Batch #20 – IPA

I formiddag brygget vi ubalansert IPA. Målet var 26 liter med OG 1.056 og en IBU på 84! Dette er alt for mye bitterhet i forhold til alkoholstyrke og maltsødme. Men vi har funnet ut å sikte høyt og heller justere ned dersom det skulle bli for bittert. Imidlertid sliter vi fortsatt med lav meskeeffektivitet og havnet på 23,5 liter med en OG på 1.51. Det vil si at meskeffektiviteten vår var på dårlige 54% … Alt for dårlig. Justert for dette blir også IBU høyere enn planlagt. 95.4! Dette blir bittert nok.

Ellers gikk selve bryggeprosessen veldig bra. Vi traff bra på innmeskingstemperatur og klarte å holde rett temperatur gjennom hele mesketiden. Vi husket Irish Moss og vi husket å måle både SG og OG.

Oppskriften justert for meskeffektivitet:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           23.5
Total Grain (kg):         7.000
Total Hops (g):           250.00
Original Gravity (OG):    1.051  (°P): 12.6
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.28 %
Colour (SRM):             11.6   (EBC): 22.9
Bitterness (IBU):         96.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 54
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
6.250 kg * Vienna (89.29%)
0.750 kg * Caramalt (10.71%)

Hop Bill
—————-
25.0 g Chinook Pellet (11.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
25.0 g Chinook Pellet (11.8% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1 g/L)
50.0 g Cascade Pellet (7.7% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
50.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
50.0 g Cascade Pellet (7.7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
50.0 g Cascade Pellet (7.8% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.9 g/L)

Misc Bill
—————-
1.1 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05

Brygget er ikke døpt ennå men Kinky eller Hekseskudd er gode kandidater etter at undertegnede pådro seg kink i ryggen ved å løfte de 21 literne med meskevann i en gjæringsbøtte for å helle det oppi BB30.

Neste brygg er bestemt og det blir en reproduksjon av Hvitweiss. Ellers diskuterte vi mulige oppgraderingsplaner og mye tyder på at vi kommer til å gå for en løsning med en utrangert varmtvannsbereder til mesking og koking. Dette blir forhåpentligvis et prosjekt utover våren.

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

2 thoughts on “Batch #20 – IPA

    1. Ørnegård Post author

      Det er forholdet mellom bitterenheter og maltsukkerinnhold i ølet – Med så mye humle vi har i dette ølet burde ølet vært mye sterkere og ha mye mer restsødme enn det vi la opp til og i allefall i forhold til det vi endte opp med. Med så mye bitterhet som vi får i dette ølet burde vi sikkert hatt rundt 7% (vi ender på ca. 5%) og mye restsødme (vi tror vi ender med en FG på ca. 1.012, mens vi burde sikkert vært på 1.016 eller mer …).

      Kort fortalt kommer humlepreget til å være for sterkt i forhold til sødmen. Men det kan være det blir godt likevel 🙂

      Her er litt mer stoff om BU:GU

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*