Citrus APA – Batch #33

Ingredienser til Batch #33

Ingredienser til Batch #33

Vekkerklokken stod på 05:45, kaffevannet og kaffe var satt i trakteren dagen før slik at det bare var å slå den på, bryggeriet var skylt igjennom kvelden før og oppskriften var printet og hengt på veggen i bryggerrommet. Det var klart for tidlig-søndags-morgen-brygg av en gjenganger: Citrus American Pale Ale!

Vi brygget etter denne oppskriften (justert for meskeeffektivitet):

Batch #33 – Citrus American Citrus Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           80.0
Total Grain (kg):         18.700
Total Hops (g):           300.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             9.1   (EBC): 17.9
Bitterness (IBU):         35.0   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 69
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
14.900 kg Pale Ale Malt (79.68%)
1.900 kg  Crystal 75 EBC (10.16%)
0.950 kg  Caramalt 31 EBC (5.08%)
0.950 kg Torrified Wheat (5.08%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Cascade Pellet (7% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.3 g/L)
50.0 g Centennial Pellet (10% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)
50.0 g Citra Pellet (11.9% Alpha) @ 7 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
60.0 g Orange Peel @ 5 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 68°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

Notes
—————-
Stormgjæring + ett døgn: 15
14 – stormgjæring – 2 døgn: 17
2 siste døgn: 4

Vannjusteringer ihht Gahrs tabell:
Gypsum (CaSO4): 3 g pr 10 liter (i alt vannet!)
Precipitated Chalk (CaCO3): 1 g pr 10 liter (kun meskevann)

Bryggedagen gikk som smurt

Igjen fungerte bryggeriet som en drøm. Meskevannet brukte nøyaktig beregnet tid på å nå striketemperatur og få minutter etter innmesk var temperaturen i mesken 68 grader som planlagt og skyllevannet var ferdig akkurat når vi trengte det.

Det eneste som gikk litt skeis i dag var når vi tilsatte 100 gr Cascade som bitterhumle. Da kokte det over og det oppstod umiddelbart en disputt om hvor mye humle som hadde blitt skylt over kanten på kokekaret. Vi landet på ca. 40 gram og justerte for dette ved å tilsette 40 gr Centennial.

Ellers må det rapporteres om en nyvinning i gjæringsskapet. Vi har satt inn en pc-vifte for å få luftsirkulasjon i skapet. Grunnet til dette er det vi opplevde under gjæring av batch #32. Da var gjæringen mye «hissigere» i den øverste dunken, enn i de to nederste. Dette får oss til å tro at varmen i skapet stiger, slik at det antagelig er noen grader høyere temperatur oppe ved den øverste dunken. Viften vi har satt inn nå skal sørge for at dette ikke skjer.

Nå skal dunkene stå på 15 grader i 12 dager, før vi hever temperaturen til 17 for å få god utgjæring. Underveis skal det tørrhumles.

Vi ser spesielt mye fram til tapping denne gang da vi har kjøpt fat og co2! Omtrent halve brygget skal tappes på fat og resten på flasker. Vi er innstilt på at det kan bli litt armer og bein nå første gangen, men vi etterhvert kommer vi til å spare mye tid på å tappe til fat i stedet for flasker. Tiden spares både fordi vi ikke trenger å vaske så mange flasker, men også fordi selve tappingen vil gå raskere. Fremskritt!

Bilder

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: , ,

2 thoughts on “Citrus APA – Batch #33

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*