Brygging av Bek (batch #8)

I går kveld brygget vi batch #8, en stout som allerede er døpt «Bek». Bek kan jo bety flere ting, en av betydningene er Tretjære – «en svart eller brunsvart tyktflytende væske«. Altså en beskrivelse vi håper vil passe på det ferdige ølet!

Bryggingen forløp omtrent som forventet med noen unntak. I følge oppskriften skulle brygget få en OG på 1.049, men vi kom ikke høyere enn 1.043. Hvis vi får så god utgjæring som vi håper på (vi sikter jo på en Dry Stout) så kommer vi ned på 1.012. Dette vil gi ølet en alkoholprosent på 4,1% – hvilket egentlig er ganske greit for en Stout – men det forundret oss likevel at OG ble lavere enn forventen. Grunnen kan være noe unøyaktige oppmålinger av meske- og skyllevann, men sluttvolum i gjæringsbøtten var ikke så langt unna beregnet volum.

Ny gjærlås ble improvisert ved hjelp av en halvmeter trekkerør og litt casco aqua tett. Det kunne gått skikkelig gale når gjæringsdunken skulle ristes. Under ristingen brakk ene håndtaket på gjæringsdunken, med det resultat at dunken falt over på siden og lokket ble delvis slått opp. Dunken ble raskt reist opp igjen og etter et overblikk på det nå vørterdekkede gulvet konkluderte vi med at det neppe var sølt ut mer enn noen få desiliter.

Så nå står den og gjærer på rundt 16 grader. Damepilsen er flyttet inn i et annet rom for å få noen dager til på rundt 11 grader før vi flytter den inn sammen med stouten slik at de siste dagene av gjæringen skjer i litt høyere temperatur.

Bilder fra seansen i går kveld:

 

 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.