Hva skjedde med batch #21 – Hvitweiss?

Batch #21 – Hvitweiss var første reproduksjon av den opprinnelige hvitweissen vår (batch #13). Vi var veldig fornøyd med batch #13 – den hadde en nydelig mild gjærsmak (slik weissbier skal ha) og den hadde et (kraftig?) hint av banan (slik weissbier kan ha). Den var sødmefyllt, god på smak og lettdrikkelig. Ett av våre 2-3 beste brygg!

Vel … som nevnt tidligere ble batch #21 vårt bryggeriapperats endelikt. Varmelementet røk.

Hvordan gikk det så med selve brygget? Jo – for å gjøre en lang historie kort: Det ble infisert. Kort fortalt er det helt udrikkelig. Ikke sånn at det «ikke var særlig godt». Nei. Det er fullstendig udrikkelig. Du merker fort forskjell på et brygg du ikke har vært helt heldig med og et brygg du har fått infeksjon i. Batch #21 hadde jeg faktisk ikke klart å svelge en spiseskje av. Bokstavelig.

Med dette var altså vår andre infeksjon på 21 brygg et faktum. Vi spurte på Norbryggs forum om hvor vanlig slike infeksjoner var og tilbameldingen var at alle var dømt til å oppleve dem fra en eller annen gang og at også kommersielle bryggerier opplevde dem. Vi mister altså ikke motet av dette og går på med krum nakke!

Det nye bryggeriet begynner å ta form og vi håper å kunne sette et brygg før utgangen av februar. Vi har siden sist fått fatt i silbunn og denne er sveiset på maltrøret. I tillegg har vi fått fatt i vinsj (maltrøret veier ganske mye når det skal heves) og alle elektriske komponenter (som stc-1000, pid, brytere, kjølemementer o.l.). All sveising er ferdig. Vi har fått boret hull øverst i maltrøret – disse skal brukes til å feste karabinkroker som så skal festes i wire til en vinsj som skal løfte røret opp etter mesking og holde det i hevet posisjon under skylling.

Planen nå er å ferdigstille styringsskapet – alle komponenter er på plass. Deretter eller samtidig skal vi bore hull i kokekarene til varmeelementene og til kuleventilene. Så er det «bare» å skru fast kuleventiler, varmelementer, koble til elektrisitet og styringsskap, vaske karene og «tørrkjøre» anlegget. Vi må gjøre en «tørrkjøring» før vi brygger på ordentlig. Når vi brygger med det volumet vi har nå påløper det mellom 600,- og 1000,- i ingrediensutgifter. Derfor kjører vi et brygg uten ingredienser først – bare for å se at ting fungerer omtrent som vi forventet.

På et av bildene under har vi satt det gamle maltrøretet vårt opp i det nye maltrøret. Ikke tvil om at kapasiteten økes! Ellers ses maltrøret med karabinkroker på ett av bildene.

 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.