Endelig Hvitweiss igjen (batch #25!)

Nær 90 liter Hvitweiss i ferd med å koke opp

Nær 90 liter Hvitweiss i ferd med å koke opp

Det var et aldri så lite jubileumsbrygg som ble brygget sist onsdagskveld. Inkludert de første ølsettene vi satt i vår spede begynnelse, var det denne onsdagskvelden duket for brygg nr. 25! Og hvilket bryggekveld det ble!

Planen for kvelden var å brygge et hveteøl. Vi har tidligere brygget etter denne oppskriften to ganger. Første gang var det en ubetinget suksess, mens andre gang endte med infeksjon og ødelagt bryggeri.

For å gjøre en lang historie kort: Stemningen var god og det ble øl i dunkene. Vi traff OG helt etter oppskriften (1.050) meskeeffektiviteten var ok. To ting fungerte ikke godt: Det ene var talsjeoperatøren som på kommando «Du, jeg tror vi må senke maltrøret litt …» senket maltrøret både mye og fort. De involverte parter strides om hvor mye vørter maltrøret klarte å presse ut over kanten av kokekaret og ned på gulvet, men undertegnede hører til dem som mener det må ha vært minst 3-4 liter, mens andre mener at det ble sølt knappast en liter. Sånn går det når det går litt fort i svingene. Det andre som ikke fungerte så bra var PID’en. Det virket som om den ikke klarte å faktisk styre varmelementet. Når set-temperatur var nådd fortsatte bare temperaturen å øke, selv om PID’en meldte om reduksjon i pådraget og 0% når set-temp var nådd. Det ble derfor til at vi måtte justere temperaturen ved å slå varmelementet av og på – og bare bruke PID’en som en temperaturføler. Fungerte greit det også, men irriterende. Dette må vi finne ut av.

Her er oppskriften justert for meskeeffektivitet (basert på et teoretisk antall liter ferdig øl – se over):

Hvitweiss
Weizen/Weissbier

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           75.0
Total Grain (kg):         18.385
Total Hops (g):           125.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             3.8   (EBC): 7.4
Bitterness (IBU):         16.5   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
11.031 kg Wheat Malt (60%)
7.354 kg Pilsner (40%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Tettnanger Pellet (3.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
25.0 g Tettnanger Pellet (4.7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.3 g/L)

Misc Bill
—————-

Single step Infusion at 40°C for 70 Minutes.
Fermented at 17°C with WLP300 – Hefeweizen Ale

Notes
—————-
Meskeskjema:

Striker på 40 grader.
Direkte oppvarming til 51 grader. (dette vil ta 11 min)
15 min på 51 C.
Så oppvarming til mesketemp 67 grader. (dette vil ta 16 min)
45 min på 67 C

Total mesketid blir da 1 time og 27 minutter.

 

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

One thought on “Endelig Hvitweiss igjen (batch #25!)

  1. Pingback: Tilbakemelding på Hvitweiss | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*