Tapping av batch #42 – CAPA

5 fat med batch #42

5 fat med batch #42

Onsdag kveld tappet vi batch #42 på fat. Ølet skal serveres på den årlige maifesten i nabolaget og vi tappet derfor ett fullt 19-litersfat til festen og forsøkte fordele resten noenlunde likt på 4 andre fat.

Grunnen til at det ikke var helt enkelt å fordele ølet på de 4 resterende fatet er at vi rett og slett ikke vet hvor mange liter øl vi har laget.

En av utfordringene er å vite nøyaktig hvor mange liter vi har i kokekaret etter kjøling. Her må det tas grep. En 60 cm linjal i rustfritt stål er bestilt. Men selv med denne kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor mange liter som ligger igjen sammen med trub og humelrester. Kanskje vi bør tappe dette ut og rett og slett måle med litermål hvor mange liter som lå igjen? Da skulle vi kunne vite ganske nøyaktig hvor mange liter som ble overført til gjæringskaret.

En annen utfordring er å vite hvor mange liter øl vi får ut av gjæringskaret. Hvor mye gjæren har formert seg er en faktor, hvor godt den har bunnfelt er en annen. Vi kan aldri vite dette helt nøyaktig, men hvis vi vet hvor mange liter vørter vi overførte fra kokekaret, så kan vi støtte oss på erfaring fra gang når det gjelder hvor mye øl vi får ut av gjæringskaret til slutt.

Litt av gjæren vi høstet av batch #42

Litt av gjæren vi høstet av batch #42

Et par ting gikk skeis denne gangen. Feilene er lette å unngå hvis man bare tar seg tid nok:

– Ved et tilfelle koblet vi på slangen fra gjæringskaret før vi hadde sluppet ut trykket fra corneliusfatet. Dette har vi gjort tidligere og det er neppe noen krise. Men co2-trykket gjør da at co2 strømmer fra corneliusfatet og inn gjennom ut-ventilen på gjæringskaret med en påfølgende mulig oppvirvling av gjær og a

nnet bunnfall i gjæringsdunken.

Lærdom: Når alle fatene er tømt for Starsan (vi fyller dem fulle og driver ut med co2) så må alle tømmes for co2 før vi går igang. Da slipper vi å tenke på dette mellom hvert fat vi fyller.

– Vi glemte å vri på tappeventilen på slutten slik at diptuben på innsiden fortsatt pekte horisontalt. Vi oppdaget dette når vi skulle dumpe resten av gjæren gjennom dumpventilen. I et desperat forsøk på å redde litt mer øl ble det siste fatet koblet på igjen og ventilen vridd 90 grader slik at den pekte rett ned. Dette medførte at det utelukkende ble overført gjærslurry. Vi fikk heldigvis stoppet før det kom mye gjær i fatet.

Lærdom: Ved tapping av siste fat må en mann ha ansvar for vriding tappekranen og følge med på fargen på ølet som kommer ut. Vi bør og vurdere å få fatt i et mellomstykke i enten klart plass eller rett og slett kjøpe et såkalt «sighting glass«.

– Vi glemte å ha klarningsmiddel i fatene.

Lærdom: … tja … huske å ha klarningsmiddel i fatene.

Generell lærdom: Vi har lenge snakket om å lage sjekklister for alt mulig. Det må gjøres!

Men noe fungerte bra! Gjæringsskapet med sitt kjøleaggregat hadde dradd de nær innpå 80 literne ned i 1,5 grader. For å unngå støyen fra aggregatet på natten ble kjøling foretatt om dagen. Etter første dagen var temperaturen sunket fra 17 grader til ca. 9 grader. STC’en ble så stilt inn til å holde denne temperaturen – og det førte til at aggregatet ikke gikk (så vi hørte det i allefall) i løpet av natten. Neste morgen ble den stilt inn til 1 grad igjen. Om kvelden var den kommet ned i ca. 3,5. Igjen ble STC’en stilt inn på dette og aggregatet ga ikke lyd i fra seg i løpet av natten. Igjen ble STC’en satt til 1 grad og innen vi skulle tappe den kvelden hadde altså ølet 1,5 grad. Perfekt! Ølets frysepunkt er visst ned mot minus 2,5 grader, så vi vil forsøke neste gang å få det enda lavere. Det vil gi enda klarere øl.

Batch #42 - noe uklar ennå!

Batch #42 – noe uklar ennå!

FG’en uroet oss litt underveis. En tidlig prøve viste FG opp mot 1.020 – altfor søtt … Men en ny prøve tatt mot slutten av tapping viste 1.014 – bare et poeng over forventede 1.013!

Ølet er allerede prøvesmakt og trøsten er at det er skikkelig godt!

Tagged on: , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.