Tapping av batch #12 – Jorvik

Jorvik og Blek II

I kveld tappet vi batch #12 – Jorvik – en variant av den opprinnelige oppskriften på Jorvik. Avvikene i oppskriften skyldes at www.vestbrygg.no ikke hadde inne EKG og vi brukte da Challenger istedet.

Vi støtte på litt problemer med flaskevaskingen. Vi har hittil brukt kaustisk soda til å vaske flaskene. Jerniaekspeditøren anbefalte heller krystallsoda. Samme prosedyre ble brukt som tidligere: Flaskene er skylt godt etter bruk (kommer de fra butikken og ikke egen produksjon, vaskes de også med børste innvendig). Dagen før tapping fylles de med vann med kaustisk soda (altså krystallsoda denne gang). Den dagen vi tapper skyller vi flaskene to ganger i rent vann før de får noen minutter i  starsanvann. Dette har ved tidligere anledninger fungert svært godt. Flaskene har vært «squicky»-ren. Når vi denne gang brukte krystallsoda i stedet for kaustisk soda hadde det dannet seg et belegg på bunnen av alle flaskene. Vi antar at dette er stoffer i krystallsoda’en som har «bunnfelt».

Dette belegget gikk ikke bort ved gjentatte skyllinger. Vi måtte derfor hive oss rundt og hurtigskylle et annet sett med flasker vi hadde stående og som ikke hadde fått denne behandlingen med krystallsoda over natten.

Heretter går vi tilbake til kaustisk soda.

Etter mye om og men kom vi tilslutt i gang med tappingen og her er de vitale målene:

Volum: ca. 22 liter = 66 0.33 l flasker
FG: 1.011 (OG var 1.055) – gir en alkoholprosent på ca. 5,6%
Karbonering: (80 gr / 22 liter = 3,63 gr pr liter – den skal være litt «flat»)

Bildet viser de 3 innerste flaskene med Jorvik og resten av batch #11 – Blek II som ennå ikke er avhentet.

Neste brygg blir en weissbier allerede døpt Hvitweiss. Vi håper å få brygget og tappet denne før månedsskifte juni/juli og folk forsvinner på sommerferie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.