Gjæringsskap med proff temperaturkontroll!

Da er gjæringsskapet klart og vi kan brygge pils og juleøl hele året! Hittil har vi vært delvis prisgitt temperaturen i kjelleren når vi har valgt hvilket øl vi skal brygge. Om vinteren, når temperaturen i kjelleren er rimelig stabil rundt 8-13 grader, har vi kunnet brygge lager (typisk pils). Ale har vi kunnet brygge når som helst, sålenge temperaturen i kjelleren ikke har oversteget særlig mer enn 20 grader – og det gjør den sjeldent. Men vi har uansett måtte tatt disse tingene i betraktning når vi gjærer. Har det vært for kaldt, har vi brukt en varmeovn med unøyaktig termostat til å heve temperaturen og har det vært for varmt … vel da har vi ikke kunnet gjøre noe med det.

Men nå kan vi det!

En STC-1000 er ankommet fra Kina og overelektroingeniøren har koblet til sensor og stikkontakter i en dertil egnet boks. STC-1000 er en all-purpose temperature controller. Den har en temperatursensor og ferdig oppkoblet fungerer den slik at den gir strøm til en varmekilde når det er for kaldt og strøm til en kuldekilde når det er for varmt.

Vi tenker å bruke den mest i et gammelt kjøleskap på den måten at den kutter strømmen til kjøleskapet dersom temperaturen kommer under f.eks. 8 grader. Sålenge det er varmere i rommet rundt (og det kan vi styre med en vanlig panelovn) så vil altså STC-1000 sørge for å kutte strømmen på kjøleskapet dersom kjøleskapet forsøkere å bli kaldere enn 8 grader.

Vi kan også bruke den til å styre temperaturen i selve bryggerrommet. Hvis vi skal gjære en ale på f.eks. 17 grader, kan koble panelovnen til STC-1000 og sette varmeovnen på full effekt. Da vil STC-1000 kutte strømmen til varmeovnen når temperaturen har nådd 17 grader.

En siste mulighet er å sette en varmekilde inn i kjøleskapet og koble denne til STC-1000. Den vil da sørge for å sette igang kompressoren i kjøleskapet dersom det blir for varmt og varmekilden dersom det blir for kaldt. Som varmekilde kan en bruke flere ting, men det enkleste er kanskje en mørkeromslyspære som avgir varme uten å avgi lys (som vil være uheldig for vørteren som står og gjærer). Temperaturen i kjelleren hvor vi brygger varierer aldri så mye i løpet av en gjæringsperiode (1-3 uker) at dette vil bli nødvendig. Enten er det varmt og da kan vi bruke den til å kjøle i kjøleskapet eller så kan det være for kaldt og da kan vi bruke den til panelovnen for å varme opp selve bryggerrommet.

 

Tagged on: ,

8 thoughts on “Gjæringsskap med proff temperaturkontroll!

 1. Pingback: Batch #15 – Humlesurr « Bryggerstupet

 2. BU

  Genialt. Har skapet og temperaturkontrolleren fungert som forutsatt? Jeg har bestilt 2 stk av tilsvarende nå.

  1. Ørnegård Post author

   Hei!

   Det fungerer som bare juling. Står i øyeblikket 2 x 25 liter american pale ale på 15 grader og koser seg i skapet.

 3. Geir Atle ( HeR mikrobryggeri)

  Spørsmål: Har dere varmen i topp eller bunnen ? holder da begge karene seg på lik temp om den ene står oppe og det andre nede ?
  Altså jeg regner med at dere ikke har de ved siden av hverandre

  1. Ørnegård Post author

   Vi hadde varmen i bunn når vi brukte dette skapet og vi kontrollmålte aldri temperaturen oppe/nede. I vårt nye gjæringsskap benytter vi en liten pc-vifte til å få litt sirkulasjon i luften.

 4. Raymond Hagenes

  Hei

  Tenkte og lage noe lignende, og benytte en templogger http://www.ebay.com/itm/USB-Temperature-LCD-Screen-Data-Logger-Mini-Recorder-16000Points-External-Sensor-/291937709020

  Sett logging til 1 PR 15 min ( 4 i timen) med føler oppi ølet. Da vil du se hvordan reguleringen fungerer, og lese en hel logg i etterkant. Hvis du da registrerer hyppig tempforandring nedover kan gjæringskaret isoleres lett, og hvis hyppig oppover kan du redusere varmekilde.

  1. Morten

   Kim L: Vinskapet har nok ikke varmeelement, så avhengig av hvor det står (i en kald bod, f.eks) det og hva du lager, så vil det ikke nødvendigvis kunne holde riktig temp. Også koster det 3500 kroner. Jeg har et kjøleskap jeg plukket opp fra BIR kabler og resten koster noen hundrelapper. Er jo helt avhengig av hvor mye man vil bruke og hvor mye man vil mekke selv. Det finnes jo løsninger man ikke må lage selv også, og de er ikke spesielt dyre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.