Juleølet (Batch #17) er tappet!

I kveld tappet vi 25,5 liter av det som blir årets juleøl. Etter å ha bommet kraftig på koketiden til kanetilsetningen i batch #16, satte vi ganske raskt en ny batch hvor kanelmengden og koketiden ble utført etter plan. Ølet som ble tappet i kveld lukter også litt kanel, men forhåpentligvis vil det ikke prege ølet.

Ølet er veldig mørkt – nesten svart. Dette skyldes 300 gr krystallmalt og 200 gr sjokolademalt. I tillegg er der caramalt, pilsnermalt og munich (og en ikke ubetydelig dæsj med kandissukker). Krydret med kanel, nellik og revet appelsinskall bør ølet bli sterkt, mørkt og smakfullt.

Vi smakte også på Batch #18 – Blek III og Batch #16 – Kanelølet i kveld.

Blek III er mørkere enn vår Blek II og den har en litt annen smaksprofil. Maltsammensetningen på denne er tilnærmet lik blek II med den forskjell at vi har tatt med litt krystallmalt. Denne skal bidra med litt toffee-smak og mer sødme. Humlen kom ikke like godt fram i Blek III som i Blek II – til gjengjeld har den en fin avslutning med en del maltpreg og (karamellaktig?) sødme. Et godt øl! Og enda har den bare stått til modning i 5 døgn – dette lover bra!

Kanelølet smaker fortsatt kanel. Kanelsmaken er noe mindre framtredende enn ved sist smaking, så det går rette veien. Men det er uten tvil alt for mye kanelsmak til at dette noensinne blir et godt øl. Under smaking i dag konkluderte vi med at det nesten var mulig å drikke hele glasset.

Tilbake til Batch #17. Vi fikk en veldig høy utgjæring. FG ble målt til .1007. Med en OG på 1.058 skulle dette gi en en øl på 6,55% – passende for en litt kraftig juleøl. Ølet ble primet med 4,9 g sukker pr liter og dette vil gi ca. 2.2 co2 volumenheter (noe lav karbonering).

Nå gjelder det bare å holde fingrene tilstrekkelig nok unna til at det står igjen noen flasker til julekvelden.

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

2 thoughts on “Juleølet (Batch #17) er tappet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*