English Brown Ale (batch #40)

Rullende kok

Rullende kok

I morges brygget vi en English Brown Ale. En øl av denne typen skal være fyldig og mørk (rødlig til kobberbrun). Ofte finner man smak av nøtter og litt karamell. Vi har siktet oss inn på en nordengelsk brown ale. Mens den sørengelske brown ale’n ofte er veldig mørk, søt og fruktig, er den nordengelske oftest tørrere (men fortsatt maltrik) og noe bitrere. Den kanskje mest kjente kommersielle varianten av dette ølet er Newcastle Brown Ale.

De amerikanske variantene av brown ale er ofte bitrere enn de engelske og da ofte med et visst citruspreg som kommer fra de populere amerikanske humlevariantene. Men det får bli en annen gang!

Oppskrift

Vi brygget etter denne oppskriften:

Batch #40 – Brown
Northern English Brown Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           83.0
Total Grain (kg):         20.160
Total Hops (g):           250.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             19.3   (EBC): 38.0
Bitterness (IBU):         24.8   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 67
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
17.310 kg Pale Malt 6 EBC (85.86%)
1.047 kg  Crystal 150 EBC (5.19%)
0.803 kg Carapils 2,5-6,5 EBC (3.98%)
0.600 kg Brown Malt (2.98%)
0.400 kg Chocolate 1175 EBC (1.98%)

Hop Bill
—————-
70.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
90.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 25 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
90.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.1 g/L)

Misc Bill
—————-
Et par gode spiseskjeer Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with WLP007 – Dry English Ale

Notes
—————-
Vannjustering:

CaSO4 (skyllevann):5,8 gram / 1,4 strøken teskje – Calcium sulfate
CaSO4 (mesk):5,8 gram / 1,4 strøken teskje – Calcium sulfate
CaCO3 (kun mesk):5,8 gram / 3,2 strøken teskje – Calcium carbonate
NaHCO3 (kun mesk):11,6 gram / 2,6 strøken teskje – Natron

Det skulle også vært:

CaCl2 (skyllevann):8,7 gram / 2,6 strøken teskje – Calcium chloride
CaCl2 (mesk):8,7 gram / 2,6 strøken teskje – Calcium chloride

… men det fikk vi ikke fatt i. Om noen vet hvilken for dette kommer i og hvor en kan få fatt i det, så er vi interessert i å få greie på det. Fikk et tips om at vanlig veisalt kunne brukes, men vi er litt skeptisk til det …

Tilsetting av gjær

Tilsetting av gjær

Høydepunkter fra bryggedagen

  • OG 1.056 – hvilket gir en effektivitet på 76%! Så høy effektivitet har vi trolig ikke hatt før. Den høye temperaturen under mesking og det faktum at vi mesket i nesten to timer (fordi vi ventet på skyllevannet) må ta æren for det.
  • PT100-elementet begynte å tulle seg og viste 4-6 grader for lav temperatur. Vi har derfor sannsynligvis mesket på all for høy temperatur (70-71 grader). Vi får håpe på god utgjæring!
  • Vestbrygg var utsolgt for alt av engelsk ale tørrgjær – 1 pakke med Nottingham var alt de hadde igjen! Vi endte derfor opp med å kjøpe 12 rør av en litt gammel WLP007 og krysser fingrene for at det blir bra!
  • Vi tok oss tid til å montere opp oksygenoppsettet skikkelig denne gangen og det fungerte som en drøm! Vi ga vørteren 0,5 liter i minuttet på vei til gjæringstanken.
  • Første brygg på konisk gjæringstank (Blichmann Fermenator) – fy flate så moro! Gjennomføringer og ventiler ble vasket i PBW og deretter skylt og dyppet i Starsan og til slutt montert på tanken. Tanken ble fylt med Starsan, slik at vi kunne tappe starsan ut gjennom ventilene. Så ble lokket satt på og blow off montert. Så var det bare å koble slangen fra pumpen rett på den ene ventilen og pumpe ølet via kjøler, inline oksygen og termometer. Utrolig mye enklere enn å stå med 3 plastgjæringsdunker, 3 lokk, 3 gjærlåser som skal vaskes og desinfiseres og deretter fylles med vørter (med alt det sølet som det pleide å medføre). Gjæren ble tilsatt gjennom det lille hullet for blow off i lokket.
  • Vi glemte å måle hvor lang tid det tok å overføre de ca. 80 literne med vørter, men med den temperaturen som kjølevannet holdt i dag (ca. 1 minus ute) gikk det ganske radig.
  • Vi startet kl. 06:00 og bryggeriet var ferdig nedvasket ca. kl. 13:00 – og dette inkluderte nesten en time ekstra mesking (det tok tid før skyllevannet var varmt nok).

Nå er det to ting å se fram til! For det første er det tappingen av dette ølet. Det blir spennende. Vi satser på å få til et helt lukket system:

  • Corneliusfatene skal vaskes og skylles
  • Et fat fylles helt opp med starsanblanding
  • Fatet med Starsanblandingen trykksettes og starsan tappes over på nytt tomt fat
  • Så gjentas denne prosessen med alle fatene – på denne måten er fatene desinfisert og helt tomme for oksygen
  • Gjæringstanken trykksettes (2-3 psi) og ølet tappes fra tanken og inn gjennom en ut-ventil på corneliusfatet. På gassventilen står en gasskobling for å slippe ut co2’en som blir fortrengt i fatet mens vi fyller
  • For å ha kontroll på mengden øl i hvert fat kommer vi til å henge en fiskevekt i taket og kontinuerlig veie fatet mens vi tapper. Det enkle er ofte det beste!

På denne måten er ølet ikke i kontakt med oksygen i det hele tatt.

For det andre er neste brygg allerede bestemt. Vi vil gjøre et nytt forsøk på ESB – et øl vi har gjort noen forsøk på tidligere – uten å lykkes i særlig grad. Enten har det vært gjæren og gjæringstemperatur, eller så har det vært infeksjon – det har i allefall aldri smakt slik vi vil (noe i retning av Fuller’s ESB). Grunnen til at valget har falt på dette ølet for neste brygg er at gjæren vi bruker i denne batchen passer godt til dette: WLP007 – Dry English Ale. Og det er jo noe av det mest artige med en konisk gjæringstank: Å enkelt kunne høste fersk gjær rett etter stormgjæringen!

Tilsetting av gjær

Tilsetting av gjær

Ting å for ordnet til neste gang (eller på litt lengre sikt):

  • Montere nytt PT100-element
  • Få fatt i en dyppvarmer slik at varming av vann og oppkok går raskere

Gjæringsskap

Vi har planer om å bygge et gjæringsskap ved å hogge et gammelt kjøleskap. Dette er ikke på plass ennå og gjæringstanken går ikke inn i noen av de kjøleskapene vi har tilgjengelig. Temperaturkontroll på dette brygget blir da en STC1000-styrt panelovn i bryggerrommet. Vi har startet gjæringen på 16 grader og satser på å heve den til 18-19 etter stormgjæringen.

Bilder fra bryggingen

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr