss for å sette enda en batch basert på maltekstrakt i påvente av at utstyret kommer.

Denne gangen blir det en Tsjekkisk pils. Det som er kjøpt inn er:

Datablad for gjæren finnes her. Maltekstrakten er i utgangspunktet ferdig humlet med Saaz – men vi vurderer å tørrhumle (la humle ligge i vørteren under gjæring) med ekstra humle. Må diskuteres.

Under siste bryggeseanse brukte vi opp det vi trodde var siste flasken Starsan. Det er bestilt mer Starsan via ebay, men vi antok at denne ville bruke lang tid over atlanteren. I samme bestilling fra bryggselv.no tok vi derfor med mer desinfiseringsmiddel. Men, når Ø kom hjem i dag fant han pakken fra USA med Starsan i postkassen, og på kjøkkenet bak en kokebok fant han den ene av de to første Starsan-flaskene som ble kjøpt inn. Og i tillegg er det altså på vei IO Star fra bryggselv.no … Når det regner, pøser det.

Nå gjenstår det bare å bli enige om et tidspunkt for å sette batch #3. Håper det blir førstkommende onsdag 23. november 2011.

22. november 2011

Det er på tide å fastsette en plan for «bryggedagen» – onsdag 23. november.

Bryggedagen er satt i hermetegn da dette knapt kan kalles brygging. Vi blander jo bare maltekstrakt med vann og gjær. Vi ser fram til at Beer Brew 30 kommer (ankommer Kristansand 25. november) i hus slik at vi kan selv kan utføre flere ledd i prosessen.

Vannmengdeberegninger

På produsentens utfyllende beskrivelse for brygging med deres ølsett anbefales det at man blander ut maltekstrakten i 2 liter kokende vann. Totalt volum skulle da bli ca. 4 liter. Deretter fyller man på med 14 – 16 liter kaldt vann avhengig om ønsket volum ferdig vørter skal være 18 eller 20 liter (litt pussig at de her snakker om 18 – 20 liter når de i omtalen av ølsettet sier det skal kunne resultere i 20-25 liter ferdig øl – men det avgjøres vel av hvor mye alkehold en ønsker i ølet).

Vi satser på 20 liter for å være sikker på at ølet ikke blir for svakt. I tillegg trenger vi 1 liter kokt vann til å skylle ut restene fra maltekstraktboksen. Det betyr at vi tilsetter 15 liter kaldt vann. Hvis vi regner med at det ligger 1,5 liter igjen i gjæringsdunken som vi ikke får flasket, vil dette si at vi skal sitte igjen med 18,5 liter øl (56 0,33 l flasker).

Humling

Maltekstrakten er ferdig humlet, men for moro skyld ønsker vi å humle litt ekstra. Vi har som nevnt tidligere tenkt å forsøke tørrhumling og har forsøkt å lese litt om dette rundtomkring på ulike fora på nett. Det ser ut til at humlen da skal i gjæringsdunken når stormgjæringen er over. Men det blir ofte da anbefalt å benytte pellets og ikke blomst (slik vi har nå) da blomst ofte fører til uklart øl med denne metoden.  Det er ingen grenser for hvor mye man kan lese på nettet om disse tingene, men fant en fin side om ulike måter å humle på hos Garm Nanobryggeri. Han har i skrivende stund nærmere 60 brygg på samvittigheten og det må da telle for noe. Han forteller om «Late Hopping» (aromahumling) at humle som tilsettes ved slutten av koketiden bidrar med aroma og smak og minde bitterhet (noe bitterhet blir det, men mindre). Vi vil derfor forsøke å la 100 g humle koke i 15 minutt i de 2 literne vann vi skal koke opp. Deretter siles dette vannet rett i gjæringsbøtten sammen med maltekstraktet. Vi bør nok da koke f.eks. 2,2 liter vann da vi mister noe vann i fordamping i løpet av de 15 minuttene.

Har også lest at det kan være lurt å koke humlen i noe maltekstrakt og ikke bare vann, da rent vann evner mindre å ta til seg smak og aroma fra humlen. Kanskje vi kan koke opp 1,7 liter vann og tilsette ca. 0,5 liter maltekstrakt og la det hele koke opp, tilsette humlen og la det trekke i 15 minutter?

