Batch #5 – Pale ale

Dette er settet som følger med BB30 og det blir vårt første ordentlige brygg på BB30! Settet består av:

  • 5 kg malt (Vienna pale ale)
  • 20 gr Northern Brewer (bitterhumle)
  • 20 gr Cascade (aromahumle)
  • 11,5 gr Danstar Nottingham (gjær)

I tillegg skal vi bruke Irish Moss klarningsmiddel.

Vi har forsøkt å se på «bruksanvisningen» som følger med BB30 og kombinert dette med å prøve å sette opp oppskriften i Brewmate. Det følgende et resultat av dette.

Plan:

  • Varm opp 20 liter vann til 69,6 grader
  • Skru ned til 65 grader
  • Ha i malten (rør om mens malten helles oppi)
  • Start sirkulering i 70 minutter (10 + 60) med manifoilen
  • Skru opp til 78 grader
  • Sirkuler i 60 minutter
  • Løft silkaret og la det renne fra seg (ca. 5 minutt)
  • Skyll (med manifoilen) med 12,6 liter vann på 78 grader
  • Sett termostat på maks
  • Ta vekk silkar når det nesten har sluttet å dryppe (15-20 minutt?)
  • Tilsett bitterhumle når det koker (koker altså i 60 min)
  • Rehydrere gjær. Se produsentens oppskrift på dette lenger nede.
  • Tilsett aromahumle etter 50 minutt (koker altså i 10 min)
  • La kjøleren koke med etter 55 minutt (altså i 5 min)
  • Etter total koketid på 60 minutter starter kjølingen
  • Kjøl ned til gjæringstemperatur – 18 grader?
  • Tapp over i gjæringsdunk og tilsett gjæren

Oppskriften fra olbrygging.no sier …

  • ingenting om hvor mye vørter vi skal sitte igjen med i gjæringsspannet. Den sier imidlertid at vi skal starte med 3/4 fullt kokekar. BB30 har et bruttovolum på 32 liter. Det vil si at vi skal starte med (3/4) * 32 = 24 liter. Når jeg setter Batch Size 22 liter i Brewmate regner den ut at vi må starte med 25 liter. Da er det tatt høyde for vannet som ligger igjen i malten, i BB30 etter avtapping (restvørter med mye rusk) og fordamping under koking.
  • Etter diskusjoner på Norbryggs forum har vi landet på å meske i 20 liter vann. Skyller vi da med 12,6 liter skal vi sitte igjen med ca. 22 liter …
  • at man skal ha termostaten på 65 grader og når denne slår ut skal man ha i malten. Men da vil jo temperaturen synke på grunn av temperaturen i malten. Brewmate regner ut at temperaturen må være 69,6 grader (strike temp) for å treffe 65 grader. Dette er basert på 5 kg malt med en temperatur på 15 grader.
  • at mesken skal stå i ro i 1 time. Jeg tror vi får høyere bedre utbytte og jevnere temperatur (oppe/nede) i mesken om vi sirkulerer hele tiden …?
  • at man skal skru opp til 80 grader og sirkulere i en time. De aller fleste innleggene på forumet snakker om utmesking på 77-78 grader. Jeg får ikke dette lagt korrekt inn i Brewmate og forstår ikke helt hvorfor. Setter jeg Desired Sparge Temp til 78 grader, så regner den ut at Sparge Water Temp må være 124.1 grader …? Brewmate tar selvsagt ikke høyde for at vi kan justere temperaturen i meskekaret med varmelementet, så jeg tenker vi kan varme de 7,6 literne til 78 grader (måltemperaturen) …

Danstars oppskrift (http://www.danstaryeast.com/products/nottingham-ale-yeast) på rehydrering av gjæren:

——————–

Step 1.

  • Sprinkle the yeast on the surface of ten (10) times its weight of clean, sterilized (boiled) tap water at 30 – 35°C (86° – 95°F)
  • DO NOT STIR !!!
  • Leave undisturbed for 15 minutes at 30 – 35°C (86° – 95°F)
  • Foam or no foam is not an indication of vitality

Step 2.

  • After 15 minutes stir until all yeast is suspended
  • Leave undisturbed for another 5 minutes.
  • Adjust temperature of solution to that of the wort in 10°C (18°F) steps, by adding small amounts of wort at 5 minutes intervals and mixing gently (ATTEMPERATION)

Step 3.

  • After attemperation inoculate without delay.
  • Aeration of wort is not necessary.

——————–

Kommentarer til rehydreringen

  • Beluftning av vørteren er altså ikke nødvendig i følge dem …?
  • Virker unødvendig komplisert å skulle sakte justere ned temperaturen?

