Bryggedagsrapport – Batch #31 – Porter

Her er de harde fakta og bilder fra brygging av porter sist tirsdag! Bryggingen gikk som vanlig som en drøm. Utstyret fungerte som det skulle og den mørke, deilige vørteren var trygt på plass i gjæringsspannene og bryggeriet var vasket rundt midnatt.

I-siste-øyeblikk-avgjørelser

Tilsetting av spesialmalt

Tilsetting av spesialmalt

Det var ikke så mange i-siste-øyeblikk-avgjørelser denne gangen. I følge notatene bare to:

  1. 40-minuttshumlen ble til 30-minuttshumle.
  2. Etter råd fra Torvald Storaas på Vestbrygg (som forøvrig også brygger hos Kinn Bryggeri og var å se i første episode av «Truls – Oppdrag Hurtigruta» på TV2 onsdag 26. mars 2014) senket vi temperaturen på skyllevannet fra de vanlige 80 gradene til 75. Han mente at de 5 gradene ikke ville utgjøre store forskjellen i utbytte av malten, samtidig som vi reduserte risikoen for å trekke ut tanniner fra malten.

Ellers traff vi godt med tanke på OG. I følge oppskriften vi brygget etter siktet vi oss inn på 81 liter med en OG på 1.051 (70% utbytte), mens vi havnet på 80 liter med en OG på 1.053. Dette tilsvarer 72 prosent utbytte. Det er vi godt fornøyd med!

Justert oppskrift

Her er oppskriften, justert for meskeeffektivitet og impulshumleskjemajusteringer:

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           81.0
Total Grain (kg):         18.999
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.052  (°P): 12.9
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  5.11 %
Colour (SRM):             30.7   (EBC): 60.4
Bitterness (IBU):         34.3   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 72
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
16.339 kg Vienna 14 ebc (86%) 0.760 kg
Crystal 75 EBC (4%) 0.570 kg
Crystal 120 EBC (3%) 0.475 kg
Chocolate 1175 EBC (2.5%) 0.437 kg
Roasted Barley – 1450 EBC (2.3%) 0.418 kg
Biscuit (2.2%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
60.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.7 g/L)
40.0 g Willamette Pellet (5.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.5 g/L)

Misc Bill
—————-
22.8 g KalsiumKarbonat (CaCO3) @ 0 Minutes (Mash)
11.4 g Natron @ 0 Minutes (Mash)
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Notes
—————-
Roasted Barley og Chocolate malt ble tilsatt etter 30 minutter

Einebær, Cacao nibs og kaffe!

I dette brygget skal vi etter stormgjæring tilsette både einebær, kakao og kaffe. Les mer om dette i forrige innlegg om denne batchen! Eneste endring i planen her, er at vi har gått bort fra ideen om å bløtlegge einebærene i Unterberger. Det endte opp med kvalitetssprit fra broderfolket (Blå Absolut).

Planen er å kaldtrekke kaffe å tilsette i den ene dunken. Men hvilken kaffe ville du brukt? Bruk gjerne kommentarfeltet under!

Bilder fra bryggingen

 

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

2 thoughts on “Bryggedagsrapport – Batch #31 – Porter

  1. Kristian Tronstad

    Hei,
    Meget bra side!
    Hva er grunnen til at dere velger å vente 30min ved å tilsette flaket bygg og chokolade malten?
    Hvordan har resultatet blitt?
    Har brygget noe lignende denne her, men brukte pale som base. Er veldig spent på resultatet.

    1. Ørnegård Post author

      Hei!

      Takk for hyggelig tilbakemelding!

      De mørke maltsortene ble tilsatt sent i et forsøk på å kontrollere ph-verdien i mesken. Vi er ikke eksperter på dette, og hadde egentlig tenkt å tilsette de enda senere. Men vi fikk et råd om at det viktigste var å ikke ha for høy temperatur på skyllevannet. Som en impulsbeslutning tilsatte vi derfor de mørke maltene på 30 minutt og senket temperaturen på skyllevannet.

      Vi er veldig godt fornøyd med dette ølet! Det har fått en fylde vi ikke tidligere har fått til og tror at dette skyldes vannjusteringene. Ellers er vi innad muligens noe delt på hvilken variant som var best. Selv heller jeg vel mot kaffevarianten. En annen holder en knapp på einebær 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*