Hva skjer med Bryggerstupet!?

Det er i øyeblikket full stans i brygging, gjæring og tapping. Vi drikker sparsommelig opp restene av tidligere vellykkede brygg – men ingenting koker, ingenting gjærer og ingenting tappes.

Vi startet sent i 2011 med å «brygge» ølsett kjøpt på «Vinhuset mye moro». Ikke et vondt ord om ølsett, vi var superfornøyd med resultatene av våren 4-5 første brygg laget på denne måten. Men det var først når vi fikk Beer Brew 30 i hus og kunne  brygge «all-grain» at vi følte det virkelig begynte å svinge. Vi brygget pale ale, engelsk best bitter, lys «dampepils». Vi brygget stout og mer pale ale. Vi så bygg- og hvetekorn, humle og gjær bli til virkelig godt øl! Vi kastet mer og mer humle i pale alen slik at den til slutt endte opp som en ipa. Vi brygget porter med infeksjon, men brygget porter igjen! Og lyktes – kanskje en av de beste ølene vi har laget! Så brygget vi hveteøl og det ble knallgodt! Videre brygget vi juleøl med alt for mye kanel (det ble til slutt veldig godt det og!) Deretter brygget vi juleøl med veldig passelige mengder kanel (så passelig at vi fikk en hederlig 4. plass i Norbryggs juleølkonkurranse!).

Så brygget vi hveteøl igjen og det skar seg helt. Varmelementet på Beer Brew 30 ble ødelagt og ølen var infisert. Sannsynligvis hadde vi slurvet med renholdet av gjæringsdunken.

Vi har satt 21 batcher og laget mye godt øl. Spesielt ipa’en er slik at jeg ikke finner noe i verken butikk eller på polet som er like godt. Savnet etter hveteølen er stort – spesielt når det står 22 liter av den i gjæringsskapet som bare venter på å bli helt ut i sluket.

Status er altså at vi står uten bryggeriutstyr, siste batch står fortsatt i gjæringsskapet og venter på sin skjebne: å ble helt ut i sluket. Og vi drikker på de raskt minskende restene av tidligere vellykkede produkjsoner.

Ting har gått på tverke.

Men: Opp og fram fra kaoset stiger Bryggerstupet som en Fugl Føniks!

Vi børster støv av ambisjonene! Vi setter oss nye mål! Vi bretter opp ermene, krummer nakken og legger nye planer!

Planen er kort fortalt dette:

Vi skal bygge oss et 50 liters bryggeri. Det kan tenkes det blir et 75 liters bryggeri. Bryggeriet skal bli enkelt å brygge på, det skal være enkelt å holde rent og vi skal atter brygge godt øl! Vi er 4 som brygger sammen og det sier seg selv at når vi hittil har brygget 20-25 liter øl og drikker kanskje 3-5 av disse mens vi brygger neste brygg og kanskje3-5 liter til når vi tapper, så blir det ikke veldig mye øl å ta hjem i kjøleskapet. Vi har vært fornøyd med dette. Mye av moroa er jo bryggingen og tappingen! Vi treffes noen timer ca. hver 14 dag og brygger og tapper og diskuterer oppskrifter og bryggeriutstyr og prater om løst og fast. Vi har altså verdens beste unnskyldning for å treffes, prate, ta noen øl og brygge mer øl. Med nytt bryggeri vil vi øke kapasiteten og dersom vi brygger like ofte vil vi kunne klare å spare på noen av ølet vi lager. La det modne. Sammenligne det med tidligere produksjoner. Ta det med i festlig lag. Spandere. Spandere uten å måtte stikke hånden i kjøleskapet etter en av de siste 4 små flaskene med ølet som vi var så fornøyd med. Og skulle det gå 3 uker mellom bryggeøktene en gang i blant, så lager vi fortsatt mer øl en før!

En varmtvannsbereder er allerede på plass. Den er kappet i to og den ene delen skal bli et kokekar på ca. 90 liter. Den andre delen er for liten som meskekar, men enden på den skal bli lokk til kokekaret. I morgen hentes enda en varmtvannsbereder. Av denne skal vi lage maltrør og kanskje en kokekjele til skyllevann.

Fra kina, fra junaiten og fuglene vet hvor, kommer det utstyr. Temperaturkontrollere, temperatursensorer og effektdimmere. Her skal skyllevannet settes til oppvarming og glemmes til vi trenger det (farvel til småløping ut av kjelleren for å sjekke temperaturen på vannet som står til koking på gass utendørs – farvel til oppvarming av de siste 2-3 literne i vannkoker). Kokekjelen og maltrøret blir stort nok til å brygge øl med alkoholstyrke som nærmer seg 10 % uten å gå på akkord med volumet. Eller 75 liter med behagelige 4,5 %!

Vasking skal også bli enklere. Det skal aldri koke over (stor nok kokekjel), vasking skjer uten å flytte utstyret ved at det er tappekran i bunn og slange som fører vaskevannet rett i sluket.

Som nevnt henter vi i morgen enda en varmtvannsbereder og får da et maltrør som lett kan ta 20-25 kg malt. Temperaturstyringsutstyr er på vei. Talje til å løfte maltrøret må anskaffes. Vi må få fatt i en sveiser som kan hjelpe oss med å lage en ramme apperatet kan stå på, lage løftefester på maltrør m.m. Det skal kjøpes slanger og kraner. Ingeniøren skal få bryne seg på å lage et skikkelig styringsskap der vi enkelt kan slå pumpen av og på, lese av temperatur på skyllevann, slå av og på varmelementer og styre effekten på dem. Alt pent satt opp på et panel på veggen.

Når brygger vi igjen?

Det er ikke det viktigste – men forhåpentligvis i løpet av et par måneder. I mellomtiden skal vi planlegge, konstruere og bygge. Diskutere oppskrifter, smake nye øl – hente inspirasjon. Bestemme bryggekøen. Hva skal bli første brygg? Og deretter? Det som allerede er klart er at det skal brygges hveteøl. Det skal brygges porter. Den var jo knallgod! Og det skal brygges ipa. Masse ipa. Og så må det brygges sommerøl. For det er snart sommer. Og da må det brygges juleøl – for den skal lagres lenge.

Det blir en spennende vår for Bryggerstupet.

Tagged on:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.