Batch #21 – Hvitweiss er kommet på flasker

Torsdag 20. desember tappet vi batch #21 på flasker. Den hadde da stått i nøyaktig 2 uker på 17 grader i gjæringsskapet.

Sist vi brygget denne oppskriften var vi svært fornøyd med resultatet. Det ble en deilig sødmefylt øl med masse deilig gjær- og banansmak.

Under brygging av batch #21 tok Beer Brew 30 kvelden. I ettertid har vi åpnet den opp og konstatert at et av varmelementene er ødelagt.

Når vi åpnet gjæringsdunken for å stikke om slo det mot oss en eim av … gjødsel? Ølet har sjeldent luktet særlig godt før etter noe tid på flasker, i allefall ikke de humlesvake ølene vi har laget. Men dette var spesielt.

Det er derfor knyttet stor spenning til smaking av første flaske. Data fra tappingen:

FG:  1.007. Oppskriften sa 1.014 så her har vi hatt veldig høy utgjæring. Dette må henge sammen med at vi har fått mye bedre kontroll på mesketemperatur siden sist vi lagde dette ølet og at vi dermed ikke har trukket ut så mye av de ikke-gjærbare sukkerartene (altså bør vi meske på høyere temperatur neste gang – dersom det viser seg at dette ølet blir noe «tørt»).

Vi fikk tappet ca. 23 liter fordelt på 67 0.33 l flasker (+ 2 såkalte rødkorker). Ølet står nå og karbonerer på 17 grader i gjæringsskapet. Det første døgnet av karboneringen skjedde imidlertid på mye høyere temperatur. Da jeg kom ned i kjelleren kvelden etter tapping, så jeg at temperaturføleren hadde falt ned og lå på utsiden av kjøleskapet … Varmelementet jobbet derfor for fullt inne i kjøleskapet i et fånyttes forsøk på å få temperaturen opp til 17 grader … Inne i skapet må det ha vært i allefall 30 grader. Vi håper dette ikke har påvirket ølet i negativ retning. Diskusjonen i denne tråden på Norbryggs diskusjonsforum er betryggende lesning i så måte.

Vi tok sikte på rundt 4 co2 volumenheter – altså ganske høyt. Det ble derfor tilsatt en sukkerlake med 270 gram sukker (nesten 12 gram pr. liter). Så nå er det bare å håpe vi ikke får flaskebomber!

God jul!

Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.