Batch #43 – DIPA II

Fullt meskekar

Fullt meskekar

I morges brygget vi en ny dobbel-ipa-variant. OG ble (helt etter oppskriften) 1.086. Hvis vi får en utgjæring på 82% blir dette en DIPA på 9,4%. Vi har brukt nesten to kg rent sukker i tillegg til malten og vi har mesket på lav temperatur (63%). Det er i utgangspunktet vanskelig å lage så sterkt øl og samtidig få den tørr. I kombinasjon skal likevel sukkeret og den lave mesketemperaturen forhåpentligvis dra FG ned mot 1.014.

Vi gjenbrukte denne gangen gjæren (Safale us-05) fra forrige brygg. Den var nesten 4 uker gammel og vi tok derfor ingen sjanser og gjorde det enkelt: Vi brukte alt sammen.

Noen lærdommer fra i morges:

  • 28,3 kg malt og 71 liter vann er nær det maksimale av hva vi får plass til i meskekaret. Akkurat når vi hadde mesket inn piplet vørteren over kanten. Etter en halvtime hadde imidlertid kornet trukket til seg en del vann og det var en 10-11 liter å gå på. Dersom vi går litt ned på vannmengden (vi hadde 2,5 liter pr kg malt) kan vi derfor kanskje presse oppi en kilo eller to til – kanskje enda mer dersom vi ikke tilsetter all malten samtidig.
  • Temperaturen på skyllevannet bør være 83 grader slik at det holder oppunder 80 grader når det treffer mesken
  • Vi må få ferdig sjekklistene! Vi glemte/rotet til mange ting i dag.
Rullende kok

Rullende kok

Det vi glemte eller rotet til

  • Vi glemte Irish Moss (klarningsmiddel)
  • Vi glemte gjærnæring
  • Under sirkulering av kokende vørter (for å desinfisere alle deler) koblet vi sløyfen feil, med det resultat at vi ikke hadde desinfisert verken kjøleren eller oksygentilsettingsdingsen. Vi oppdaget det imidlertid like før vi skulle starte kjøling og ble beroliget da vi så at vørteren fortsatt holdt over 90 grader. Vi krysser fingrene for at 4-5 minutter med denne temperaturen er tilstrekkelig.
  • Vi glemte å ta ut gjær fra kjøleskapet slik at denne ble romtemperert (den liker ikke varmesjokket fra kjøleskapstemperatur til gjæringstemperatur)

Men ingen av forglemmelsene nevnt over skulle tilsi at det ikke blir øl av dette og. I skrivende stund (7-8 timer etter pitching) er det full fest i blow-off-tube’n!

1.086 - spot on!

1.086 – spot on!

Tom for oksygen

Til neste brygg må vi kjøpe ny oksygenflaske på Jula. Den gikk tom i dag og vi fikk ikke like mye oksygen i vørteren som vi pleier. Vi tror likevel det ikke manglet så mye. Det var i grunn litt pussig at den var tom allerede. En slik flaske fra Jula inneholder 970 milliliter og vi har lest en plass at dette ekspanderer til ca. 100 liter ved atmosfæretrykk. Vi bruker ca. 0,5 liter i minuttet på halve batchen.  Vi har ikke tatt tiden på hvor lang tid dette tar, men det kan umulig være mer enn 15-30 minutter. Ergo skulle forbruket vårt være 7,5-15 liter pr batch og flasken skulle da vare mellom 6 og 13 batcher …

Oppskriften

Batch 43 – DIPA
Imperial IPA

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           82.0
Total Grain (kg):         31.302
Total Hops (g):           1100.00
Original Gravity (OG):    1.083  (°P): 20.0
Final Gravity (FG):       1.015  (°P): 3.8
Alcohol by Volume (ABV):  8.92 %
Colour (SRM):             13.0   (EBC): 25.6
Bitterness (IBU):         120.3   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 68
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
25.323 kg Pale Malt (80.9%)
1.848 kg Sugar (5.9%)
1.100 kg Melanoidin (3.51%)
1.031 kg Crystal 120 (3.29%)
1.000 kg Caramalt (3.19%)
1.000 kg Dry Malt Extract – Light (3.19%)

Hop Bill
—————-
100.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
40.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 50 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
40.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 40 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
40.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 30 Minutes (Boil) (0.5 g/L)
30.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 20 Minutes (Boil) (0.4 g/L)
100.0 g Glacier Pellet (6.4% Alpha) @ 15 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Glacier Pellet (6.4% Alpha) @ 10 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
100.0 g Centennial Pellet (8.5% Alpha) @ 5 Minutes (Boil) (1.2 g/L)
50.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (0.6 g/L)
200.0 g Glacier Pellet (6.4% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (2.4 g/L)
160.0 g Cascade Pellet (6.1% Alpha) @ 12 Days (Dry Hop) (2 g/L)
60.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 12 Days (Dry Hop) (0.7 g/L)
40.0 g Cascade Pellet (6.1% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.5 g/L)
40.0 g Columbus Pellet (17.5% Alpha) @ 5 Days (Dry Hop) (0.5 g/L)

Misc Bill
—————-
3.1 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.1 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 63°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with Safale US-05

Notes
—————-
CaSO4 (skyllevann):20,8 gram / 5,2 strøken teskje
CaSO4 (mesk):28,4 gram / 7,1 strøken teskje
CaCO3 (kun mesk):7,1 gram / 3,9 strøken teskje
NaHCO3 (kun mesk):7,1 gram / 1,6 strøken teskje

– bruker slurry etter #42 – CAPA
– skyllevann som er igjen i kjelen når kokekaret er fullt, fylles på sammen
med spraymalt når det er 15 minutter igjen …

Nyvinning. Magnetpenn.

Nyvinning. Magnetpenn.

Nyvinninger

Det er nesten alltid slik at vi i løpet av kvelden finspusser litt på et eller annet med bryggeriet. Små eller store forbedringer som gjør bryggedagen/kvelden litt lettere. I dag var intet unntak. Vi lagde magnetpenn slik at den kan henge på whiteboard’en! Som det meste annet i bryggeriet ble det ordnet med elektrikertape og magneter fra Kina. Det fungerte så bra at vi lurte på hvordan vi hittil hadde klart oss uten dette. Faktisk så bra at vi foreløpig skrinlegger ideen om ha den hengende i en tråd festet til en gardinskinne slik at vi enkelt kunne dra den mellom whiteboard’en og arbeidsbenken.

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr
Tagged on: ,

One thought on “Batch #43 – DIPA II

  1. Pingback: Batch #44 – CAPA, med nær-frossen-gjær | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*