Lærerik bryggekveld – Batch #10 – Harry Porter

Gårsdagens bryggekveld gikk ikke helt som planlagt. Ikke i det hele tatt. Vi skulle brygge porter og hadde kjøpt inn tilsammen 5,6 kg malt og 1,4 kg havre. Humle hadde vi i form av rester fra tidligere brygg. Her skulle det bli 23 liter mørk, fyldig, smaksrik og sødmefylt porter på 6,3%!

Slik gikk det ikke.

Det var forsåvidt plass til 7 kg i maltrøret – men det tett mesk fra første øyeblikk. Om dette skyldes den høye totalmengden malt og havre eller om det skyldes at havregrynene ble til grøt vet vi ikke. Sannsynligvis var det en kombinasjon og vi går ikke så høyt som 7 kg neste gang.

Her må vi innse utstyrets begrensninger og enten lage mer alkoholsvakt øl eller satse på færre liter ferdig øl.

Det var tett mesk gjennom hele meskeperioden, noen som førte til at vi måtte røre mye i mesken helt til vi var ferdig. Vi har sannsynligvis aldri hatt så grumsete vørter før kok noen gang.

Humlerestene vi brukte bestod delvis av blomst og delvis av pellets. Sist vi brukte blomst brukte vi meskepose (det var Tjekkisk mellanöl – et ølsett). Det skulle vi gjort denne gangen også. Når vørteren skulle tappes ut etter koking var kranen tett på få sekunder. Etter staking gjennom kranen med ståltråd, fikk vi en liten stråle før det gikk tett igjen. Etter å ha forsøkt dette lenge uten å få ut mer enn noen få liter skrudde vi av selve kranen. Det viste seg desverre at det var tett lengre inne.

Vi måtte rett og slett helle vørteren ut av kokekaret. Vi forsøkte å sile vørteren i vår hjemmelagde skyllemanifoil, men den gikk like fort tett.

Enden på visen er at vi nå har 18,5 liter vørter til gjæring. Den er grumsete og inneholder store mengder humleblomst. OG ble målt til 1.069. Vi endte opp med WLP002 istedet for WLP013 som vi først hadde tenkt. WLP002 har litt lavere utgjæring og skal dermed gi et litt søtere øl. Og her gjorde vi muligens kveldens siste tabbe: Vi pitchet med 3 rør som planlagt. Planen var å ha 23 liter vørter, mens vi jo kun endte opp med 18,5. Det skal visst ikke være så problematisk med for mye gjær (det er værre med for lite).

Noen justeringer ble gjort underveis og noteres her til tross for at vi aldri kommer til å brygge dette ølet på nytt på denne måten.

 • Vi fikk et innfall og kastet oppi 45 gr Fuggles (5%) på 20 minutter
 • Total koketid ble 2 timer og 20 minutter på bakgrunn av FG-målinger vi tok under koking. Sannsynligvis har utbytte fra mesken vært altfor lavt fordi vi ikke fikk sirkulasjon

Oppsummert: Ikke særlig vellykket bryggekveld rent bryggeteknisk (vi hadde det jo riktig så kjekt ellers – vi fikk prøvesmakt en del tidligere brygg vi har vært langt heldigere med).

To lærdommer tar vi med oss: 7 kg er for mye for maltrøret og vi må bruke meskepose når vi skal humle med blomst.

Trøsten er at det er akkurat like spennende (om ikke mer) å se hvordan dette ølet blir når det har kommet på flasker og fått stått noen uker!

Tagged on: ,

6 thoughts on “Lærerik bryggekveld – Batch #10 – Harry Porter

 1. Pingback: Flasking av Batch #10 – Harry Porter « Bryggerstupet

  1. Mikael

   Upplever förresten också att 7kg malt är absolut max för bb30, om man dessutom beräknar att ha flaket havre bör man kanske ta ännu mindre malt. Kokade ni upp flakte havren först eller? Ser på petit att de anbefaller att den ska kokas/dra i varmt vatten i 30min innan den far ner i mäsken…

   1. Ørnegård Post author

    Kjekt at du fant innlegget interessant 🙂

    Vi kokte ikke havren først – kanskje det ville hjulpet?`

    Ølet ble ikke bra. Det er rett og slett blitt udrikkelig. Vi har ved jevne mellomrom forsøkt en flaske, men det smaker rett og slett vondt. Jeg klarer ikke beskrive smaken, men har tenkt å få en eller annen med mer kompetanse på identifisering av infeksjoner til å smake på det.

    Ikke bare gikk det gale med omtrent alt under bryggeprosessen – sannsynligvis har vi klart å påføre ølet en eller annen form for infeksjon også!

 2. Mikael

  Skoj läsning, så fint att ni «vågar» lägga ut även misslyckanden, det verkar annars finnas många felfria hembryggare där ute =). Tack för en grundig framställning av er harry porter, måste medge att jag skrattade gott när jag först såg namnet, så kommer tjejen in och skrattar lika gott…

 3. Pingback: Batch #19 – Reporter « Bryggerstupet

 4. Pingback: Tapping av Batch #19 – Reporter « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.