Batch #28 – ESB – Ferdig-i-oktoberøl
Plutselig dukket det opp invitasjon til oktoberfest – og da må det brygges øl for anledningen. Fordi alle øl som kan forbindes med oktoberfest er øl som bør lagres i flere måneder bestemte vi oss for å lage en øl vi lenge har hatt lyst til å lage og døpe den Ferdig-i-oktoberøl. Nære nok.
Oppskriften justert for manglende vannmengdekontroll, impulshumletilsettinger og meskeeffektivitet:
ESB – ferdig-i-oktober-øl Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)
Recipe Specs
—————-
Batch Size (L): 76.0
Total Grain (kg): 23.622
Total Hops (g): 207.95
Original Gravity (OG): 1.064 (°P): 15.7
Final Gravity (FG): 1.015 (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV): 6.47 %
Colour (SRM): 8.7 (EBC): 17.1
Bitterness (IBU): 35 (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 67
Boil Time (Minutes): 90
Grain Bill
—————-
21.474 kg Pilsner (90.91%) 2.148 kg
Crystal 75 EBC (9.09%)
Hop Bill
—————-
41.3 g Challenger Pellet (7.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
54.7 g Target Pellet (11.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
29.5 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
12.6 g Perle Pellet (7.6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.2 g/L)
37.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
32.8 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.4 g/L)
Misc Bill
—————-
1.9 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale S-04
Oppskriften var opprinnelig et forsøk på å klone Fullers ESB (kloneoppskrift finnes her). Vi hadde allerede bestemt oss for ikke å bruke våtgjær – men heller gå for den rimeligere tørrgjæren Safale s-04. Når bestillingen skulle settes opp dukket det desverre opp store mangler i vareutvalget hos vår faste bryggingredienspusher. To av humletypene fantes ikke på varelisten og de hadde ikke inne verken Pale malt eller Maris otter …
Så … en Fullers ESB klone med nesten ingen korrekte ingredienser. Til alt overmål hadde oppskriftsansvarlig bommet litt på vannmengdeberegningene. Dette førte til at vi måtte forkaste 8-10 liter av skyllevannet. Resultatet av dette er et sterkere øl (OG 1.064 i stedet for 1.060 – eller 6,4% i stedet for 5,9%). Ikke noe stort problem bortsett fra at denne alkoholstyrken gjør at ølet ikke strengt tatt faller innenfor betegnelsen ESB (Extra Special Bitter). Forsøke på å lage Fullers ESB kan altså oppsummeres med at vi ikke har laget Fullers ESB og knapt nok noen ESB i det hele tatt.
Trøsten er: Vi har god tro på at dette blir et godt øl!
- Ingredienser
- Under skylling!
- Styringsskapet virker som det skal
- Gjæringsskap
- IPA’en er kommet på flasker
- Tapping av Batch #28 – Extra Special Bitter (ESB)
Pingback: Tapping av Batch #28 – Extra Special Bitter (ESB) | Bryggerstupet
Pingback: Batch #71 – Porter – Bryggerstupet