Impulsbrygging av Blek II

Vi oppdaget plutselig at det var tid til å sette et nytt brygg! Ingredienser til en ny Blek II ble derfor bestilt fra bryggselv.no på mandagskvelden. I dag morges (torsdag 12. juli) var de ankommet postkontoret og det var duket for brygging. Som gjestebrygger hadde vi med Svoger-Svein Harald som mer enn en gang under bryggingen antydet at han vurderte om ikke dette var noe han selv kunne gjøre. Det er ingenting å lure på – kjør på!

Blek II er brygget på 90% viennamalt og 10% caramalt. Ved en feil ble det bestilt uknust caramalt og det bød på en utfordring. Etter å ha søkt gode råd på forumet på Norbrygg kom det tilbud om å få knust malten hos en hjelpsom hjemmebrygger på Os, men det ble dårlig med tid og malten ble derfor knust med kjevle. Tross iherdig maltknusing med kjevle er det mulig malten ikke ble knust nok – blir spennende å se hva effekt det har på det ferdige ølet.

Atter en gang forsøkte vi å justere opp ønsket volum på ferdig vørter for å se om vi kunne nærme oss 25 liter i gjæringsdunken. 27 liter ble satt som mål i Brewmate. Ved hjelp av effektregulatoren forsøkte vi å ikke koke for hardt, også dette for å få flere liter i gjæringsdunken. Til tross for dette oppnådde vi kun 23 liter vørter. Som et eksperiment tok vi med to liter humlesuppe i håp om at denne vil bunnfelle fint i gjæringdunken og kanskje gi oss en ekstra liter øl. 25 liter inkludert 2 liter humlesuppe havnet dermed i gjæringdunken.

Ellers oppførte Sousvide’n seg litt tussete i dag. Denne gangen husket vi å koble fra strømmen når vi hadde nådd striketemperatur og tilsatte malten. Strømmen ble koblet inn igjen når malten var rørt inn og temperaturen stabilisert seg rundt 67 grader. Etter en stund var temperaturen likevel svært høy (opp mot 74 grader) enkelte plasser i maltrøret.

Ved neste anledning skal vi forsøke å treffe ca. 1 grad over mesketemperatur og rett og slett ikke ha på noe varme i det hele tatt i den timen vi mesker. Blir spennende og se hvor mye temperaturen faller i løpet av timen.

Cascade-humlen vi brukte har ligget i frysen en god stund. Av denne grunn (humlen taper en del alphasyrer) og i et forsøk på å gi ølet enda litt mer aroma gjorde vi to grep: Vi flyttet siste humletilsetning til 0 minutter. I tillegg hev vi oppi 30 gram Chinook ved 0 minutter.

OG-målingen viste at vi traff 1.049 etter oppskriften

Her er oppskriften det ble brygget etter:

Batch #14 – Blek 2 American Pale Ale

Recipe Specs
—————-

Batch Size (L):           27.0
Total Grain (kg):         6.023
Total Hops (g):           162.00
Original Gravity (OG):    1.049  (°P): 12.1
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.81 %
Colour (SRM):             9.5   (EBC): 18.7
Bitterness (IBU):         44.6   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-

5.400 kg Vienna (89.66%)
0.623 kg * Caramalt (10.34%)

Hop Bill
—————-

32.0 g Chinook Pellet (11.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
40.0 g Cascade Pellet (7.7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
60.0 g Cascade Pellet (7.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (2.2 g/L)
30.0 g Chinook Pellet (11.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.1 g/L)

Misc Bill
—————-

1.1 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes. Fermented at 17°C with 22 gr Safale US-05

Kort logg:

45 minutter brukt på å varme fra iskaldt springvann til 71,2 grader
19:20 Meskestart
19:30 Oppdaget at vi hadde glemt varmekappen – satte den på
20:20 Startet oppkok
21:00 Rullende kok
22:00 Startet kjøling
22:35 Ferdig nedkjølt til 20 grader

Tagged on: ,

One thought on “Impulsbrygging av Blek II

  1. Pingback: Tapping av batch #14 – Blek II « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.