Batch #9 – Blek 2 i gjæringsdunken

I kveld brygget vi batch #9 – en American Pale Ale. Detaljer om oppskrift o.l. finnes i et tidligere innlegg. For første gang opplevde vi stuck mash – altså at vørteren ikke ville sirkulere gjennom mesken. Vi improviserte en røresleiv av et stykke furu, rørte rundt i bunnen av mesken og var igang igjen med sirkuleringen i løpet av få minutter. Vørteren ble veldig uklar av denne røringen – nesten litt hvit-krem-aktig. Innen meskingen var ferdig var vørteren blitt mye klarerer, men sannsynligvis ikke så klar som den kunne vært uten den hårdhendte røringen for å løse opp i mesken.

Vi fikk en «pre-boil-gravity» på 1.045 og OG endte etter koking på 1.047 (oppskriften var 1.049). Det er muligens litt liten differanse på før og etter kok, men det er vanskelig å måle nøyaktig. Det kan ha vært 1.044 før og 1.048 etter.

1,5 pakker (a 11,5 g) Safale US-05 ble rehydrert og tilsatt vørteren og vi vil prøve å få en jevn gjæringstemperatur på 17 grader. Så nå er det bare å glede seg til flasketapping om ca. 2 uker.

Som vanlig ble det av kompetansebyggende årsaker prøvesmakt på tidligere brygg. Vi smakte følgende:

Batch #5 – Blek: Fortsatt like god (kun en flaske igjen)

Batch #6 – Jorvik: Fortsatt like god (kun 2 flasker igjen). Vi smakte også en Jorvik med rød kork. Hvis vi har flere farger på korkene sørger vi for å sette en annen farge på første og siste flasken vi korker. Den første flasken for ofte mye oksygen i ølet fordi heverten må pumpes i gang og den siste fordi den ofte blir halvfull og fordi vi pumper ut siste rest av øl av heverten. Den oksygenen i ølet skal visstnok skape usmak i ølen. Og det merket vi godt på denne flasken (den var full, så det var første flasken i vi tappet). Den smakte surt og litt eddikaktig. Klar forskjell fra de andre flaskene.

Batch #8 – Bek: Denne har foreløpig kun fått 5 døgn med karbonering, så det var ikke mye kullsyre i den ennå. Men smaken var god! Det smakte av kaffe og sødme. Lover veldig bra!

Batch #7 – Damepils: Denne hadde nå fått halvannen uke med karbonering og var nærmest ferdigkarbonert. Flott skumtopp! Veldig lettdrikkelig – litt sødmefylt?

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.