Rapport fra Bergen Ølfestival 2012

I helgen gikk Bergen Ølfestival av stabelen. Bryggerstupet var selvsagt tilstede, om enn bare delvis og tidvis. Vi var mest spent på lørdagen da resultatene av Vestbryggs Sumarølkonkurranse skulle kåres. Til denne konkurransen hadde vi levert inn vår Batch #7 – Damepils og vi var selvsagt veldig spent på hvordan ølet var blitt bedømt.

Kunngjøringen skulle i følge programmet foregå kl. 1500, men det var ikke oppgitt nøyaktig hvor det skulle foregå. Vi oppsøkte derfor ganske raskt Vestbryggs stand for å orientere oss. Vi fikk vite at det ikke var bestemt hvor det skulle skje og at det hele var flyttet på til kl. 1700. Supert, da hadde vi tid til å bruke øl-smake-bonger fram til da. Etter noen smaksprøver og en del køståing var det fortsatt god tid igjen til 1700. Vi gikk derfor inn og kjøpte oss en Ægir på Tracteuren og satt oss ned inne framfor å stå ute i det litt sure været. Når tiden nærmet seg gikk vi igjen ut til Vestbryggs stand for å få vite om de nå visste hvor det skulle skje. Overraskelsen var stor da de kunne fortelle oss at kunngjøring og premiering allerede var foretatt!

Det er viktig å understreke at dette ikke var Vestbryggs feil – de var blitt feilinformert. Det var visst også blitt annonsert over høytaleranlegget på området, og vi hadde allerede tidligere på dagen lagt merke til at dette høytaleranlegget ikke bar lyden lengre enn «første benkerad».

Vi fikk i allefall utlevert dommerskjema og kunne studere resultatene: 14. plass av 23 påmeldte brygg! Det er et resultat vi er godt fornøyd med – vi hadde tross alt 9 brygg bak oss! 2 dommere hadde bedømt brygget og dommer nummer 1 hadde gitt brygget 29 av 50 mulige poeng. Dommer nummer 2 var noe strengere og ga 26 poeng. Poengskalaen er delt inn slik vi havnet i kategorien «bra». Hadde dommer nr. 1 gitt oss ett poeng til, hadde han med 30 poeng plassert oss i kategorien «meget bra»!

Ellers smakte vi mye godt øl (selv om vi med en noe subjektiv hånd på hjertet kan fastslå at flere av våre egne brygg var minst like gode). Vi fikk også snakket en del med andre hjemmebryggere og noe av det som slår oss er at vi er et lite nanobryggeri (og da er det lite …). «Alle» brygger på ombygde varmtvannstanker, forvokste kjølebokser eller andre innretninger som gjør det muligå produsere langt mer øl enn vi klarer med BB30. Mange setter gjerne 3 fulle 25-liters gjæringsdunker i slengen.

En konkret observasjon ble gjort som inspirerte oss til å endre litt på vår egen bryggeprosess. Det var under demobryggingen hos Vestrbrygg vi kom til å spørre om hvordan de foretok skyllingen når de brygget med såkalt BIAB-opplegg. BIAB betyr «Brew In A Bag» – og da mesker man i noe som kan minne om en forvokst tepose.  Skyllingen foregår da rett og slett ved at man tapper av vørteren og fyller på med nytt varmt vann og lar det stå i 10-20 minutter. Når vi skyller med BB30 løfter vi silkaret og heller varmt vann i dette. Det varme vannet renner da gjennom mesken og trekker med seg restsøtstoffer. Når vi kvelden etter brygget batch #16 – Juleglede II (rapport kommer) tappet vi bare ut vørteren, fylte BB30 med nytt varmt vann og fortsatte å sirkulere i 15 minutter til før vi løftet silkaret og lot det renne av seg. Vi antar vi med denne metoden klarer å trekke ut enda litt mer av sukkeret i malten.

Vi håper Bergen Ølfestival er kommet for å bli! Det var veldig mye folk og det er allerede antydet at det tas sikte på å sørge for bedre plass neste år. Det lover bra!

Flere bilder fra Bergen Ølfestival finnes på Facebook!

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.