Neste brygg (batch #10 – Harry Porter) gjøres med pinlig nøyaktig temperaturkontroll

Sous Vide

Sous Vide

Til helgen er det høyst sannsynlig klart for brygging av neste batch #10 – Harry Porter! Hvis alt går etter planen skal det bli 23 liter med mørk, sødmefylt, fyldig og deilig Baltic Porter. I brygget skal vi ha både karamellmalt, sjokolademalt og røyket malt. En del crystalmalt skal også oppi og dette skal bidra til sødme i ølet, sammen med høy mesktemperatur (68 grader).

I denne anledning testet vi i kveld vår siste nyanskaffelse: SousVideMagic 1500D Controller. Dette er en PID-kontroller som skal hjelpe oss å holde konstant mesketemperatur. Det ser ut til at den fungerer godt. Autotuning er kjørt og en test ble deretter utført med disse resultatene:

 • 21:17 Startet med vann på 41 grader med måltemp på 65 grader
 • Den kjørte da med fullt pådrag fram til ca. 62 grader kl. kl. 21:35
 • Store variasjoner i temperatur mellom 64,3 – 65,3 rundt 21:43
 • 21:44: 64,8, 65,0, 66,3 (bare kort oppom), 65,8
 • 21:45: 65,0, 66,1 (kort), 65,5
 • 21:46: 65,3, 65,1, 65,0, 65,2
 • 21:47: 65,1, 65,9 (kort oppom), 65,1, 65,0
 • 21:48: 65,3, 65,8, 65,1

Den holder altså temperaturen rundt 65 grader med noen 10-delers avvik. Regner med den hadde stabilisert seg enda bedre hadde jeg gitt den noen minutter til. Skal bli spennende å se hvordan den holder temperaturen i mesken.

Tilbake til brygget. Dette er oppskriften:

Batch Size (L):           23.0
Total Grain (kg):         7.000
Total Hops (g): 130.00
Original Gravity (OG):    1.065  (°P): 15.9
Final Gravity (FG):       1.016  (°P): 4.1
Alcohol by Volume (ABV):  6.39 %
Colour (SRM): 24.1 (EBC): 47.5
Bitterness (IBU):         26.8   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
4.300 kg Pale Malt (61.43%)
1.400 kg * Flaked Oats (20%)
0.800 kg * Caramalt (11.43%)
0.200 kg * Chocolate (2.86%)
0.200 kg * Crystal 150 (2.86%)
0.100 kg * Smoked malt (1.43%)

Hop Bill
—————-
20.0 g East Kent Golding Plug (4.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
60.0 g Saaz Leaf (3.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.4 g/L)
20.0 g Saaz Leaf (3.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
30.0 g East Kent Golding Pellet (4.5% Alpha) @ 2 Minutes (Boil) (1.2 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.

Fermented at 20°C with WLP013 London Ale Yeast

 

Tagged on: , ,

10 thoughts on “Neste brygg (batch #10 – Harry Porter) gjøres med pinlig nøyaktig temperaturkontroll

 1. Pingback: Lærerik bryggekveld – Batch #10 – Harry Porter « Bryggerstupet

 2. Petter

  Lurer på to ting med denne. Ble det noe tollavgifter på den og hvor legger du «pinnen» for temperaturmålingen ? Er du fornøyd med den ? Leste en bra test om den i dinside.no, men da gjaldt det mat.

  1. Ørnegård Post author

   Hei Petter!

   Den ble i utgangspunktet bestilt med frakt som vanlig post, men den dukket da aldri opp … 🙂

   Jeg kontaktet da selgeren og han tilbød seg å sende en ny med DHL for 30$ ekstra. Den dukket da opp på døren etter få dager. Har ikke hørt fra DHL angående mva – de sender visstnok en faktura i etterkant for mva og gebyr for tollbehandling. Det er nå gått litt over en måned siden vi fikk den levert.

   Vi brukte denne til brygging på nytt nå i helgen og hadde føleren midt i mesken. Vi diskuterte mye hvor det var best å plassere føleren. Vi brukte den først til å varme opp meskevannet til rett striketemperatur. Vi tok deretter føleren ut av maltrøret mens vi helte malten oppi. Det tok sin tid å røre malten ut i maltrøret og fordi føleren nå lå i romtemperatur ga det full varme på kokeren. Vi slet derfor med høy temperatur i mesken i starten og fikk den ikke ned igjen til riktig mesketemperatur før etter lang tid. Neste gang vil vi nok slå av varmen helt mens vi fyller malten i røret.

