Brygging av batch #24 – Amerikansk Pale Ale

Prøvesmaking

I går kveld var vi samlet for å smake litt på tidligere brygg samt litt øl handlet på butikk og pol. Av det som ble prøvesmakt var Nøgne Ø IPA, Ægir IPA, Brooklyn Brewery IPA, Haandbryggeriet Fyr og flamme, Haandbryggeriet London Porter, samt våre egne #22 (porter) og #23 (ipa). Noe av det vi observerte:

  • I en blindtest mellom vår egen ipa, Ægirs ipa og Haandbryggeriets ipa var det bare to de tre tilstedeværende som klarte å peke ut vår egen ipa. Vi velger å se på det som et kvalitetsstempel.
  • Haandbryggeriets London Porter smakte «hult» sammenlignet med våre egen. Til gjengjeld hadde den en rundere avslutning på smaken. Vår egen har en litt sur/syrlig finish. Det mest interessante angående dette var at en av medbryggerne hadde med en flaske av batch #19 – Reporter – den første porteren vi brygget (hvis vi ser bort fra en tidligere batch som ble infisert). Denne, altså batch #19, hadde ikke den litt sure/syrlige finishen. En titt på oppskriftene avslørte at vi på den siste batchen brukte tørrgjær (Safale us-04), mens vi i den første brukte flytende gjær (WLP028). Verdt å notere seg at den ble mye rundere og finere med WLP028.
  • Til tross for at man gir seg med prøvesmaking allerede 2400 kvelden før man skal opp kl. 0630 for å varme meskevann, vil effekten av dette kunne påvirke ens evne til å stille vekkerklokken med det resultat at selve bryggingen ikke kommer igang før en time etter planlagt tidspunkt.

Bryggedagsrapport

Undertegnede hadde gjort et fånyttes forsøk på å stille klokken til 0630 i dag tidlig. Det fungerte dårlig og han våknet 07:40 og to minutter etter var førstemann ankommet og klar for brygging. Dette innebar at vi allerede fra start var en time etter skjema.

Etter dette gikk bryggingen som en drøm! Vi mesket inn 18 kilo malt i 63 liter vann og holdt stabil temperatur i en time. Det eneste unntaket fra dette var en pussighet midt i meskeperioden hvor varmen steg noen grader tilsynelatende helt uten noen god grunn. Vi fikk raskt kontroll på dette og fortsatt meskingen på 66 grader.

Vi hadde siden sist gått til innkjøp av et refractometer, noe som gjorde målingen av vørterens sukkerinnhold mye lettere.

Utmeskingssteget ble denne gangen gjennomført på en god måte. Vi fikk mesken opp i 78 grader omtrent samtidig som 45 liter skyllevann var ferdig oppvarmet til 80 grader. Vi holdt 78 grader i mesken gjennom hele skylle perioden. Vi forsøkte å heve maltrøret sakte og samtidig skylle, slik at vi hele tiden hadde et vannspeil over vørteren. Dette fungerte en stund, men så måtte vi heve maltrøret ytterligere for å unngå at det fløt over i selve kokekaret. Da sank vannstanden raskt og vi var tilbake til å måtte spyle malten med slangen. Alt i alt brukte vi ca. 20 minutter på skyllingen. Dette er fortsatt noe kort tid (det er ikke uvanlig å bruke 45-60 minutter på dette for å få trukket ut mest mulig søtstoffer av malten). Til tross for den korte skylletiden fikk vi høyere utbytte denne gangen. Vi fikk 77,5 liter i gjæringsdunkene med en OG på 1.050. Dette gir et utbytte på 69% – fortsatt ikke helt supert, men mer enn godt nok. Hvis vi regner med de literne som ligger igjen i humlegrumsen i kokekaret og som vi ikke får med over i gjæringsbøttene (og det er vel slik utbytte skal regnes), så er vi faktisk over 70%.

Etter kokingen fikk vørteren hvile seg i kanskje 20 minutter mens vi vasket og desinfiserte gjæringsdunkene. Kjølingen gikk som en drøm med motstrømskjøleren. Kjølevannet (som etter kjøling er blitt varmt) ble tilbakeført til skylletanken slik at vi kunne bruke dette til å vaske utstyret etterpå.

Nå står det altså 77,5 liter APA og koser seg i gjæringsbøtten med Safale us-05. To dunker stor å gjæringsskapet med god kontroll på temperaturen og en dunk står i selve bryggerrommet med litt mindre kontroll på gjæringstemperaturen. Planen nå er som følger:

  • Holde temperaturen på 15 grader til stormgjæringen er ferdig (3-5 dager?)
  • Øke temperaturen til 17 og kaste oppi 150 gr humle (100 gr Citra og 50 gr Centennial) fordelt på de 3 dunkene
  • 2 dager før flaskingen skal temperaturen ned i 4 grader. I gjæringsskapet går dette fint, mens dunken i bryggerommet får ta til takke med den temperaturen den får ved at vi slår av panelovnen (8-12 grader?)

Deretter er det å flaske og smøre seg med noen dagers tålmodighet før prøvesmaking. Går alt vel har vi laget et lyst, smakfullt og friskt sommerøl til vårfesten!

Oppskriften

Her er oppskriften vi brygget etter. Oppskriften er justert for utbytte:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.5
Total Grain (kg):         18.000
Total Hops (g):           250.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.11 %
Colour (SRM):             5.7   (EBC): 11.2
Bitterness (IBU):         28.8   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
16.000 kg Pale Ale Malt (88.89%)
1.000 kg  Caramalt 31 EBC (5.56%)
1.000 kg Torrified Wheat (5.56%)

Hop Bill
—————-
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.7 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
30.0 g Orange Peel @ 5 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

2 thoughts on “Brygging av batch #24 – Amerikansk Pale Ale

  1. Pingback: Ny tapperekord – batch #24 er tappet! | Bryggerstupet

  2. Pingback: Batch #26 – CAPA | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.