Batch #19 – Reporter

Vi har ikke forsøkt å brygge porter siden det mislykkede forsøket med Batch #10 – Harry Porter (som ble infisert). I går kveld gjorde vi et nytt forsøk, med ny oppskrift. Utgangspunktet var en kloneoppskrift på Fullers London Porter. Vestbrygg hadde ikke inne riktig gjær og heller ikke riktig humle. Så engelske Fuggles er byttet ut med amerikanske Willamette og WLP002 er byttet ut med WLP028.

Også denne gang slet vi med lavtutbytte. Vi hadde håpet å få 63 % og ende opp med 24 liter med OG 1.054. Oppskriften under er justert for faktisk utbytte og som en ser endte vi opp med 22,5 liter med 1.053 – et magert utbytte på 58 %!

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           22.5
Total Grain (kg):         6.780
Total Hops (g):           70.00
Original Gravity (OG):    1.053  (°P): 13.1
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.21 %
Colour (SRM):             57.9   (EBC): 114.1
Bitterness (IBU):         31.3   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 58
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
4.800 kg Maris Otter Pale Malt 5.5-7 EBC (70.8%)
0.640 kg Brown Malt 200 EBC (9.44%)
0.640 kg Chocolate 1175 EBC (9.44%)
0.600 kg  Crystal 75 EBC (8.85%)
0.100 kg Roasted Barley – 1450 EBC (1.47%)

Hop Bill
—————-
40.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.7 g/L)
30.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 20°C with 3 packs WLP028 – Edinburgh Scottish Ale

Skyllingen foregikk også denne gangen ved at vi først sirkulerte med 2/3 av skyllevannet og deretter skylte igjennom med den siste 1/3-delen med hevet maltrør. I tillegg mesket vi ut denne gangen. Det vil si at vi hevet temperaturen i mesken til 78 grader før vi tappet av. Likevel får vi altså så lav meskeeffektivitet som 58 %.

Vi tenker nå å gå tilbake til slik vi gjorde det på de aller første bryggene. Meske ut på 78 grader i 10 minutter, løfte maltrøret og skylle med vann på ca. 80 grader på en slik måte at vannet alltid står over mesken sålenge vi har skyllevann igjen. Vi slet med lav effektivitet også på de første bryggene, men da slet vi med så mye annet også (blant annet veldig ustabil mesketemperatur).

Igjen klarte vi å holde utrolig stabil (og korrekt mesketemperatur). Med sousvidens tempsensor sørger vi for å å trekke fra 3,5 grader på striketemperatur og 2,5 grader på mesketemp. Vi kontrollmålte ofte med manuelt termometer under meskingen i går og temperaturen midt i mesken var konstant på 66 grader.

Ellers ble siste nyvinning i bryggeriet tatt i bruk i går – et 100 w varmelement i kjøleskapet. Ved hjelp av STC-1000 som styrer både kompressoren i kjøleskapet og dette varmelementet, holder vi nå 20 (+/- 0,5 grader) i gjæringsdunken. Nå skal brygget få stå der i 14 dager før vi tapper.

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

6 thoughts on “Batch #19 – Reporter

  1. Mikael

    knuser ni malten själv eller beställer ni? Hade dålig effektivitet i början med min bb30, men har nu uppåt 73-78 varje gång. Tror det ska knuses ganske fint alltså. Mäskar 90min, ca 21l, skyller med 8l

    skoj att följa med på hur det går för er, mycket spännande läsning. tack för det

    1. Ørnegård Post author

      Hei!

      Kjekt å høre at noen faktisk leser dette! 🙂

      Vi bestiller malten ferdigknust, ja. Knuser du selv – og i såfall hvor fint knuser du? Vi har ikke maltmølle selv, men har fortstått at dette går på tiendedels-millimeter?

  2. Kjetil

    Hei, dette så fint ut.
    Kan jeg spørre om hvor du kjøpte STC-1000 og hvor du kjøpte varme elementet? Jeg går å grubler selv om dagen hvordan jeg skal løse disse problemene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*