Batch #23 – IPA … Veldig dårlig meskeffektivitet

Ingredienser til IPAI går brygget vi IPA igjen! 55 liter norsk kommunalt vann skulle omformes til en av verdens beste drikker ved hjelp av malt, humle og gjær. Bryggekvelden gikk veldig bra – vi var ferdig noen timer etter midnatt og fyllte to gjæringsdunker med vørter og deilig humlearoma.

Men det er en ting vi ikke helt finner ut av med det nye bryggeriet vårt: Meskeeffektiviteten. På forrige brygg klarte vi 65% og tenkte vi skulle komme litt høyere denne gangen fordi vi mesket med mindre vann og dermed hadde mer vann igjen til skyllingen. Men den gang ei. Vi havnet på historisk lave 51% …!? Hva gjør vi galt?

Som tidligere når bryggingen utføres parallelt med smaking av nye øl fra butikken og polet tas det en del impulsbeslutninger underveis. Den første av disse ble forresten tatt før vi startet bryggingen: å kaste oppi 1 kg spraymalt for å få et sterkere øl. Sånn halvveis i kokingen fant vi ut vi skulle ha oppi et kg sukker også. Alt i alt skulle dette gi et øl på mellom 7-8% … På grunn av den lave meskeeffektiviteten fikk vi ikke høyere OG enn 1.060 og kommer ikke høyere enn 6,1% (forutsatt at vi får et noenlunde normalt gjæringsforløp).

Når vi nærmet oss slutten av kokingen skulle vi sirkulert den kokende vørteren gjennom kjøleren, men det glemte vi. Vi måtte derfor koke 5 minutter lengre enn planlagt og det påvirker jo humleprofilen i ølen. Kveldens siste innskytelse var derfor å løpe i frysen og se om vi hadde noe mer humle. Der fant vi 50 gram Chinook som ble tilsatt på 0 minutter.

Her er oppskriften, justert for spraymalt, sukker, dårlig meskeeffektivitet og påtvungne endringer i humleskjema:

Batch Size (L):           55.0
Total Grain (kg):         17.831
Total Hops (g):           650.00
Original Gravity (OG):    1.060  (°P): 14.7
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  6.12 %
Colour (SRM):             11.8   (EBC): 23.2
Bitterness (IBU):         123.3   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 51
Boil Time (Minutes):      65

Grain Bill
—————-
14.136 kg * Vienna (79.28%)
1.695 kg * Caramalt (9.51%)
1.000 kg Corn Sugar (5.61%)
1.000 kg Dry Malt Extract – Light (5.61%)

Hop Bill
—————-

50.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 65 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
50.0 g Chinook Pellet (11.6% Alpha) @ 65 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
50.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 43 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
50.0 g Chinook Pellet (11.6% Alpha) @ 35 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (1.8 g/L)
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.8 g/L)
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.8 g/L)
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.8 g/L)
50.0 g Chinook Pellet (11.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.9 g/L)

Misc Bill
—————-
2.3 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05

 

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*