Batch #37 – Askeflu Blonde

Mesking av Askeflu Blonde

Mesking av Askeflu Blonde

Tirsdag kveld brygget vi en ny batch av Askeflu. Ikke alt gikk som planlagt, men vi tror det blir øl av dette også! Les videre og få vite hvordan partikkelakseleratoren i Cern påvirket bryggekvelden!

Tanken med Askeflu første gang vi brygget den var å lage en lys og lett (både med tanke på malttyngde og alkohol) øl for lyse sommerkvelder. Etter en del fram og tilbake med oppskriften var den ikke lenger spesielt lett når det kom til alkoholprosent, men den var fortsatt lys og lett i smaken. Ølet forsvant fort og etter å ha fått unna en batch med CAPA var vi enige om at vi igjen trengte å fylle kjølen igjen med mer Askeflu.

Litt om navnet, forresten. Navneforslaget Askeflu ble fremmet av den fjerdedelen av bryggeriet som har sitt opphav på sørlandet. Askeflu er (om jeg har forstått det rett) et utkikkspunkt på Tverrdalsøya i Arendal kommune. Herfra kan du se både Lyngør i øst og Møkkalasset i sør. Andre i bryggeriet følge ikke at dette navnet helt satt som pinn i kuskitt og vi mer eller mindre (u)enig havnet på navnet Blonde. Som en mellomting døpes dette navnet nå for Askeflu Blonde. Hvorfor det heter Askeflu har jeg i skrivende stund faktisk glemt. Men det kommer vi kanskje tilbake til.

Sist vi brygget Askeflu Blonde (da altså kalt bare Blonde) slet vi med diacetyl. Grunnet ferieavvikling fikk ølet kun 11 dager totalt på gjæringskarene og 3-4 av disse ble brukt til å senke temperaturen ned mot kjøleskapstemperatur (såkalt cold crashing). Når vi i utgangspunktet hadde valgt en lav gjæringstemperatur (15 grader) fikk gjæren rett og slett ikke ryddet ordentlig opp etter seg. Dette ga ølet en merkbar smørsmak. Etter halvannen måned på fat var den imidlertid borte og ølet smakte bare friskt og godt! I tillegg hadde ølet et svakt hint av hvete. Vi gjorde derfor noen justeringer i oppskriften før vi brygget denne gangen:

  • Andelen hvete-, pils- og carapilsmalt ble redusert og Palemaltmengde tilsvarende justert opp
  • Ølet gjærer nå på 17 grader i stedet for 15 som sist
Kveldens planer - Askeflu Blonde

Kveldens planer – Askeflu Blonde

En av medbryggerne hadde siden sist brygging vært på besøk ved partikkelakselleratoren i Cern. Han er en generelt pratevillig sørlending og pedagog av yrke. Da sier det seg selv at det ble mye interessant prat om store kraftige magneter, lange rør, lysets hastighet, Einsteins relativitetsteori, protoner og kvarker og grenseoppgangen mellom Frankrike og Sveits. Alt veldig interessant – (og helt sikkert mulig å koble til ølbrygging med litt innsats), men vi pratet oss helt bort i perioder og glemte flere viktige ting:

  • Vi glemte å tilsette mineraler for vannjustering (vi hentet oss delvis inn igjen ved å huske på å ha CaSO4 (gips) i skyllevannet)
  • Vi glemte å ha i Irish Moss i koken (et stoff som skal bidra til at proteiner og annet rusk og rask skal bunnfelle i kokekaret før det tappes på gjæringskar
  • Vi glemte å tilsette gjærnæring under kok
  • Vi glemte å la vørteren hvile etter å ha kjølt ned til ca. 50 grader

Akkurat mineralene er vel ikke avgjørende for kvaliteten av ølet. Og vi har brygget øl uten gjærnæring før. Det har blitt øl av det også. Det er imidlertid en viss mulighet for at ølet ikke klarner så fort som det ellers ville gjort om vi hadde husket Irish Moss og la vørteren hvile før vi tappet på gjæringsfat. Men skitt au!

Det ble brygget etter følgende oppskrift og det blir nok øl av dette også!:

Batch #37 – Askeflu
Blonde Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           77.0
Total Grain (kg):         16.500
Total Hops (g):           200.00
Original Gravity (OG):    1.046  (°P): 11.4
Final Gravity (FG):       1.011  (°P): 2.8
Alcohol by Volume (ABV):  4.58 %
Colour (SRM):             4.3   (EBC): 8.5
Bitterness (IBU):         26.4   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 70
Boil Time (Minutes):      90

Grain Bill
—————-
9.000 kg Pale Malt 6 EBC (54.55%)
5.000 kg Pilsner 4 (30.3%)
1.500 kg Wheat Malt (9.09%)
1.000 kg Carapils 6,5 (6.06%)

Hop Bill
—————-
30.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
30.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
30.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
60.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
50.0 g Green Bullet Pellet (13.6% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (0.6 g/L)

Misc Bill
—————-
3.0 g Calcium Sulphate (CaSO4) – Gypusm @ 0 Minutes (Mash)
1.0 g Precipitated Chalk – CaCO3 @ 0 Minutes (Mash)
1.0 g Irish Moss @ 0 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 60 Minutes.
Fermented at 15°C with Safale US-05

————————

Askeflu Blonde på gjæringsfat

Askeflu Blonde på gjæringsfat

Vi traff OG på 1.046 og brygget ble satt i gjæringsskapet med 2 poser safale us-05 tørrgjær rehydrert etter beste evne (koke vann, kjøle ned til ca. 30 grader, drysse i gjær, la stå i 15-20 minutter, røre til kremet konsistens, la hvilke fram til pitching).

Ølet står nå å gjærer i gjæringsskapet som har fått oppgradert temperaturkontroller! STC1000 (noen versjoner) lar seg nå «flashe» med ny programvare som styrer menyer og funksjonalitet. Når den er flashet kalles den STC1000+. Den nye programvaren gjør det mulig å legge inn profiler for ulike gjæringsløp slik at man slipper å fly til skapet å justere temperaturen opp og ned etter behov. Etter litt roting med å forstå hvordan den virker, har vi nå fått temmet den og om ca. 12 døgn vil den automatisk starte med å kjøle ned ølet til 3 grader i løpet av 2 døgn. Da er det klart for tapping!

De som er interessert i å «flashe» sin STC1000 til STC1000+ finner all informasjon de trenger på prosjektets hjemmeside.

Det blir spennende og se hva slags effekt oppskriftsjusteringene har hatt og om ølet noensinne klarner!

Tagged on: , ,

One thought on “Batch #37 – Askeflu Blonde

  1. Pingback: Tapping av Batch #37 – Askeflu Blonde (og vasking av gjær) | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.