Brygging av Jorvik (II?) – batch 12

I dag brygget vi en ny batch av Jorvik – samtidig som utstyret fikk ymse oppgraderinger. Ingeniøren hadde vært på Biltema og gått til innkjøp av lydisolasjonsplater til bil, samt møbelknotter! Mer om dette senere i innlegget.

Oppskrift

Vi brygget i dag etter oppskriften på den første Jorvik vi satt – med visse endringer. Da vestbrygg.no var utsolgt for East Kent Goldings erstattet vi denne med Challenger. Challengerhumlen hadde noe høyere alfasyreinnhold og vi måtte derfor gå ned på mengden som skulle tilsettes 10 minutter før kokeslutt. For å kompensere for dette tilsatte vi noe humle også ved kokeslutt. Det er første gang vi prøver dette. Kranen gikk tett under tapping til gjæringskaret og årsaken kan være den sene humletilsettingen. Vi gikk derfor over til å benytte hevert for å flytte vørteren fra BB30 til gjæringsbøtten.

Utstyrsmodifikasjoner

BB30 fikk lydisolasjonsplater og møbelknotter (disse glemte vi å ta bilder av – kommer senere!) montert like før og under mesking. Lydisolasjonsplatene fra Biltema skal hjelpe oss å få raskere oppvarming av meskevann og skal bidra til å holde mer stabil mesketemperatur. Møbelknottene er montert på maltrøret for å gjøre dette mer stabilt når det står i kokekaret. Fra før hadde vi satt skruer i de eksisterende føttene på maltrøret. Disse var for tynne og gjorde maltrøret ikke særlig stabilt.

I tillegg har vi fått satt opp system for lagring av tomflasker! Se bilder under.

Bryggelogg

Selve bryggeprosessen gikk noenlunde etter planen:

1725: Startet oppvarming av vann
1825: Vannet nådde 70,9 grader
1825: Startet montering av møbelknotter
1840: Startet mesking
1940: Mesking ferdig, startet skylling
2010: Kok
2110: Koking ferdig
2145: Kjøling til ca. 17 grader ferdig
2200: Ferdig tappet til gjæringskar

Mesketemperatur

Denne gangen plasserte vi måleren til Sous Vide’n utenfor maltrøret. Vi slet med noe for høy mesketemperatur, men antar at dette skyldes at Sous Vide’n må tunes på nytt når vi nå har fått isolert BB30. Men det må bemerkes at vi tidligere har hatt peaks på nærmere (og over?) 80 grader. Denne gangen var den aldri under 65 eller over 72 grader. Vi håper en ny autotuning av Sous Vide’n ytterligere vil bidra til stabil og riktig mesketemperatur.

Koking

Vi kjørte BB30 med full effekt under koking, slik vi har gjort tidligere. Når vi nå har fått den isolert så bidro dette til alt for mye fordamping. Etter oppskriften skulle vi ende opp med ca. 26 liter (egentlig 25 da vi på forrige brygg beregnet 25 og fikk 24 liter) etter kok. Vi endte opp med 23,5 liter i gjæringsbøtten og OG-målingen viste 1.055, mens den etter oppskriften skulle vært 1.048. Neste gang må vi justere ned effekten slik at vi får litt mindre avdamping under kok.

Oppskriften slik den ble brygget etter:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           26.0
Total Grain (kg):         5.670
Total Hops (g):           112.00
Original Gravity (OG):    1.048  (°P): 11.9
Final Gravity (FG):       1.008  (°P): 2.1
Alcohol by Volume (ABV):  5.28 %
Colour (SRM):             10.6   (EBC): 20.9
Bitterness (IBU):         37.1   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill —————-
5.100 kg Maris Otter Malt (89.95%)
0.400 kg * Crystal 150 (7.05%) 0.170 kg
Amber malt (3%)

Hop Bill
—————-
57.0 g Fuggles Pellet (5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.2 g/L)
35.0 g Challenger Pellet (8.1% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
20.0 g Challenger Pellet (8.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)

Misc Bill
—————-
1.1 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes. Fermented at 16°C with Danstar Nottingham

Tagged on: , ,

One thought on “Brygging av Jorvik (II?) – batch 12

  1. Pingback: Tapping av batch #12 – Jorvik « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.