Vellykket arbeidsøkt i Bryggerstupet!

I går kveld fikk vi satt etiketter på batch #4 (Bruun – American Brown Ale) og satt den til kjøling. Senere på kvelden fikk vi tappet batch #5 (Blek – American Pale Ale). Etiketten til batch #4 kan ses tidligere innlegg.

Flaskingen av batch #5 gikk veldig greit, bortsett fra at vi glemte å måle FG før vi primet (tilsatte sukkerlake slik at ølet karbonerer). Vi målte FG i ettertid og fikk først 1.012 på oechslevekten og når vi en times tid senere tok en ny titt var den 1.014. Jeg har ikke funnet noe klart svar på hvordan denne forskjellen kan oppstå. Men det er jo slik at oechslevekten viser høyere verdier ved lavere temperaturer i vørteren og i såfall er den første målingen mest til å stole på.

Fordi vi glemte å måle FG før vi tilsatte sukker må vi regne ut reell FG og da er det slik at 2,7 g sukker i 1 liter veske gir 1 «oechsle». Vi hadde 160 g sukker på 21 liter og det gir 7,6 g pr liter. 7,6 / 2,7 = 2,8 oechsle. Det tilsatte sukkeret har altså tilført 2,8 oechsle på målingen og det skulle bety at vi har 1.012 – 2,8 = 1.009 – noe som i såfall skulle tilsi et nokså tørt øl. Vi får se når det skal smakes!

Batch #5 endte opp i 21 0.33 l flasker og 27 0.5 l flasker (men da er det ikke trukket fra for de to 0.33 l flaskene som gikk med til prøvesmaking!).

Brygget hadde en OG på 1.046 og med en FG på 1.009 vil det gi (1.046 – 1.009) / 7,6 = 4,8% alkohol.

Etter flasking av batch #5 måtte vi prøvesmake batch #4 – Bruun. Den var mørk og fyldig og nokså søt. Tatt i betraktning at den knapt hadde rukket å få noe kjøling (kun en time eller to i et kjøleskap som arbeidet hardt for å senke temperaturen i ca. 20 liter øl) lover dette veldig bra. Vi har tro på at denne blir god når den får stått litt og modnet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.