Batch #21 – Hvitweiss revisited

Sist torsdag klarte vi å klemme inn en bryggekveld i en ellers så hektisk førjulstid. Vi hadde bestemt oss for å brygge Hvitweiss igjen – et øl som vi synes vi var svært heldige med forrige gang (batch #13).

Vi brygget etter denne oppskriften (justert for meskeeffektivitet):

Recipe Specs
—————-

Batch Size (L):           27.0
Total Grain (kg):         6.500
Total Hops (g):           35.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.014  (°P): 3.6
Alcohol by Volume (ABV):  4.72 %
Colour (SRM):             3.7   (EBC): 7.3
Bitterness (IBU):         16.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 66
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
3.900 kg Wheat Malt (60%)
2.600 kg Pilsner (40%)

Hop Bill
—————-
35.0 g Tettnanger Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Misc Bill
—————-

Single step Infusion at 40°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with WLP300 – Hefeweizen Ale

Meskeskjema:

10 min på 40 C
15 min på 51 C
45 min på 67 C

Vi har altså oppskalert oppskriften i håp om å få flere liter i gjæringsbøtten. Vi endte på 25 liter i bøtten, men med ganske mye trub. Heller ikke denne gangen klarer vi noe særlig mer enn 22-23 liter på flasker.

Tre andre ting bør nevnes fra torsdagens bryggekveld.

For det første sleit vi skikkelig med tett mesk og fikk ikke sirkulert så mye som vi pleier. Vi forsøkte mye for å bøte på dette -blant annet å heve maltrøret en del mens vi sirkulerte (for å få større høydeforskjell mellom vesken i malten og vesken utenfor maltrøret). Også skyllingen gikk tregt på grunn av dette – men det er jo ikke utelukkende en ulempe.

Det andre som skjedde, og som vi ennå ikke helt vet konsekvensen av, var at BB30’en ga fra seg et stort POFF samtidig som sikringen røk. Etter å ha slått på igjen sikringen, startet BB30’en som normalt og vi kunne fortsette som vanlig.

Det tredje som skjedde var at vi hadde alvorlig mye fastbrent vørter i bunnen av BB30’en. Vi har tidligere opplevd å få noe belegg i bunnen, men aldri at noe har vært fastbrent og aldri i dette omfanget.

For øyeblikket står BB30’en fyllt med en krystallsodaoppløsning og når denne har fått virket lenge nok skal bunne skrubbes og rengjøres. Deretter blir det spennende å åpne opp bunnen for å se hva som kan ha forårsaket POFFET og sikringsutslaget. Er vi heldig har vi fortsatt et bryggeri slik at vi kan fortsette å brygge. Er vi uheldig får planene våre for et bryggeri basert på varmtvannsbereder og varmelementer et lite puff – og det er kanskje ikke så galt det heller!

Tagged on: , ,

2 thoughts on “Batch #21 – Hvitweiss revisited

  1. Pingback: Batch #21 – Hvitweiss er kommet på flasker « Bryggerstupet

  2. Pingback: Hva skjedde med batch #21 – Hvitweiss? « Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.