Batch #18 – Blek III?

I går kveld brygget vi batch #18 – en american/english pale ale. I innleggstittelen antydes nytt navn, Blek III, da vi ikke fikk fatt i alle ingrediensene til den opprinnelige oppskriften.

Cascade er byttet ut med Willamette  – en annen amerikansk humle og gjæren (Safale us-05 – en amerikansk ale-gjær) er byttet ut med Danstar Nottingham (en engelsk ale-gjær).

Vi har startet en prosess for å beregne meskeeffektivitet på bryggeutstyret vårt og målet var denne gang å klare å trekke ut 26 liter med OG 1.049 av 6720 gr malt. Vi var ikke langt unna, men kranen gikk tett og vi fikk derfor ikke ut de 2-3 siste literne. Vi endte derfor på bare 24 liter. Men OG ble ganske tett opp til det oppskriften sa: 1.047.

Vi gjorde også denne gangen noe annerledes enn forrige gang.

For det første stolte vi ikke lenger på striketemp beregnet av Brewmate (71,5 grader). Det har tidligere vist seg at den beregner for høy temperatur. Vi satset derfor på 2,5 grader under det den beregnet og da traff vi ganske godt. Vi noterer oss at vi neste gang går 3,5 grader under Brewmates beregning.

Noe av det samme gjelder selve meskeperioden. Her stiller vi sousviden til 2,5 grader under den mesketemperaturen vi ønsker. Ved å gjøre dette fikk vi det som antageligvis er den mest stable og korrekte mesketemperaturen vi har hatt sålangt.

Videre valgte vi å røre i mesken fra tid til annen de første 45 minuttene. De siste 15 minuttene satser vi på var nok til å klarne vørteren (den siles og filtreres gjennom malten). Skyllingen foregikk ved at vi etter mesking tappet ut all vørteren (ned til kranåpningen) i en gjæringsdunk, deretter skyllte vi med ca. 2/3 av skyllevannet med maltrøret senket i den nå nesten tomme BB30. Deretter sirkulerte vi i ca. 10 minutter før vi hevet maltrøret og lot det renne litt av seg. Til slutt skyllte vi med den siste 1/3 av skyllevannet.

Oppskriften ble som vanlig finjustert litt under selve bryggingen og dette er det vi endte opp med – justert for reell meskeeffektivitet (har valgt å beholde batchstørrelsen på 26 til tross for at vi kun fikk 24 liter i gjæringsdunken av grunner beskrevet ovenfor):

Batch #18 – Blek III? – American/English Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           26.0
Total Grain (kg):         6.720
Total Hops (g):           150.00
Original Gravity (OG):    1.047  (°P): 11.7
Final Gravity (FG):       1.009  (°P): 2.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.93 %
Colour (SRM):             11.3   (EBC): 22.3
Bitterness (IBU):         54.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 58
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
5.850 kg  Vienna 14 EBC (87.05%)
0.670 kg  Caramalt 31 EBC (9.97%)
0.200 kg  Crystal 75 EBC (2.98%)

Hop Bill
—————-
20.0 g Chinook Pellet (11.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
40.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
30.0 g Chinook Pellet (11.4% Alpha) @ 7 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
60.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (2.3 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Danstar Nottingham

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

2 thoughts on “Batch #18 – Blek III?

  1. Pingback: Tapping av batch #18 – Blek III « Bryggerstupet

  2. Pingback: Juleølet (Batch #17) er tappet! « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*