Batch #29 – CAPA Remake

Etter å ha rotet bort tiden slik at det ikke lenger var tid til å få satt et ordentlig julebrygg, tenkte vi å gjøre et «produksjonsbrygg» slik at vi var sikker på å ha noe godt øl til jul. Med produksjonsbrygg menes et brygg vi har gjort tidligere og som brygges på nytt uten store endringer – for å være sikker på å få et godt øl.

Litt av bakgrunnen er Batch #28 – ESB, som ennå ikke smaker helt godt. Den er først rund og fin, men så kommer det en litt besk gjærsmak i ettersmaken. Forhåpentligvis rundes den av etter noe mer modning. Men det er altså grunnen til at vi nå brygget noe vi visste ville bli bra. Det er på det nærmeste tomt i kjøleskapet og det nærmer seg jul.

Oppskriften vi brygget etter i morges er den samme som for de tidligere CAPA-bryggene, med en forskjell: 10% av basemalten er byttet ut med crystalmalt (75 EBC). Dette vil forhåpentligvis gjøre to ting for brygget: det blir noe mørkere og det blir mer fyldig. Litt lenger bort fra det lyse, lette sommerølet (som det opprinnelig ble brygget som) og litt mer over mot et øl som egner seg i høstmørket.

Dette er oppskriften, justert for meskeffektivitet:

Batch #29 – Citrus American Citrus Pale Ale American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.5
Total Grain (kg):         18.018
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.047  (°P): 11.7
Final Gravity (FG):       1.012  (°P): 3.1
Alcohol by Volume (ABV):  4.62 %
Colour (SRM):             9.0   (EBC): 17.8
Bitterness (IBU):         36.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
14.414 kg Pale Ale Malt (80%)
1.802 kg  Crystal 75 EBC (10%)
0.901 kg  Caramalt 31 EBC (5%)
0.901 kg Torrified Wheat (5%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
30.0 g Orange Peel @ 5 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

I dag virket alt utstyret akkurat som det skulle. Meskevannet brukte akkurat en time på å nå rett temperatur og skyllevannet var ferdig 10 minutter etter mesketidens utløp. Vi vet ikke helt nøyaktig volumet på kokekjelen vår, men 94 liter til kok slik oppskriften tilsa var i allefall ikke noe problem. Det kunne gått enda en liter eller to (men da er det fullt).

Kjølingen gikk som en drøm og innristing av oksygen i vørteren ble gjort på særs kreativt vis. Studentene på HiB har bygget vørterristinator. Se video:

Vi endte opp med 80 liter med OG 1.047 i gjæringsdunkene som nå står og koser seg på 15 grader. Senere skal det tørrhumles.

Her følger ellers noen bilder fra dagens brygging:

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

2 thoughts on “Batch #29 – CAPA Remake

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*