Bryggedagsrapport – Batch #13 – Hvitweiss

Kurt var gjestebrygger da det i kveld ble brygget Weissbier. Han har noen brygg bak seg med ølsett og syntes forhåpentligvis det var artig å være med å brygge allgrain! Bryggeprosessen forløp som forventet uten store overraskelser. Med 60 % hvetemalt var den første vørteren nesten hvit når vi staret sirkuleringen – mens den på slutten var blitt mer gyllen. Det var til slutt 22 liter vørter i gjæringsbøtten.

Vi brygget etter følgende oppskrift:

Batch #13 – Hvitweiss Weizen/Weissbier

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           25.0
Total Grain (kg):         5.400
Total Hops (g):           32.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.85 %
Colour (SRM):             3.5   (EBC): 6.8
Bitterness (IBU):         16.4   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 74
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
3.200 kg Wheat Malt (59.26%)
2.200 kg Pilsner (40.74%)

Hop Bill
—————-
32.0 g Tettnanger Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Meskeskjema:

10 min på 40 C
15 min på 51 C
45 min på 67 C
5 min på 78 C

Fermented at 17°C with WLP300 – Hefeweizen Ale

Gjennomføring av meskeskjema ble utført ved at lokket på BB30 ble satt opp og SouseVide’n programmert med neste temperatursteg. Når temperaturen var nådd tok vi av lokket igjen og fortsatte å sirkulerer vørteren. Vi glemte å notere hvor lang tid den brukte mellom stegene – det hadde vært nyttig å vite til neste gang. På den annen side gikk det «ganske fort».

Vi hadde fryktet problemer med tett mesk med såpass mye hvetemalt. Vannstanden i maltrøret var høy fra tid til annen, men det gikk aldri helt tett.

Utseende på vørteren underveis i meskingen, kokingen, kjølingen og tappingen varierte sterkt. Det var utrolig mye partikler og «klumper» som fløt rundt på ulike stadier og fargen skiftet mellom nesten hvit og gyllenbrun. Vørteren som endte i gjæringsdunken var gyllen gul/brun og litt tåkete – men det skal jo en hveteøl være.

Oppskriften vi brygget etter var i utgangspunket satt opp med en effektivitet på 70 % og OG skulle da bli 1.047. OG ble målt til 1.050 – noe for høyt. I oppskriften gjengitt ovenfor er effektiviteten justert til 74 % og dermed korrekt OG. En vakker dag skal jeg sette meg ned og forstå dette med meskeeffektivitet og justere denne parameteren i bryggesoftwaren ut fra forventet effektivitet.

Nå skal den få stå og godgjøre seg på ca. 17 grader i 14 dager før det blir flasking.

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

4 thoughts on “Bryggedagsrapport – Batch #13 – Hvitweiss

  1. Pingback: Video av Batch #13 – stormgjæring! « Bryggerstupet

  2. Pingback: Hvitweiss (batch #13) på flasker « Bryggerstupet

  3. Pingback: Batch #21 – Hvitweiss revisited « Bryggerstupet

  4. Pingback: Batch #21 – Hvitweiss er kommet på flasker « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*