Tapping av batch #40 – English Brown Ale

Søndag 15. februar tappet vi batch #40 – English Brown Ale på fat. Dette var første gang vi tappet øl fra vår koniske gjæringstank. Og det fungerte som en drøm. Kort oppsummert var forløpet slik:

  • Vasket 5 fat med PBW og skylte dem med rent vann
  • Ett fat ble fyllt med starsanløsning
  • Fatet ble trykksatt og starsanløsningen tappet over i neste fat ved hjelp av en sånn ut-på-tur-tappehane
  • Det neste fatet ble satt lokk på og trykksatt og starsanløsningen overført til neste fat
  • Slik fortsatte vi til vi hadde 5 trykksatte fat, rengjort og desinifisert
Tapping av øl inn gjennom øl-ut-ventilen på corneliusfat

Tapping av øl inn gjennom øl-ut-ventilen på corneliusfat

Når vi skulle tappe koblet vi en slange mellom tappekranen på konisk gjæringstank. I andre enden av slangen hadde vi en øl-ut-kobling som vi satte på fatets øl-utgang (etter å ha bleedet fatet). Fatet hang på en fiskevekt festet i taket slik at vi hadde kontroll på antall liter i hvert fat. Selve tappingen bestod da bare i å sette litt overtrykk (ca. 2 psi) på konisk gjæringstank og åpne kranen og vørteren ble overført til fatet helt uten eksponering for oksygen!

Sa vi at det fungerte som en drøm?

Vel, det hadde gjort det med mindre vi ikke også hadde forsøkt å konsentrere oss om å få trykksatt de ferdigfylte fatene samtidig (for å få lokket til å tette ordentlig). I det organiserte kaoset under tapping klarte undertegnede å presse gass-inn-koblingen på øl-ut-ventilen på ett av de trykksatte fatene. Det som skjer da er at de ca. 30 psi som var i fatet hadde fri vei mot de skarve 2 psi’ene som befant seg i konisk gjæringstank og fatet som holdt på å bli fylt. Resultatet? Alle gass-slangene (vi har 5-6 koblingspunkter) ble fylt med øl. Det medførte noe ekstra demontering og vasking.

Bortsett fra det, så fungerte det som en drøm!

Det ble tappet ca. 74 liter øl med en FG på 1.019. Vi regnet med en litt høy FG på denne grunnet trøbbel med temperaturstyringen under meskingen.

Noen få bilder fra kvelden:

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.