Batch #16 – Juleglede

I går kveld brygget vi vår batch #16 – Juleglede. Vi har nitidig studert juleøloppskrifter og variasjonen er stor. Moderne norsk juleøl er en undergjæret lager og vi ønsket å lage noe i den retning. En mørk, sterk øl med mye maltsmak og en del sødme. Vi ville også (riktignok ikke uten interne diskusjoner) forsøke oss med litt krydder som kanel, nellik og appelsinskall.

Det mest vanlige juleølet som brygges er imidlertid en ale (kalles ofte juleale). Grunnen til dette er at det kreves god temperaturkontroll for å lage et lagerøl, som jo skal gjæres på ganske lave temperaturer. Dette i motsetning til en ale som gjærer greit i romtemperatur. Vi har kjøleskap med temperaturstyring og i øyeblikket står det 27,5 liter juløl og gjærer på ganske nøyaktig 12 grader!

Oppskriften ble etter noe fram og tilbake slik:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           26.0
Total Grain (kg):         7.630
Total Hops (g):           100.00
Original Gravity (OG):    1.067  (°P): 16.4
Final Gravity (FG):       1.014  (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV):  6.95 %
Colour (SRM):             32.2   (EBC): 63.4 Bitterness (IBU):         25.4   (Tinseth)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
3.400 kg  Munich – ca. 25 ebc (44.56%)
2.000 kg  Pilsnermalt, 3-4 EBC (26.21%)
0.980 kg Candi Sugar, Amber (12.84%)
0.750 kg  Caramalt (9.83%)
0.300 kg  Crystal – 150 EBC (3.93%)
0.200 kg Chocolate – 1175 EBC (2.62%)

Hop Bill
—————-
55.0 g Hersbrucker Pellet (4.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (2.1 g/L)
45.0 g Hersbrucker Pellet (4.1% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.7 g/L)

Misc Bill
—————-
15.0 g  Appelsinskall @ 10 Minutes (Boil)
2  Kanelstanger @ 10 Minutes (Boil)
4 Nellikspiker @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 12°C with Saflager W-34/70

Bryggetabbe!

Det kan lønne seg å følge oppskriften slavisk – eller ta impulsive, men veloverveide endringer underveis. Denne gangen feilet vi ganske kraftig på koketiden til en del av ingrediensene. Både kanel, nelliker og appelsinskall ble tilsatt sammen med første humletilsetning når det var 60 minutter igjen av kokingen. Ikke rart vi syntes kanelsmaken ble veldig framtredende!

At ølet kommer til å bli dominert av kanelsmak er det liten tvil om – vi kan bare krysse fingrene og håpe at smaken rundes av mens vi venter på jul.

Nå er planen å la det gjære på 12 grader i ca. 3 uker. Før denne er ferdig å gjære håper vi å få satt en ny batch juleøl. Da skal vi huske korrekte koketider …

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

3 thoughts on “Batch #16 – Juleglede

  1. Pingback: Batch #17 – Juleglede II « Bryggerstupet

  2. Pingback: Tapping av batch #16 – Juleglede (kanelbrygg) « Bryggerstupet

  3. Pingback: Batch #56 – Blek III (RAK 2017) – Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*