Blek – revisited (batch #39) og tapping av batch #38 (Russian Imperial Stout)

Søndag kveld tappet vi batch #38 – Russian Imperial Stout på fat og mandag kveld brygget vi en American Pale Ale til rakfisklag i januar.

Her er de tørre fakta om tappingen av Batch #38:

  • FG endte på 1.025 – vi tror det er bra! Det skal være mye restsødme i en øl med OG på 1.096. Denne havner altså på 9,3%.
  • Vi endte opp med 5 fat med 9 liter – altså 45 liter totalt
Russian Imperial Stout

Russian Imperial Stout

De første prøvesmakingene er allerede foretatt og lakrispreget er tydelig. Nesten så tydelig at en kan håpe at dette trer i bakgrunnen med litt lagring. Utfordringen er å klare å lagre dette ølet – for dette er fort et øl som kan bli bedre etter noe tid (gjerne et halvår eller mer). Lagring av øl har aldri vært vår styrke, så vi får se.

I går kveld brygget vi altså batch #39 – Blek, et øl vi har brygget i mange varianter tidligere: Batch #5 – Blek, Batch #9 – Blek II, Batch #11 – Blek II, Batch #14 – Blek II, Batch #18 – Blek III. Utgangspunktet for alle disse ølene er Batch #5 – Blek som var et sett med malt, humle og gjær som fulgte med Beer Brew 30 som var det første utstyret vi brygget på. Siden da har oppskriften både gjort ølet fyldigere, mørkere og bitrere.

Dette er oppskriften vi brygget etter denne gangen:

Batch #39 – Blek
American Pale Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           79.0
Total Grain (kg):         19.177
Total Hops (g):           400.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             10.8   (EBC): 21.3
Bitterness (IBU):         41.1   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 65
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
16.694 kg  Vienna 14 EBC (87.05%)
1.912 kg  Caramalt 31 EBC (9.97%)
0.571 kg  Crystal 75 EBC (2.98%)

Hop Bill
—————-
65.0 g Chinook Pellet (12.1% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
120.0 g Willamette Pellet (4.7% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (1.5 g/L)
35.0 g Chinook Pellet (12.1% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
90.0 g Willamette Pellet (4.7% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
90.0 g Willamette Pellet (4.7% Alpha) @ 0 Days (Dry Hop) (1.1 g/L)

Misc Bill
—————-
3.2 g Irish Moss @ 15 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 66°C for 60 Minutes.
Fermented at 17°C with Safale US-05

Kort oppsummert: Vi traff OG og volum sånn ca og utstyret fungerte godt som tidligere. Men vi hadde siden sist gått til innkjøp av utstyr for å tilsette oksygen rett i vørteren på vei til gjæringskaret (såkalt inline oxygenation) – se bilder lengre nede. Utstyret består av:

Tanken med å tilsette oksygen i vørteren før gjæring kan man lese mer om her: http://www.howtobrew.com/section1/chapter8-2-1.html – grunnen er kort fortalt at gjæren storforbruker oksygen under den fasen av gjæringen hvor blant annet gjære reproduserer seg. Nok oksygen i denne fasen er derfor viktig.

Oksygendings med temperatur

Oksygendings med temperatur

Så bortsett fra at det ble mye ledninger og prøving og feiling, så fungerte selve oksygentilsettingen greit tror vi. Vørteren var nesten melkehvit når den nådde gjæringskaret og de skummet godt i karet – begge deler et tegn på at det var mye oksygen i vørteren.

Når vi skulle rengjøre utstyret ved å sirkulere vaske- og skyllevann gjennom rørsystemet med brusesteinen støtte vi imidlertid på et problem: Det gikk tett. Vi måtte skru fra hverandre hele greien og fant da det som mest sannsynlig var en bit Irish Moss som hadde satt seg fast mellom temperaturproben og selve røret. Dette igjen hadde ført til at mer Irish Moss og humle bygget seg opp i røret. Vi krysser fingrene for at dette var et utslag av uflaks og håper vi ikke opplever dette igjen.

Ølet står nå å gjærer og første liv i gjærlåsen var nå i kveld ca. 24 timer etter piching av gjær. Det betyr at den brukte noe overraskende lang tid på å komme i gang.

Vi er jo litt usikker på hvor mye oksygen vi faktisk fikk tilsatt. Det finnes utstyr som kan måle oksygenopptaket, men dette er dyre saker. Vi er avhengig av å tilsette ut fra antall liter oksygen i minuttet. Og det sier seg selv at dette ikke blir særlig presist når det gjøres inline. Hvor mye oksygen en da tilsetter er jo avhengig av hvor fort vørteren strømmer – som igjen er avhengig av temperaturen på kjølevannet. Om noen har erfaring med bruk av inline oksygentilsetting på denne måten og kan komme med noen gode råd, så setter vi stor pris på det! Bruk gjerne kommentarfeltet under.

Noen bilder fra både tappingen av batch #38 og bryggingen av batch #39:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.