Batch #27 – DIPA

Mesking

Mesking

Sist fredag var det igjen duket for brygging og for en kveld det ble! I det siste har vi brygget mye lyse og ganske lette øl. Nå var det duket for noe litt mørkere, noe mye mer smakfullt og noe mye sterkere. Med 26,8 kilo malt i maltrøret var det duket for rekord. I tillegg ble det tilsatt 1,5 kilo Demerarasukker. I sum ga dette oss et brygg på 77 liter med en OG på 1.080 (effektivitet 73%). Avhengig av utgjæring blir dette en kraftig sak på 9 %.

Utgangspunktet er oppskriften som var utgangspunktet (!) for Nøgne Øs Two Captains Double IPA, nemlig oppskriften til ølet som vant NM i 2010: Humlehelvete.

Vi har redusert humlemengde litt og endte opp med oppskriften under. Det hender titt og ofte under brygging at vi endrer litt på oppskriften som er satt opp. Oppskriften vi startet kvelden med hadde ca. 1,3 kg demerarasukker, men de kommer jo bare i halvkilospakker og det virket meningsløst å pakke bort igjen 200 gram … I tillegg hadde vi noe høyere effektivitet enn oppskriften var innrettet etter. Vi endte til slutt med en OG 1.080 og dermed en effektivitet på

Nå er stormgjæringen godt i gang og når den er over i løpet av en dag eller to skal det tørrhumles!

Batch #27 – DIPA

Recipe Specs
—————-

Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         28.305
Total Hops (g):           1000.00
Original Gravity (OG):    1.077  (°P): 18.7
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  8.57 %
Colour (SRM):             10.7   (EBC): 21.1
Bitterness (IBU):         180.1   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
24.494 kg Maris Otter Malt (86.54%)
1.500 kg Demerera Sugar (5.3%)
0.930 kg  Crystal 120 EBC (3.29%)
0.930 kg Carapils 2,5-6,5 EBC (3.29%)
0.451 kg  Caramalt 31 EBC (1.59%)

Hop Bill
—————-
200.0 g Columbus Pellet (15.9% Alpha) @ 90 Minutes (Boil) (2.6 g/L)
100.0 g Columbus Pellet (16.1% Alpha) @ 45 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
70.0 g Simcoe Pellet (11.9% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.9 g/L)
30.0 g Simcoe Pellet (11.9% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
200.0 g Simcoe Pellet (11.9% Alpha) @ 1 Minutes (Boil) (2.6 g/L)
160.0 g Cascade Leaf (9.2% Alpha) @ 12 Days (Dry Hop) (2.1 g/L)
60.0 g Columbus Leaf (17.1% Alpha) @ 12 Days (Dry Hop) (0.8 g/L)
40.0 g Cascade Leaf (9.2% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.5 g/L)
40.0 g Columbus Leaf (17.1% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.5 g/L)

Misc Bill
—————- 3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 90 Minutes.
Fermented at 19°C with Safale US-05

 

 

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

6 thoughts on “Batch #27 – DIPA

  1. Pingback: Tørrhumling av batch #27 | Bryggerstupet

  2. Pingback: Tapping av Batch #28 – Extra Special Bitter (ESB) | Bryggerstupet

    1. Ørnegård Post author

      Det har vi visst ikke notert oss. Men jeg vil tippe vi hadde det i når det var 15-20 minutter igjen. Da er du sikker på at det blir helt oppløst.

      Lykke til!

    1. Ørnegård Post author

      Vi kokte ikke lake. Vi strødde litt og litt rett i kokekaret, bare slik at ikke alt ble en klump som sank til bunns.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*