Batch #26 – CAPA

 

Ingen CAPA uten citrus

Ingen CAPA uten citrus

Gjæringsdunkene stod atter en gang tomme – og det har de visstnok ikke godt av å gjøre for lenge om gangen. I helgen ble det derfor skaffet tilveie ingredienser til en ny batch av den amerikanske citrus pale alen vi lagde som batch #24. Den ble fantastisk god og forsvant som dugg for solen.

Vi skulle egentlig brygge etter nøyaktig samme oppskrift som batch #24, men grunnet litt rotete websider hadde innkjøpsansvarlig tatt utgangspunkt i utkastet til oppskrift, og ikke den det faktisk ble brygget etter. Eneste konsekvens av dette er at 50 gr Centennial (10% alfasyre) som skulle vært bitterhume ble byttet ut med 100 gr Cascade (4,8% alfasyre). Dette bør ikke påvirke resultatet nevneverdig.

Dette er oppskriften det ble brygget etter:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):          79
Total Grain (kg):         18.000
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.008  (°P): 2.1
Alcohol by Volume (ABV):  5.50 %
Colour (SRM):             5.7   (EBC): 11.2
Bitterness (IBU):         28.1   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill —————-
16.000 kg Pale Ale Malt (88.89%)
1.000 kg  Caramalt 31 EBC (5.56%)
1.000 kg Torrified Wheat (5.56%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (4.8% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
30.0 g Orange Peel @ 5 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

Noen punkter til slutt:

  • Vi har fortsatt problemer med PID’en. Nye deler er kjøpt inn og vi venter på at ingeniøren skal få tid til mekke litt.
  • Når vi skulle starte i morges oppdaget vi (heldigvis) at det flaket av store biter med brent materiale fra det ene varmelementet – fastbrent vørter. Dette har vi ikke opplevd før. Forrige gang brygget vi hveteøl – kanskje det brenner seg lettere? Enden på visen var at vi brukte ytterligere ca. 45 minutter med skrubbing før vi kom i gang med å varme opp meskevannet.
  • Ingen problemer med sikringer i dag! 1 16 amp kurs hentet fra naboen, en fra garasjen og den andre fra vaskemaskinkursen.
  • Vi traff fikk noen få liter mer i gjæringsdunkene enn vi hadde planlagt. Vi traff imidlertid OG spot on og det gir en effektivitet på 70%.
  • Vi forsøkte oss med en ny metode for å kjøle ned vørteren. I stedet for å sende vørteren igjennom motstrømskjøleren og rett i gjæringsdunken valgte vi å sende vørteren tilbake i kokekaret til hele volumet var nedkjølt. Dette tok lengre tid av to grunner: 1) Nedkjølingen går raskere når temperaturforskjellen mellom kjølevannet og vørteren er størst og 2) tiden det til slutt tar å tappe fra kokekaret til gjæringsdunkene. Usikkert om denne metoden skal brukes neste gang. Vi brukte for øvrig ca. 50 minutter på å kjøle ned til 21 grader. Ikke imponerende.

Likevel var det alt i alt en svært bra bryggeøkt! Noen bilder fra formiddagen:

One thought on “Batch #26 – CAPA

  1. Ørnegård Post author

    Da var tørrhumlingen på denne gjort. På impuls ble mengdende doblet! dvs. ca. 33 gr Centennial og 33 gr Citra i hver dunk. Nå gjelder det bare å finne tid til å vaske flasker og tappe dette i neste uke … Temperaturen ble også økt fra 15 til 17 grader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.