   Vi lurte også på om det kunne være mer hensiktsmessig å plassere føleren utenfor maltrøret, ned mot bunnen. Da vil den føle på temperaturen på vørteren som tappes ut og helles over mesken igjen. Det kan tenkes at dette vil gi mer korrekt mesketemperatur. Men så er det jo det at det er temperaturen midt i mesken som er viktig da …

   Vi vil nok poste flere erfaringer her på bloggen etterhvert som vi gjør flere brygg. Vi er i allefall storfornøyd med Sous Vide’n med tanke på oppvarming av vannet til mesking. Vi slipper å stå å følge med når riktig temperatur er nådd – vi kan bare sette den igang innstillt med rett temp i god tid før vi skal brygge og så står den der med riktig temperatur når vi skal gå igang med mesking. Vi har generelt mye bedre kontroll på mesketemperatur med denne, enn når vi måtte justere temperaturen manuelt med Beer Brew 30 …

 3. Ole

  Hei! Hvordan kobler du denne til BB30? Trenger du gjøre noen modifikasjoner på BB30, eller er det Plug and play? Har du termostaten på BB30 på fullt, og lar SousVide-controlloren gjøre jobben?

  1. Ørnegård Post author

   Hei! Den er plug and play nå etter at vi har modifisert den litt. Vi har erstattet den amerikanske pluggen med vanlig norsk stikkontakt.

   På BB30 trenger du vel i utgangspunktet ikke gjøre noen endringer. Du setter støpselet fra BB30 i sous vide’n og sous vide’n i stikkontakten i veggen. Så setter du BB30’en på full guffe og lar sous vide’n styre BB30’en.

   Vi valgte å røske ut alt av elektronikk i BB30’en fordi den hadde en overopphetingssikring som slo ut alt for tidlig. Dette er visst bedre på den versjonen som er i salg nå.

   Dette fungerte helt fint helt til vi faktisk hadde bruk for overopphetingssikringen – et av varmelementene røk under siste brygging.

   Vi kjøpte Sous Vide’n for å styre mesketemperatur. Til det bruker man jo oftest en PID – men da vi startet opp virket det litt uoverkommelig å koble en pid med sensor til BB30’en. Vi valgte derfor denne Souv Vide’n. Nå bygger vi nytt bryggeri basert på varmtvannsberedere og pid og har ikke lenger bruk for Sous Vide’n. Den er for salg.

   Info om Sous Vide’n finnes her: http://freshmealssolutions.com/index.php?option=com_content&view=article&id=73&Itemid=100086

 4. Tore Haugen

  Hei
  Jeg er relativt ny i bryggebølgen og har til nå gjennomført en serie ulike brygg basert på malt. Helt enkelt, manuelt opplegg med kjøkkenkasseroller, kjølebokser, ombygget bereder til koking…. Det blir mye løping og passepåheletiden, spesielt ved trinnvis mesking. Vurderer derfor å forenkle/automatisere noe av dette. Driver nå og leser meg litt opp på nett,. skjønner at RIMS opplegg er et steg i riktig retning og at forenkling av meskeprosessen kan være «første fase» mot et komplett RIMS opplegg.
  Kom over denne hjemmesiden og har med interesse lest om deres erfaringer – og skjønner at dere stadig utvikler opplegget. Kan jeg få spørre: For å kunne få kontroll på mesketemperatur ved ulike meskemetoder, hvilket utstyr vil dere anbefale meg å anskafffe/se nærmere på for å kunne ha full kontroll på mesketemperaturen? Ser at det finnes en del «pakkeløsninger» i markedet. Disse er gjerne kostbare, vil derfor gjerne prøve å bygge opp noe selv, noe som også er mer moro….

  1. Ørnegård Post author

   Vi har desverre liten erfaring med andre systemer enn vårt eget. Er du litt hendig kan du kanskje lage deg et enkelt sirkulasjonsopplegg med en pumpe, en kobberkveil, vannkoker og en pid. Pumpen dytter da vørteren gjennom en kobberkveil som er nedsenket i vannkokeren. Strømtilførselen til vannkokeren styres av en pid, slik at du helt nøyaktig kan bestemme temperaturen på vørteren når den kommer ut av sløyfen. Da kan du lett heve temperaturen i mesken ved å gjøre en enkel innstilling på pid’en.

   Vi bruker selv en pid, men vår pid styrer varmelementene i selve meskekaret.

   Er ikke sikker på hva som er best, men jeg har lest om flere som har laget seg et opplegg som beskrevet over og de sier det gir god kontroll på temperaturen og at det går raskt å øke den for stegmesking. Se for eksempel denne diskusjonen: http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,17430.0/all.html

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.