Andre kommentarer:

Style guide for American Pale Ale sier at IBU bør være 30 – 45. BrewMate regner ut at vi havner på 27.7 og varsler at dette er lavt. Vi har humle liggende og bør vurdere å ha i mer bitterhumle (og kanskje litt som aroma også?). BrewMate varsler også om at fargen er blek. Den regner ut SRM 4.9 og Style guiden sier 5 – 14. Det betyr sannsynligvis at vi får et veldig lyst øl – men det er verre å gjøre noe med. Vi har ikke malt og humle bidrar ikke med særlig farge.

Brewmate oppskrift

Her følger oppskriften slik den er satt opp i Brewmate:

BB30 American Pale Ale

Recipe Specs

—————-
Batch Size (L):           22.0
Total Grain (kg):         5.000
Total Hops (g):           40.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             4.9   (EBC): 9.7
Bitterness (IBU):         27.7   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
5.000 kg Vienna (100%)

Hop Bill
—————-
20.0 g Northern Brewer Pellet (9.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
20.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Danstar Nottingham

22. januar 2012 – brygget er satt!

Dagen startet ca. 0915 med litt testing temperaturjustering på BB30. Vi målte temperaturen i vannet på ulike temperaturer fra 50 grader og oppover. Det har ingen hensikt å gå i detaljer på dette – men kort fortalt kan man overhode ikke stole på termostaten. På lave temperaturer lå reell temperatur 3 grader over og på høyere temperaturer lå den 5 grader under … Men så når vi senere var innom de samme temperaturpunktene så var differansen betydelig større. Det hele virker relativt tilfeldig og konklusjonen er at det sporenstreks må investeres i bedre temperaturkontroll.

Den andre tingen som skuffet oss litt med BB30 var at den ikke klarte å holde kontinuerlig kok. Med termostaten på 110 grader slo den seg av og på med intervaller på kanskje 5-6 minutter. Dette resulterte i sykluser med 5-6 minutter flott rullende koking etterfulgt av 5-6 minutter hvor det ikke kokte (selv om temperaturen nok lå tett oppunder kokepunktet også i disse periodene).

På grunn av denne manglende fosskokingen kokte vi vørteren i 80 minutt istedet for 60. Da Brewmate estimerte bitterheten som litt for lav i forhold til Styleguiden for American pale ale la vi noe humle til i humeskjemaet (Se revidert oppskrift lengre nede).

Planen var noe revidert før vi startet og ble noe revidert underveis. Dette er slik vi endte opp med å gjøre det:

  • Varmet opp 20 liter vann til ca. 70 grader
  • Skru ned til 65 grader
  • Ha i malten (rør om mens malten helles oppi)
  • Traff noe under 65 grader og justerte med termostaten inntil vi fant et punkt som resulterte i temperatur rundt 65 grader
  • Sirkulerte i ca. 70 minutter med manifoilen
  • Varmet opp 9 liter vann til ca. 80 grader (kokte de siste 3,6 l i vannkoder da kjelen ikke var stor nok)
  • Justerte opp til ca. 80 grader (heller litt under enn over) og mesket ut i ca. 10 minutt
  • Løftet silkaret og lot det renne fra seg (ca. 5 minutt)
  • Skyllte (med manifoilen) med 12,6 liter vann på ca. 80 grader
  • Satt termostat på maks
  • Tok vekk silkar når det nesten hadde sluttet å dryppe (10 minutt?)
  • Tilsatt bitterhumle når det kokte (som da kokte i 80 minutt istedet for 60)
  • Rehydrerte gjær
  • Tilsatte resten av humlen etter humleskjema
  • Lot kjøleren koke med etter 75 minutt (altså i 5 min)
  • Etter total koketid på 80 minutter startet kjølingen
  • Kjølte ned til ca. 24 grader
  • Tappet over i gjæringsdunk og tilsatte gjæren omtrent 1/3 inn i tappingen
  • Ristet som ville olsen og konstruerte en improvisert gjæringslås

Oppskrift fra Brewmate – American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           22.0
Total Grain (kg):         5.000
Total Hops (g):           100.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             4.9   (EBC): 9.7
Bitterness (IBU):         35.8   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      80

Grain Bill
—————-
5.000 kg Vienna (100%)

Hop Bill
—————-
20.0 g Northern Brewer Pellet (9.6% Alpha) @ 80 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
30.0 g Hallertau Mittlefrueh Pellet  Pellet (4.3% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (1.4 g/L)
20.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
30.0 g * Hallertau Mittlefrueh Pellet  Pellet (4.3% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.4 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Danstar Nottingham
—————-

Etter koking satt vi igjen med 21 liter i gjæringsbøtten med en OG på 1.046 og det vil (med noenlunde grei utgjæring) gi en alkoholprosent på ca. 4,7. Planen nå er gjæring i ca. 14 dager før det tappes på flasker. Bilder fra dagens seanse nederst.

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,