Gjærmengdeberegninger

Når det gjelder gjærmengde kan vi lese av anbefalinger vi finner på bryggselv.no at de anbefaler 2 pakker (på 11,5 gr – altså 23 g) til 20-25 liter vørter. På  gjærprodusentens faktaark for gjæren Saflager W-34/70 finner vi at anbefalt gjærmengde er «80 to 120 g/hl for pitching at 12C – 15C. Increase dosage for pitching below 12C, up to 200 to 300 g/hl at 9C». Altså trenger man mer gjær for lavere temperaturer. Vi har ca. 12 grader i kjelleren og 10-dagersvarselet viser litt synkende temperatur for de kommende 10 dagene. Kanskje kommer kjellertemperaturen ned i 10-11?. Ut fra gjærprodusentens litt vage anbefalinger skulle det tilsi at en plass mellom 130 og kanskje 160 g/hl? Velger vi øvre skikt her blir det (omregnet til 20 liter vørter) ca 32 g. Altså 2,78 11,5 grams pakker.  3 pakker (3 x 11,5 g) er 34,5 g hvilket tilsvarer 172,5 g/hl – hvilket fortsatt er innenfor produsentens anbefalinger. Vedtatt?

Rehydrering av gjær

Her er leverandøren av ølsettet og gjærprodusenten samstemte i at gjæren skal rehydreres i sterilt vann (ca. 10 ganger vekten av gjæren). Vannet bør ha en temperatur på 23 (+/- 3 grader). Når gjæren er godt oppløst i vannet (15-30 minutter) bør en røre jevnlig i ca-. 30 minutter før gjæren has i vørteren. Altså bør vi rehydrere gjæren i ca. 1,7 dl vann.

Gjæringstemperatur

Bryggselv.no anbefaler å la gjæringen starte i romtemperatur (ca. 18 grader?) til gjæringen har startet, men dette kompliserer det og vi satser på at det er unødvendig. Vi bør derfor prøve å temperaturen på den ferdige vørteren ned mot 11 – 12 grader. Det gjør sikkert ikke noe om den er litt høyere enn dette når gjæren tilsettes.

Iris Moss

Vi har Irish Moss «på lager». Dette er et middel som kan tilsettes brygget for å klarne det. Det anbefales flere steder å tilsette dette i de siste 15 minuttene av kokingen – altså sammen med humlen i vårt tilfelle. Har sett anbefalt 1 – 2 ts på ca. 25 liter. Tenker vi sier 1 ts. Av det en kan forstå av alt man leser på nettet skjer ikke selve klarningen under kokingen i de 15 minuttene. Men det vil i løpet av denne tiden trekkes ut stoffer fra Irish Moss som senere under gjæring trekker til seg ulumskheter og tar dette med seg til bunns i gjæringsdunken. Verdt et forsøk.

Oppsummering av plan

 • Sett maltekstraktboksen i varmt vann for gjøre den tyntflytende
 • Koke opp 1,7 dl vann til rehydrering av gjæren og sette dette tilside med plastfolie over
 • Koke opp 1 liter vann (skal brukes til å skylle ut restene av maltekstraktboksen)
 • Sjekke temperatur på vannet til rehydrering av gjær (må være 23 grader +/- 3 grader) og tilsette gjæren (3 pakker på 11,5 g) og røre forsiktig. Vente i 15 minutter og deretter røre jevnlig i ca. 30 minutter
 • Koke opp 1,7 l vann
 • Tilsette ca. 0,5 l maltekstrakt (forsøke å ikke få med noe særlig av humlen som allerede finnes i maltekstrakten?). Sett maltekstrakten tilbake i varmt vann for å holde den flytende
 • Tilsette 100 g humle og 1 ts Irish Moss
 • La det trekke i 15 minutter
 • Desinfisere gjæringsbøtten, lokk, gjærlås, røreskje, dørslag, hydrometer, testrør og termometer
 • Helle alt i gjæringsbøtten (sile gjennom dørslag)
 • Tilsett resten av maltekstraktet (bruk den kokte literen med vann til å skylle ut av boksen for å få med alt maltekstraktet)
 • Fylle på med kaldt vann slik at det totalt blir 20 liter i gjæringsdunken (bør vurdere å ha enda et par liter kokt vann for å kunne justere endelig temperatur i gjæringsbøtten – ned mot 11 – 12 grader)
 • Røre kraftig for å være sikker på å få korrekt FG-måling
 • Ta ut vørter til testrør for å måle og notere FG (husk å korrigere målingen for temperatur)
 • Ha gjæren i gjæringsbøtten
 • Rist dunken kraftig i noen minutter

