Video av English Brown Ale under stormgjæring i konisk gjæringstank

Akkurat nå står batch #40 – English Brown Ale å stormgjærer i vår nye koniske gjæringstank fra Blichmann (se video lengre nede). Det er god fart i blow off’en og det lover bra! Den går nå i et rom som holder ca. 16 grader. Nye målinger viser riktignok at det ikke er mer enn ca. 15 grader akkurat der hvor tanken står. Men gjæringen produserer en del temperatur, så inne i tanken er det nok en 2-3 grader varmere.

Når vi ser tegn til at gjæringen begynner å avta, antageligvis senere i kveld eller i morgen tidlig vil vi heve temperaturen 3-4 grader for å gi gjæren litt ekstra drahjelp på slutten. Deretter skal den få stå i ro en ukes tid før vi slår av varmen og lar temperaturen falle til kjellertemperatur (12-13 grader).

Nå går vi å funderer på når vi burde dumpe trub og død gjær? Og når bør vi høste frisk og fin gjær til neste brygg (ESB)? Tanken er nå å la den gjære et par dager til vi ser at stormgjæringen definitivt er over. Det vil da være kanskje bare en 2-3 plopp i minuttet? Da dumper vi først trub og død og tidligflokkulerende gjær (mørk i fargen) og så fersk gjær (kremfarget, tyktflytende) og stoppe høstingen når den sentflokkulrende gjæren kommer (tynnere i konsistensen, mer og mer farget av ølet). Deretter dumper vi til det kommer nesten rent øl.

Etter cold crash (så godt det lar seg gjøre uten kjøling) dumpes trub og gjærrester igjen og da er det bare deilig øl igjen på tanken som skal pumpes over på corneliusfat. Det kommer nok et eget innlegg om dette også.

Til slutt en liten «note to self»-liste i forbindelse med dumpingen.

  • Vaske og desinfisere norgesglass for lagring av gjæren
  • Sørge for at ikke vann blir sugd opp gjennom blow off’en og inn i tanken (trykksette med co2? Løfte blow off tube’n ut av vannet? Begge deler og blokkere blow off tube’n?)
  • Minimere oksygentilførselen i tanken (trykksette med co2?)

Dersom noen har innspill, tips eller kommentarer til bruk av konisk, så tar vi mer enn gjerne i mot dette i kommentarfeltet under!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.