Tapping av Batch #37 – Askeflu Blonde (og vasking av gjær)

Vann og gjær

Vann og gjær

Fredagskvelden gikk med til å tappe batch #37 – Askeflu Blonde på fat. 75 liter ble fordelt på 5 ulike fat. Alle fatene fikk 7,5 ml Isingglass (klaringsmiddel).

Litt om vaskingen av fatene. Fatene ble fylt litt over halvveis med varmt vann og PBW og fikk stå slik i ca. 45 minutter. Deretter ble de satt på hodet og fikk stå sånn i noen timer. Deretter ble fatene skylt og ett av fatene ble fylt med starsanblanding. Deretter ble fatet trykksatt og starsanblandingen overført fra fat til fat hjelp av trykk. Fra siste fatet ble starsanblandingen pumpet i sluket. På denne måten satt vi igjen med 5 trykksatte og ferdig desinfiserte fat.

Når vi så skulle strate selve tappingen, var det bare å åpne lokket forsiktig slik at minst mulig oksygen ble «rørt» ned i fatet. Dette gikk veldig bra med unntak for det ene fatet. I det vi åpnet lokket hang pakningen igjen i selve fatet og når vi løftet ut lokket, falt pakningen ned i fatet. Vi måtte derfor snu fatet på hodet for å få opp igjen pakningen. Forhåpentligvis ble det ikke blandet inn for mye oksygen i denne prosessen.

Vi brukte badevekt for å sørge for å få ca. 15 liter hvert fat. Det var en digital badevekt som ikke målte kontinuerlig – det ble litt tungvint da vi hele tiden måtte løfte fatet og sette det ned igjen for å få en ny måling. Det var ikke særlig bidragsytende på husfreden at badevekten stinket øl etterpå heller.

Note to selv: Kjøpe ikke-digital badevekt.

Vasking av gjær

2 av gjæringsdunkene ble tilført ca. 2-3 liter med kokt og nedkjølt vann slik at vi kunne løse opp gjærkaken. Innholdet fra disse to fatene ble helt over på det siste gjæringsfatet og noe ekstra vann ble tilsatt. Også dette gjæringskaret ble «ristet» (mer sving litt rundt slik at det ble whirlpool slik at gjærkaken gikk i oppløsning). Etter at karet fikk stå i ro i 30-40 minutter hadde humlerester og andre biprodukter fra gjæringen stort sett bunnfelt. Den kremaktige vesken som fløt oppå dette var da rent vann og gjær. Denne ble helt over til et nytt gjæringskar som så ble satt kjølig i kjøleskapet.

Vasket gjær

Vasket gjær

I dag (søndag) hadde all gjæren samlet seg pent på bunnen. Vannet over gjæren var klart og fint (og dermed tomt for gjær). Vi helte av så mye av dette vannet at vi satte igjen med ca. 6 liter i spannet. Dette ble virvlet opp på nytt og deretter fordelt på 3 norgesglass a 2 liter.

I disse glassene skal gjæren få stå fram til vi skal bruke den. Sannsynligvis vil det være nok gjær i disse glassene til å gjære ut vårt neste øl: en stout/porter på 10-11 %!

Et par ting vi lærte av vaskingen:

  • Bruk rikelig med vann! Desto mer vann gjæren har å løse seg opp i, jo bedre vil humlerester og andre ting bunnfelle (tror vi)
  • Sørg for at all gjæren har løst seg godt opp før neste steg. Når gjæren skulle fordeles på 3 glass så vi at det var store gjærklumper på bunnen av gjæringsfatet når vi skulle fylle siste glasset. Heldigvis var det nok veske i karet til å få løst opp klumpene og fordelt innholdet ca. likt på de 3 glassene. 

 

Tagged on: , ,

One thought on “Tapping av Batch #37 – Askeflu Blonde (og vasking av gjær)

  1. Pingback: Brygging av batch #38 – Russian Imperial Stout | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.