 

28. november 2011

Da var endelig batch #3 satt! Det meste gikk etter planen, men noen justeringer ble tatt underveis:

 • M var humleskeptisk og mengden humle ble nedjustert fra 100 gr til 15 gr – tror dette forsåvidt var lurt da 100 gr helt sikker ville gitt en «humlebombe» …
 • Opprinnelig feilkalkulering knyttet til mengden vann til rehydrering ble rettet opp: 3,5 dl
 • OG-målinger gjorde at vi stoppet på 19,5 liter og ikke 20 liter ferdig vørter

 

OG endte på 1.045 og med god utgjæring burde vi havne på ca. (1.010?) bør pilsen havne på 4,20%. Gjæren ble pitchet på ca. 16 grader. Planen er nå å gjære på ca. 11-12 grader (krysser fingrene for at temperaturen holder seg stabil de neste to ukene) i 2 uker hvorav de siste dagene på noe høyere temperatur (diacetylrest).

Ølet er allerede døpt «Tjekkisk Mellanöl (Pils)» og skal flaskes på 0,33 flasker.

Underveis ble det tid til smaking både av Coopers Test og Juleglede. De blir bare bedre og bedre!

Kvelden ble avrundet med at batch #2 ble fordelt (flaskene til W står igjen i øleskapet inntil videre). En del flasker ble holdt av til senere prøvesmaking. Nederst i dette innlegget følger noen bilder fra i kveld.

14. desember 2011

I kveld stilte vi mannsterke for å tappe batch #3 (døpt Tjekkisk mellanöl). Det ble behørig målt FG og det ble prøvesmakt. Med alle mulige forbehold om manglende erfaring: det smakte bra! Den litt «sure» ettersmaken som vi har fornemmet på de tidligere batchene var mindre framtredende. Denne ettersmaken har på de andre batchene blitt redusert ved lagring, så dette dette lover bra!

FG ble målt til 1.009 og det skulle tilsi en alkoholprosen på 4.58. Vi hadde siden planleggingsfasen drukket opp så mye av Coopers test at det var nesten nok 0,5 l flasker til hele batchen. Resten ble tappet på 0,33 l.

Planen er nå å la ølet stå en uke i romtemperatur og deretter sette det kjølig. Det blir ikke prøvesmaking før etter nyttår, men det blir desto mer spennende! Bilde av det flaskede ølet finnes under. Etiketter kommer senere!

 

Tagged on:

4 thoughts on “Batch #3 – Pils!

 1. Pingback: Lærerik bryggekveld – Batch #10 – Harry Porter « Bryggerstupet

 2. Kjetil

  Hei. Skal brygge CP på ekstrakt om ikke så lenge (nybegynner). Et spørsmål om flaskingen: Hadde dere sukker i flaskene, evnt. hvor mye? Takk for eventuelt svar!

  1. Ørnegård Post author

   Hei!

   Vi kokte sukkerlake. Husker ikke i farten hvor mye sukker vi brukte, men vi bruker en liten kalkulator til å beregne mengde sukker ut fra ønsket mengde kullsyre i ølet.

   En slik kalkulator finner du her: http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/. Oppgi antall liter, velg ønsket karboneringsnivå fra tabellen under kalkulatoren (2,3-2,4 er sikkert passe for en CP) og angi dette i kalkulatoren i feltet «Volumes of CO2» og temperaturen på ølet (OBS: Her må du oppgi den høyeste temperaturen ølet har hatt siden stormgjæringen – ikke den temperaturen ølet har når du tapper på flasker).

   Som svar får du hvor mange gram sukker du skal bruke. Så hvis du f.eks. oppgir 23 liter, 2,3 CO2 vol og 18 grader blir svaret 127,4 gram vanlig sukker. Kok sukkeret i litt vann (ikke så himla nøye hvor mye vann … et par desiliter er sikkert passe dersom du har 20-25 liter øl) – la det koke i en 3-4 minutter. Ølet tapper vi fra gjæringsdunken til et omstikkingskar. Etter å ha tappet over en 3-4 liter heller vi sukkerlaken i (forsøker å time det slik at sukkerlaken får kjølt seg litt ned … ikke nødvendig å få den helt ned på gjæringstemperatur, men kanskje ikke veldig gunstig at den er kokende). Sukkerlaken blander seg da godt med ølet. Deretter tapper vi på flasker fra dette karet.

   Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.