Rapport fra bryggekveld (batch #7 – damepils) med smaking

I går kveld gjennomførte vi nok en vellykket bryggekveld! Denne gangen var det «damepils» som skulle lages. Målet var en lettdrikkelig øl og hvis vi ender opp med noe som minner om Corona eller Sol, så har vi lykkes.

Vannet ble satt til oppvarming ca. 1830 og vi var ferdig etter å ha vasket og ryddet ca. 2330.

Mens vi varmet vann, mesket og kokte, laget ingeniøren effektdimmerboksen (eller effektregulatorinatoren som Dr. Doofenshmirtz ville sagt). En egnet boks ble funnet, det ble målt og tatt ut hull, effektdimmer ble påsatt kjøleribbe, det ble loddet og skrudd og det hele satt sammen i tide til å teste den ut den siste halvtimen av kokeprosessen. Ingeniøren koste seg værre med å justere koken! Godt jobbet!

Vi klarte å kontrollere mesketemperaturen litt bedre denne gangen. En kort periode glemte i å følge med på målingene slik at vi hadde full pådrag på varmelementene litt for lenge. Temperaturen kom da opp i 78 grader. Over 80 grader denautureres enzymene i maltet som produserer gjærbart sukker. Temperaturen i bunnen av BB30 er antagelig mye høyere enn øverste i mesken. Dette kan bety at temperaturen ned mot bunnen har vært godt over 80 grader. Om det er riktig vil vi ha denauturisert enzymene i deler av mesken. Konsekvensen av dette vil være at en del av sukkerinnholdet i vørteren er ikke-gjærbart, noe som igjen betyr at vi kan ende opp med et søtere øl (høyere FG) enn planlagt. Det skal bli spennende å måle FG når vi skal flaske!

Til slutt ble det 24 liter, veldig lys, pils. Fargen i målerøret var kliss lik fargen på Carslberg sin Copenhagen.
Såkalt preboil SG (sukkerinnholdet før vørteren ble kokt) var 1.040 og OG etter kok var 1.047 (0.002 over beregnet OG). 5 pakker gjær ble behørlig rehydrert og tilsatt i i vørteren før lokket ble satt på gjæringsdunken. Som vanlig ristet vi dunken kraftig for å få mest mulig oksygen i vørteren slik at gjæren trives. Planen er nå to uker gjæring på ca. 10-11 grader, med en liten diacetyrlrast på slutten.

Detaljer om oppskrift, mengdeberegninger, temperaturer og gjærvalg finnes i innlegget om Batch #7!

Ellers ble de prøvesmakt både Bruun, Blek og Jorvik. Jorvik ble prøvesmakt for første gang nå og dette er muligens det beste ølet vi har laget sålangt. Den hadde masse fylde, passelig sødme, rikelig med humlesmak og passe bittert. Det fantes ingen spor av usmaker heller (gjærsmak eller den litt «sure» ettersmaken) som det har vært antydning til på noen av de foregående bryggene. Det blir utrolig spennende og smake på denne igjen når den har fått noen uker i kjøleskapet!

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.