Tilbakemeldinger på ølet vi lager

Noe av det artigste med å brygge eget øl er selvsagt å nyte ølet ved dertil passende anledninger. Videre er det sosiale et viktig aspekt ved bryggingen. Jeg tror neppe jeg ville brukt så mye tid på brygging om jeg hadde brygget alene. Bryggingen er en flott unnskyldning for å treffes i ny og ne, enten for å brygge eller tappe øl.

Men en annen ting som er viktig for oss som brygger vårt eget øl er å få tilbakemeldinger fra utenforstående på ølet vi lager. Og det er noe vi forsøker å få til på ulike måter.

Konkurranser

Vi har ved 3 tidligere anledninger levert inn ølet vårt til ulike konkurranser. Det som er fint med slike konkurranser er at det da deles ut såkalte dommerskjema. Her kan en lese om dommerens beskrivelse av og poenggiving knyttet til aroma, smak, bitterhet, typeriktighet, karboneringsnivå og helhetsinntrykk. Ofte får man også tips om hva en kanskje har gjort galt under brygging eller gjæring.

Den første konkurransen vi deltok på var Vestbryggs Sumarølkonkurranse i 2012. Her leverte vi inn en lys sommerpils og havnet på en 14. plass av 23 påmeldte brygg. Ikke en tipp topp plassering, men poengsummen indikerte likevel at ølet var «Bra» – faktisk bare ett poeng unna «Meget bra».

Deretter leverte vi inn vårt juleøl Juleglede II til Norbryggs årlige juleølkonkurranse. Det var totalt 18 påmeldte øl i klassen hvor vår øl konkurrerte. Her nådde ølet vårt en finaleplass endte til slutt på en respektabel 4. plass i konkurranse!

Den foreløpig siste konkurransen vi har deltatt i var Vestbryggs juleølkonkurranse 2012. Her deltok vi med Juleglede og Juleglede II og de fikk henholdsvis 25 og 30 poeng hver. Det artige her var at Juleglede II ble brygget fordi vi trodde vi helt hadde ødelagt Juleglede ved å ha alt for mye kanel i ølet. Etterhvert ble Juleglede nokså god til tross for de store mengdene kanel og vi tenkte det kunne være artig å levere inn også dette. Og så ender det hele med at det vi i utgangspunktet tenkte var et nærmest ødelagt øl får 5 poeng mer enn ølet som vi laget på nytt med mindre kanel! En teori her er at Vestbryggs juleølkonkurranse ble bedømt så sent at Juleglede II som hadde mindre krydder å skjule eventuelle usmaker bak hadde tapt seg litt (håndverksøl er ferskvare!), mens Juleglede fortsatt hadde rikelig med kanelsmak til å dekke over eventuelle usmaker.

Neste konkurranse er Vesbryggs Sumarølkonkurranse 2013 hvor vi skal levere inn vårt foreløpig siste brygg: Batch #24 – Citrus American Pale Ale.

Selvutnevnte smakspanel

Vi har stående avtale med et lite smakspanel som fra tid til annen vil få et utvalg av våre øl til smaking. I retur får vi fyldige referater fra smaksseansen sammen med terningkast. En gang tidligere har dette panelet trådt sammen og gitt oss sine meninger om ølet. I kjøleskapet i kjelleren står det nå et nytt utvalg øl til dem. Denne gangen er det en ipa, en porter og en american pale ale som skal smakes!

Servering i ulike sosiale sammenhenger

Latmannsetiketter

Latmannsetiketter

Når man en sjelden gang trommer sammen til festlig lag er det artig å kunne servere hjemmebrygget øl. En lørdag for ikke lenge siden var en slik dag. Da var det grillet svineribbe, okse indrefilet og kalkunbryst på menyen til ca. 50 store og små – i et arrangement sammen med naboen. De som da ønsket det kunne smake på vår porter og vår american pale ale. Det er klart at tilbakemeldinger man får ved denne type smaking kanskje ikke alltid er 100% ærlige. Men her var det flere som uoppfordret skrøt av ølet og som forsynte seg gang på gang. Det var veldig hyggelig!

Å gi bort øl til ølhunder

En annen måte å få tilbakemeldinger på ølet sitt er selvsagt å gi bort øl til venner som en vet setter pris på godt øl. Heller ikke her kan man vel forvente å få 100% ærlige tilbakemeldinger, men en merker gjerne likevel på tilbameldingen om ølet falt i smak.

Evaluering av en erfaring øldommer

Norbrygg har en ordning der en kan sende inn ølet sitt og få kommentarer og tips av en erfaren øldommer. Vi har ikke benyttet oss av dette tilbudet ennå, men det kan være noe å vurdere ved senere anledninger.

Men det viktigste er tross alt …

… at vi selv liker ølet vi lager. Og det gjør vi. Sånn jevnt over er det slik at det siste ølet vi har brygget også sålangt er det beste! Da ser vi selvsagt bort fra to ulykkelige tilfeller av infeksjon. Noen ganger smaker ikke ølet så godt med en gang, men en del typer øl krever litt modning før det blir ordentlig godt. Juleølene vi har laget har vært slik og det samme gjelder porteren. Disse ølene var vi ikke helt fornøyde med de første gangene vi smakte dem, men så ble de bare bedre og bedre. Lysere øl, for eksempel den siste citrus’en, krever mindre modning og er kanskje på topp bare et par uker etter flasking.

Det har blitt litt vanskelig å prioritere brygging de siste ukene, men det diskuteres nå om ikke vi skal prøve å få til et brygg i løpet av uken. Da er den en ny batch av Hvitweiss som står for tur! Vi har brygget denne bare to ganger tidligere. Første gang ble den knallgod, mens andre gangen fikk vi en infeksjon i ølet og det var bare å helle ut. Det er derfor lenge siden vi har smakt denne og det er på tide å fylle opp kjøleskapene med deilig, fruktig og hvitweiss med masse deilig gjærsmak!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.