Bryggeplanlegging og prøvesmaking av øl fra BlakstadBrygg

3 øl fra BlakstadBrygg

3 øl fra BlakstadBrygg

Neste brygg – ESB

I kveld hadde vi samling i bånn for å planlegge neste brygg. Vårt forrige forsøk på en ESB har en noe underlig ettersmak – i allefall på en del av flaskene (og mest sannsynlig fra en av gjæringsdunkene). Bryggeriassistent MCM påstår hardnakket at hans sarte gane ennå ikke har opplevd en bismakfri flaske fra batch #28. Er det fusel hans spaltede gane kjenner? Eller er det rett og slett gjæren Safale s-04 som spiller oss et puss?

Vi gir ikke opp og har satt opp en ny oppskrift på et nytt forsøk på ESB. Dette blir et lite jubileumsbrygg (batch nr. 30!).

Planen er som følger:

Batch #30 – ESB Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         21.011
Total Hops (g):           201.00
Original Gravity (OG):    1.060  (°P): 14.7
Final Gravity (FG):       1.015  (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):  5.89 %
Colour (SRM):             13.1   (EBC): 25.8
Bitterness (IBU):         35.6   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
19.120 kg Maris Otter Malt (91%)
1.891 kg Crystal 75 ebc (9%)

Hop Bill
—————-
40.0 g Challenger Pellet (7.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
61.0 g Target Pellet (10% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
50.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
50.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Planen er å gjære ølet i 3 dunker med 3 ulike gjær:

Til alt overmål er planen å gjenbruke slurry fra alle de tre dunkene til neste brygg – en stout. Det er ikke avklart om vi da skal blande all gjæren fra de 3 dunkene – eller om vi skal gjære dem hver for seg i hver sin dunk. Hva ville du gjort?

Smaking av øl fra BlakstadBrygg

BlakstadBrygg er et nanobryggeri i Froland (jfr. Lillelørdag og Min drømmeserie) på Sørlandet. MCM kom tilbake fra juleferie med et lite knippe (aka blandings) brygg fra dette bortgjemte innlandsbryggeriet. Alle ble behørig prøvesmakt og smakspanelet var samtstemte i følgende konklusjoner.

Blonde Ale

Blonde Ale er slik vi forstår det et såkalt «tynnøl» hvor en under skylling av malten først tar ut en sterk vørter og deretter en tynnere vørter. Kan også kalles slåtteøl/hesjeøl? Altså et lysere, alkoholsvakere øl laget av vørteren sent i skylleprosessen.

Blakstadbrygg har tilsatt spraymalt for å øke maltfylde og alkoholprosent. Ølet framstår likevel lyst og lett og minnet om en weiss. Ølet var lettdrikkelig, om enn litt lite spenstig. Ølet er andre avrenning av batch nr. 45 – Svolldauen.

Svolldauen IPA

Svolldauen IPA er tidligere prøvesmakt og omtalt her på bloggen. Panelet er fortsatt samstemte i at ølet er godt og at vi ønsker flere av denne.

Vi vet jo alle hva ordet Svolldauen kommer fra og vi synes navnevalget er godt!

Blakstad ESB

Det var artig å få prøvesmake en ESB fra Blakstad da vi nettopp nå sitter og planlegger vår egen oppskrift på ESB løst basert på rykter om Fullers egen oppskrift på sin ESB. Vi vurderer å kalle den bakfullers.

Til tross for at 1. bryggerivaskerassistent MCM synes han kjenner et snev av fusel (men i en betydelig mindre grad enn i vår egen batch #28), var panelet enige om at dette var et godt øl.

Ølene fra Blakstadbrygg

BlakstadBrygg lager gode øl som vi ser fram til å prøvesmake igjen (og igjen). Ser vi konturene av et utvekslingsopplegg? Ølene er gode og det eneste vi kan sette fingeren på er at ølene framstår som noe uklare. Vi vet ikke om dette skyldes at vi ikke har latt dem stå og hvile lenge nok etter transport langs E39 eller om ølene er uklare i utgangspunktet.

Vi noterer oss at alle de tre ølene vi har fått prøvesmake er fra 2012-kolleksjonen. Og det imponerer oss at ølene er så gode etter så lang tid. Våre egne øl har en tendens til å få såkalt «gniarsmak» … altså at ølet smaker oksydert allerede etter få måneder. Vi har imidlertid aldri hatt mulighet til å smake vårt eget øl etter mer enn 5-6 måneder. Skål!

Kommenter gjerne dette innlegget! Hvor lenge erfarer du at ølet må stå i ro før det klarner etter transport? Hvor lenge kan ølet du lager stå før det begynner å tape seg? Når et øl først har fått fuselsmak – vil det mildnes ved lagring?

 

 

 

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.