Bryggedagsrapport – Batch #22 – Reporter

Det var en deilig følelse å starte dagen kl. 0700 i morges med klargjøring av det nye bryggeriet for den aller første batchen. Vi var spente på om bryggeriet ville fungere så godt som vi håpet. Ville elektronikken klare å holde stabil mesketemperatur? Ville vi få bedre meskeffektivitet enn på det gamle bryggeriet? Ville vi klare å få kok på rimelig tid? Ville kjølingen gå bra – ville vi treffe riktig temperatur i gjæringsdunken?

Svaret på alle spørsmål over er rett og slett ja!

Vi mesket inn i overkant av 16 kg malt med en striketemperatur på 74,1 grader og hadde innen få minutter 68 grader midt i mesken. Perfekt.

Sirkuleringen fungerte bra – silbunnen ga god gjennomstrømming. Vinsjen fungerte som forventet og det var overhodet ikke noe problem å løfte maltrøret som på det tidspunktet veide borti 50 kg. Skyllingen tok litt lenger tid enn forventet – men vi tror dette bare har bidratt til høyere meskeeffektivitet.

Oppkoket var stort sett unnagjort innen maltrøret hadde fått rent skikkelig fra seg. Kjølingen fungerte som bare juling – det var ikke noe problem å havne på riktig temperatur i gjæringsdunken.

Vi tok sikte på 55 liter tilsammen i gjæringsdunkene – men havnet på 54. Slett ikke værst! Med en OG på 1.060 (litt høyere enn planlagt) blir dette et øl på ca. 5,8%!

Til å huske til neste gang:

  • Oppvarming av meskevann tok nøyaktig 1 time
  • Regne med 65% effektivitet
  • beregne 4 liter tap til trub i stedet for 3: Dette vil gi oss riktigere mengde vørter (med mer riktig OG) i gjæringsdunken
  • beregne 3,2 liter pr. kg malt i stedet for 3,8: Dette vil gi oss ca. 10 liter mer skyllevann

 

Dette er oppskriften justert etter hvordan brygget gikk i dag:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           54.0
Total Grain (kg):         16.430
Total Hops (g):           170.00
Original Gravity (OG):    1.060  (°P): 14.7
Final Gravity (FG):       1.015  (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.89 %
Colour (SRM):             57.9   (EBC): 114.1
Bitterness (IBU):         30.9   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
11.650 kg Maris Otter Pale Malt 5.5-7 EBC (70.91%)
1.600 kg Brown Malt 200 EBC (9.74%)
1.600 kg Chocolate 1175 EBC (9.74%)
1.400 kg  Crystal 75 EBC (8.52%)
0.180 kg Roasted Barley – 1450 EBC (1.1%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.9 g/L)
70.0 g Willamette Pellet (5.5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.3 g/L)

Misc Bill
—————-
2.4 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale S-04

Noen bilder fra formiddagens økt:

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

2 thoughts on “Bryggedagsrapport – Batch #22 – Reporter

  1. Pingback: Det er klart for lys amerikansk ale (batch #24)! | Bryggerstupet

  2. Pingback: Brygging av batch #24 – Amerikansk Pale Ale | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*