Stille før stormen!

Det er lenge siden sist innlegg her på Bryggerstupet, men det betyr ikke at vi har lagt på latsiden! Vi har tappet øl, kjøpt kjøleaggregat innerst i dype fjorder og på det flate østland og sist men ikke minst, vi har bygget gjæringsskap til gjæringstanken! Her er en liten oppdatering!

Tapping av Batch #41

Tirsdag 17. mars tappet vi vårt hittil siste brygg: Batch #41 – Extra Special Bitter. De tørre fakta:

Tappeanordning

Tappeanordning

OG: 1.060, FG 1.015 og 69 liter fordelt på 5 fat. Alkohol 5,9%.

Igjen tappet vi med fatene hengende i en fiskevekt hengt i taket. Dette for å få fordelt ølet noenlunde broderlig. I den forbindelse kan det også nevnes at fjerdemann i bryggeriet også har anskaffet co2-utstyr, fat og tappeutstyr!

Om du er av dem som har ramlet innom bloggen vår ved en eller to anledninger tidligere så vil du vite at dette er en ølstil vi har slitt lenge med å få til. Tidligere forsøk har variert fra ikke vellykket til » … det går jo an å drikke …». Når vi lager øl så skal det være: «Snadder!». Det må være målsettingen. Ellers er det ingen vits.

Denne gangen brukte vi gjær som vi hadde høstet fra forrige brygg (Batch #40 – Northern English Brown Ale) –  WLP007 – Dry English Ale. Det ser ut til å ha fungert bra! Denne gangen føler vi at vi fikk til en skikkelig ESB! Den hadde rikelig med maltfylde og passe bitter! Neste forsøk vil ligge tett opp mot samme oppskrift.

Vi har forresten ikke helt fått roen på det med å høste gjær ennå, men vi fortsetter utprøvingen. Lærdommer vunnet fra sist: Prøve å unngå å få trub med i gjæringskaret og bruke mye vann. Da vil rusk og rask bunnfelle raskere og det er lettere å helle over væsken som inneholder gjæren. Nok om det.

Bygging av gjæringsskap

På de to siste bryggene har vi ikke hatt god temperaturkontroll på gjæringen. Den nye gjæringstanken passer rett og slett ikke inn i kjøleskapet som vi tidligere benyttet som gjæringsskap. Vi har da gjæret i selve rommet og brukt STC-1000 til å styre en panelovn for å holde oppe temperaturen. Coldcrash kunne vi se langt etter.

Fundament for gulv

Fundament for gulv

Men ikke nå lenger! Vi har vært på finn.no og funnet et kjøleaggregat fra attenhundredeogblomkål, vi har raidet nærliggende garasjer for 2×2″ og fått sekundærvare-baderomsplater til en billig penge og bygget gjæringsskap!

Skapet er akkurat bredt, dypt og høyt nok til å få inn gjæringstanken, blow-off-tube og kondensoppsamler. Skapet er klart til bruk, men det gjenstår noen finjusteringer som tas etterhvert: litt silikon i hjørnene og innbygging av STC-1000.

Skapet er isolert med 5 cm steinull og skrudd sammen nesten i vater. Tidlige tester i kveld tyder på at vi skal kunne gjøre coldcrash ned mot 3 grader. Det vil gjøre susen. Den innebygde termostaten dro temperaturen relativt raskt ned mot minus 2, men lot den så stige til pluss 3,5 igjen før den igjen startet nedkjøling. Vi tenker derfor at det kan være greit å legge coldcrash på rundt 3 grader for å unngå en jojo-effekt mellom f.eks. 1 grad og 3,5 grader.

Det er i alle fall ingen grunn til å tro at vi ikke skal klare å holde stabil gjæringstemperatur i skapet. Vi har ikke forsøkt ennå, men regner med at varmekabelen på 300 w enkelt vil holde stabil varme i skapet.

Ferdig montert gjæringsskap

Ferdig montert gjæringsskap

Det gikk opp for oss underveis i byggeprosessen at kjøleaggregatet kunne komme til å lage litt lyd. Bryggerrommet befinner seg like under et soverom i første etasje, så vi var litt opptatt av at lyden ikke skulle bære opp. Skapet ble derfor ikke montert helt i taket og det ble bygget inntil vegger som allerede var lektet ut fra kjellerveggen. Til tross for dette gir aggregatet en del during i etasjen over. Det blir spennende å se hvordan coldcrash vil påvirke husfreden.

Vi har også anskaffet et kjøleaggregat nummer 2. Tanken med dette aggregatet var å bygge et kjøleskap på ca. 120 cm x 80 cm for lagring av øl. Dette prosjektet legges midlertidig på is og blir muligens erstattet ved en anskaffelse av et stort kjøleskap. Et aggregat som skal benyttes til kontinuerlig kjøling for å holde ølet på 3-4 grader vil muligens gå hardere utover husfreden enn et aggregat som slår seg på av og til i løpet av 3-4 dager en gang i måneden …

Nanopub

Litt lenger fram i løypen ligger det også planer om å innrede en liten nanopub i det gamle bryggerrommet. Den blir på formidable ca. 2,5 x 2,5 meter. Det gamle gjæringsskapet vårt er i den forbindelse satt av til å kjøle ølet til pub’en. Skapet har plass til ikke mindre enn 6 corneliusfat eller et 50-liters bryggerifat og 3 corneliusfat. Hvis vi får på plass en 3-4 tappelinjer ser vi ikke bort fra at vi har byens høyeste tappelinje-per-kvadratmeter-ratio!

Men det er mye som skal gjøres før vi kan starte innredningen av pub. Først og fremst må det brygges!

Neste batch: #42 – Citrus Pale Ale

I slutten av mai samles nabolaget til den etterhvert tradisjonsrike maifesten. Da rigger vi langbord, 3-4 griller og leker og moro for ungene. De siste gangene har vi servert hjemmebrygg til maten og det har vi selvfølgelig tenkt å gjøre denne gangen også.

Vi tar opp igjen en gammel traver, nemlig Citrus Pale Ale. En frisk og smaksrik amerikansk ale med en ekstra dose sitrussmak fra appelsinskall i koken. Dette er en øl vi har brygget 4 ganger før (1, 2, 3 og 4) med stort hell!

Bilder fra tapping og bygging

 

Tagged on: , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.