Velkommen til Bryggerstupet!

 

23. oktober 2011: etikett batch #1 Coopers test

23. oktober 2011: etikett batch #1 Coopers test

Bryggerstupet består av 4 gode naboer som samles et par kvelder i måneden for å brygge eller tappe øl. Vi er alle glade i godt øl og til tross for at vi har våre favoritter vi brygger om og om igjen, forsøker vi stadig enten å endre litt på oppskriftene eller å brygge noe vi ikke har brygget tidligere.Vi startet opp i november 2011 og har siden da brygget ca. en gang i måneden.

I september 2011 satte vi vårt første brygg. Dette var et par 2-kilosbokser med maltekstrakt som vi kokte sammen med litt humle. Det ble øl av dette også, men det var først når vi gikk til innkjøp av en Beer Brew 30 (BB30) at det for alvor begynte å bli moro. Beer Brew 30 er et bryggeapparat hvor du kan brygge ca. 25 liter øl om gangen.

Koking av maltekstraktet

27. september 2011: Koking av maltekstraktet

BB30’en ble raskt modifisert og utvidet slik at vi skulle få mest mulig stabil mesketemperatur og best mulig skylling. Vi satte ca. 15 brygg på denne før den oppunder jul 2012 sa takk for seg med et poff og brent elektronikk.

BB30 med hevet silkar

BB30 med hevet silkar

Det ble da en ikke planlagt bryggepause på et par måneder. Bryggeabstinensene meldte seg fort og tiden ble brukt til å skaffe tilveie gamle varmtvannsberedere, varmelementer, potmetere, pid, stc-1000, kraner, koblinger, slanger og kjøleskap. Videre ble det bygget bryggeribenk og det ble kappet, skrudd, sveiset, snekret og mekket i høyt tempo.

Nytt bryggeri under bygging

Allerede tidlig mars 2013 kunne vi sette første brygget på det nye bryggeriet. Det varmtvannsberederbaserte bryggeriet består av et kokekar på ca. 100 liter, en meskeinnsats hvor vi kan meske sikkert 40 kg malt og et kokekar til på ca. 70 liter til oppvarming av skyllevann.

Gjæring foregår i 3 ordinære gjæringskar på 30 liter. Temperaturkontroll under gjæring løses med kjøleskap og stc-1000.

Vi holder denne bloggen oppdatert med litt info om hvert enkelt brygg vi gjør. Mest for vår egen del, men vi synes selvsagt det er artig at den også blir lest av andre bryggeinteresserte. Statistikken viser at bloggen har over 1000 besøkende hver måned og det er hyggelig at mange følger med!

Nytt bryggeri

Ferdig nytt bryggeri

Det eneste vi savner er flere kommentarer til blogginnleggene! Dersom dere har spørsmål, kommentarer eller ønsker å komme med tips, så er det bare å gå bonanza i kommentarfeltet!

 

 

 

 

En haug bilder som gir en fotografiskkronologisk historisk oversikt:

 

9 thoughts on “Velkommen til Bryggerstupet!

 1. Anders Refsahl

  Takk for flott blogg og inspirasjon. Brygger selv på en Bratberg Kompaktbrygger. Startet også med noen Coopers sett for noen år tilbake. Supert med mange bilder, de skal jeg studere litt nærmere på pc’en etterpå.

  1. Ørnegård Post author

   Takk for fin tilbakemelding! Har lagt en lenke til bloggen din på lenkesiden. Skal lese den litt senere 🙂

 2. rune tomren

  Hei, flott blogg. Tror at dere hadde fått mange flere kommentarer om dere ikke maste på navn, epost og captcha. Forsøk med bare captcha. Blir liksom litt styr å kommentere. Evnt kan du få wordpress til å godta facebook kommetarer, dermed ingen pålogging for de som vil delta.

  Mvh Rune

 3. Gunnar Halvorsen

  Hei,
  Det startet sist sommer da jeg en relativt tilfeldig gikk en aftenstur, og relativt tilfeldig dumpet jeg da innom hagen til Mathias. Der ble jeg spurt om jeg hadde lyst på noe godt? Etter en relativt kort betenkningstid så kunne jeg jo ikke annet enn å takke ja til det( kjenner jo Mathias som en stødig fyr, så dette valget var egentlig ikke SÅ veldig vanskeligt ). Mathias viste meg så stolt frem sitt nye øl-tappesystem, i HAGEN!. 3 ulike øltyper på fat m/kullsyreanl., brygget i Bryggerstupet. Med kald Pale Ale i handa( som smakte helt fortreffelig ) fikk jeg en rask gjennomgang i ølbryggerfaget, og dermed ble også jeg bitt av bryggebasillen. Nå er jeg ferdig med første Batch Pale Ale-(ferdig drukket). Fått MASSE skryt av hvor godt det var, MEN dessverre det forsvant så altfor fort…. UDRØYT!, det er det eneste negative jeg kan si ;))
  Nå i helgen skal jeg sette Batch 2, så får vi se hvor lenge den varer før den «forsvinner».
  Uansett: Takk til deg, Mathias, for at du tipset meg om denne morsomme hobby’en, og denne fine web-siden.

  Mvh
  -Gunnar Halvorsen

  1. Ørnegård Post author

   Takk for hyggelig tilbakemelding. Forstår at Mathias har fungert som en flott ambassadør for hjemmebryggingen 🙂 Lykke til med bryggingen og batch nr. 2!

 4. Øystein Hallgreen

  Fint med hva dere har fått til. Finnes en liste over hva av elektronikk som er i bruk ved brygging og gjæring?
  Min sønn og jeg har en grainfather. Brygget litt for nesten 10 år siden, det var Jens Maudal (Håndbryggeriet) som fikk meg interessert. Med grainfather er det hele en lek.
  Om du ikke vil legge det ut her kan du sende meg direkte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.