Velkommen til Bryggerstupet!
Bryggerstupet består av 4 gode naboer som samles et par kvelder i måneden for å brygge eller tappe øl. Vi er alle glade i godt øl og til tross for at vi har våre favoritter vi brygger om og om igjen, forsøker vi stadig enten å endre litt på oppskriftene eller å brygge noe vi ikke har brygget tidligere.Vi startet opp i november 2011 og har siden da brygget ca. en gang i måneden.
I september 2011 satte vi vårt første brygg. Dette var et par 2-kilosbokser med maltekstrakt som vi kokte sammen med litt humle. Det ble øl av dette også, men det var først når vi gikk til innkjøp av en Beer Brew 30 (BB30) at det for alvor begynte å bli moro. Beer Brew 30 er et bryggeapparat hvor du kan brygge ca. 25 liter øl om gangen.
BB30’en ble raskt modifisert og utvidet slik at vi skulle få mest mulig stabil mesketemperatur og best mulig skylling. Vi satte ca. 15 brygg på denne før den oppunder jul 2012 sa takk for seg med et poff og brent elektronikk.
Det ble da en ikke planlagt bryggepause på et par måneder. Bryggeabstinensene meldte seg fort og tiden ble brukt til å skaffe tilveie gamle varmtvannsberedere, varmelementer, potmetere, pid, stc-1000, kraner, koblinger, slanger og kjøleskap. Videre ble det bygget bryggeribenk og det ble kappet, skrudd, sveiset, snekret og mekket i høyt tempo.
Allerede tidlig mars 2013 kunne vi sette første brygget på det nye bryggeriet. Det varmtvannsberederbaserte bryggeriet består av et kokekar på ca. 100 liter, en meskeinnsats hvor vi kan meske sikkert 40 kg malt og et kokekar til på ca. 70 liter til oppvarming av skyllevann.
Gjæring foregår i 3 ordinære gjæringskar på 30 liter. Temperaturkontroll under gjæring løses med kjøleskap og stc-1000.
Vi holder denne bloggen oppdatert med litt info om hvert enkelt brygg vi gjør. Mest for vår egen del, men vi synes selvsagt det er artig at den også blir lest av andre bryggeinteresserte. Statistikken viser at bloggen har over 1000 besøkende hver måned og det er hyggelig at mange følger med!
Det eneste vi savner er flere kommentarer til blogginnleggene! Dersom dere har spørsmål, kommentarer eller ønsker å komme med tips, så er det bare å gå bonanza i kommentarfeltet!
En haug bilder som gir en fotografiskkronologisk historisk oversikt:
- Bryggerilokalet under oppussing
- 27. september 2011: Koking av maltekstraktet
- 27. september 2011: Vørteren er tilsatt gjær og gjærlåsen kommet på
- 11. oktober 2011: 45 halvlitere – resultatet av batch #1
- 11. oktober 2011: Flasker renner av seg etter desinfisering
- 19.10.2011: Vørteren kokes
- BB30 med hevet silkar
- Kuleventil 6 mm
- Effektdimmer under montering
- Kjøleribbe, strømuttak og styreknott
- Effektdimmeren i bruk
- Batch #6 – Jorvik, med damepils på gjæring i bakgrunnen
- Fersk gjær
- Effektdimmeren er helt uunværlig for å å justere kokingen og unngå at det koker over
- Skylling
- Sirkulering
- Sous Vide
- Det damper godt!
- STC-1000 styrer temperaturen i gjæringsskapet
- Sirkulasjonspumpe
- Fra kapping av varmtvannsberedere
- Kapping av gamle varmvannsberedere
- Diverse deler
- Kokekjeler montert i arbeidsbenk. Skyllevann til venstre og kokekar til høyre
- Meskekar fra den gamle Beer Brew 30 og nytt meskekar
- Fastmontert pumpe.
- Under oppvarming av meskevann
- Nytt bryggeri – med motstrømskjøler høyt og midt i bildet
- Mørk og god mesk!
- Fin rullende kok
- Gjæringsdunken fylles
- Flaskevask
- Latmannsetiketter
- Nær 90 liter Hvitweiss i ferd med å koke opp
- Gjæringsbøtte med Hvitweiss
- 199 flasker Hvitweiss
- Styringsskapet med en for tiden deffekt PID i midten
- Mesking
- Lokket på for å få det til å koke raskere
- Kontrollert kaos under brygging
- Ingen CAPA uten citrus
- Gjæringsskap
- Styringsskapet virker som det skal
- Flaskevask
- Innmesking
- Vørteren kjøles på vei til gjæringskaret. Temperaturen er viktig!
- Rett etter første avhelling.
- Like før kok
- Bryggeplanlegging og prøvesmaking av øl fra BlakstadBrygg
- Batch #30 – ESB
Takk for flott blogg og inspirasjon. Brygger selv på en Bratberg Kompaktbrygger. Startet også med noen Coopers sett for noen år tilbake. Supert med mange bilder, de skal jeg studere litt nærmere på pc’en etterpå.
Takk for fin tilbakemelding! Har lagt en lenke til bloggen din på lenkesiden. Skal lese den litt senere 🙂
Kjempebra blogg dere har!
Mange spennende oppskrifter og erfaringer som dere deler 🙂
Takk for hyggelig tilbakemelding! Flott å høre at det blir lest 🙂
Hei, flott blogg. Tror at dere hadde fått mange flere kommentarer om dere ikke maste på navn, epost og captcha. Forsøk med bare captcha. Blir liksom litt styr å kommentere. Evnt kan du få wordpress til å godta facebook kommetarer, dermed ingen pålogging for de som vil delta.
Mvh Rune
Takk for tilbakemelding! Skal absolutt undersøke muligheten for å gjøre det enklere å kommentere!
Hei,
Det startet sist sommer da jeg en relativt tilfeldig gikk en aftenstur, og relativt tilfeldig dumpet jeg da innom hagen til Mathias. Der ble jeg spurt om jeg hadde lyst på noe godt? Etter en relativt kort betenkningstid så kunne jeg jo ikke annet enn å takke ja til det( kjenner jo Mathias som en stødig fyr, så dette valget var egentlig ikke SÅ veldig vanskeligt ). Mathias viste meg så stolt frem sitt nye øl-tappesystem, i HAGEN!. 3 ulike øltyper på fat m/kullsyreanl., brygget i Bryggerstupet. Med kald Pale Ale i handa( som smakte helt fortreffelig ) fikk jeg en rask gjennomgang i ølbryggerfaget, og dermed ble også jeg bitt av bryggebasillen. Nå er jeg ferdig med første Batch Pale Ale-(ferdig drukket). Fått MASSE skryt av hvor godt det var, MEN dessverre det forsvant så altfor fort…. UDRØYT!, det er det eneste negative jeg kan si ;))
Nå i helgen skal jeg sette Batch 2, så får vi se hvor lenge den varer før den «forsvinner».
Uansett: Takk til deg, Mathias, for at du tipset meg om denne morsomme hobby’en, og denne fine web-siden.
Mvh
-Gunnar Halvorsen
Takk for hyggelig tilbakemelding. Forstår at Mathias har fungert som en flott ambassadør for hjemmebryggingen 🙂 Lykke til med bryggingen og batch nr. 2!
Fint med hva dere har fått til. Finnes en liste over hva av elektronikk som er i bruk ved brygging og gjæring?
Min sønn og jeg har en grainfather. Brygget litt for nesten 10 år siden, det var Jens Maudal (Håndbryggeriet) som fikk meg interessert. Med grainfather er det hele en lek.
Om du ikke vil legge det ut her kan du sende meg direkte.