Det er klart for lys amerikansk ale (batch #24)!

Fra grillfesten 2012

Fra grillfesten 2012

En lørdag rundt 17. mai hvert år rigger vi til vårens store grillfest. Det meste av naboer med unger inviteres og vi arrangerer sekkeløp og kiwiløp (en variant av potetløp). Ungene griller pølser og burgere, mens det på 2-3 griller koser seg store kjøttstykker, innsmurt med rub-a-dub, på indirekte varme. Råstekte poteter, pastasalater og sauser på bordene.

Planen er å brygge øl til festen! Vi har fått igjen troen på bryggeriet vårt etter at det viste seg at oechslemeteret vårt viste feil. Porteren og Ipa’en vi har laget på bryggeriet har blitt snadder! Vi har fortsatt ikke veldig godt utbytte, men godt nok! Og vi har flere ideer til hvordan vi kan øke det.

Vi har diskutert litt fram og tilbake hva slags øl vi skal lage til festen. Det vil være mange øldrikkende gjester, men ikke veldig mange har erfaring med hjemmebrygget øl eller håndtverksøl (noen hederlige unntak finnes). Vi tenkte først å lage en lys pils, da dette er det de fleste er glad i fra før. Men vi har forlatt den tanken. Hvis vi brygger en lys pils, så blir den uansett ikke lik Corona eller Hansa. Og det blir fort målestokken. Og da blir konklusjonen gjerne «ja, det var ikke værst, men det var ikke helt Corona eller Hansa».

Godt og varmt rundt bålet

Godt og varmt rundt bålet

For å ha sagt det med en gang: Det er ikke lett å lage et øl som er helt likt f.eks. Corona eller Hansa sin pils. Det krever at en kjenner maltsammensetning, mesketemperatur, humlesammensetning- og -tider, gjærtype, gjæringstemperatur og karboneringsnivå. Og en må kunne filtrere ølet til slutt. På toppen av dette må en ha stålkontroll på alle ledd i produksjonen. Men spørsmålet man bør stille seg er ikke om det er mulig å lage Corona eller Hansa. Spørsmålet man bør stille seg er heller hvorfor vi skulle finne på å brygge et øl som kanskje vil ligne på det de fleste uansett har med seg av øl til festen!?

Vi har derfor bestemt oss for å brygge en lys og deilig amerikansk ale, med bitterhet sånn ca. midt på treet og med sitrus som dominerende smak og aroma! Den skal serveres iskald og skal matche kjøttet fra grillen på en god måte!

Vi sikter på et lyst, humlefriskt øl på mellom 4 og 5 prosent. Vi skal bruke humlene Citra og Centennial, både som bitter, aroma- og smakshumle. Dette er oppskriften vi har på blokken:

Batch #24 – American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           75.0
Total Grain (kg):         18.000
Total Hops (g):           200.00
Original Gravity (OG):    1.046  (°P): 11.4
Final Gravity (FG):       1.010  (°P): 2.6
Alcohol by Volume (ABV):  4.70 %
Colour (SRM):             5.8   (EBC): 11.5
Bitterness (IBU):         30.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 61
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
16.000 kg Pale Ale Malt (88.89%)
1.000 kg  Caramalt 31 EBC (5.56%)
1.000 kg Torrified Wheat (5.56%)

Hop Bill
—————-
20.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
21.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
25.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
24.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
25.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 8 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
25.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 8 Minutes (Boil) (0.3 g/L)
30.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
30.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 0 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

For dem som legger merke til den manglende symmetrien i humleskjemaet (20/21 gr på 60 minutter og 24/25 gr på 15 minutter) så er det et utslag av medbestemmelsesretten som vi holder så høyt i Bryggerstupet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.