Batch #44 – CAPA, med nær-frossen-gjær

appelsinzest

appelsinzest

På søndag brygget vi CAPA igjen. Dette er en slager hos oss og vi har brygget den 6 ganger tidligere. En smaksrik amerikansk ale, med appelsinskall i koken. Hittil har vi mesket denne relativt høyt (66 – 68) og det har gitt et øl med mye sødme. Ølet har en del humle, så sødmen kler den i grunn godt (selv om den sånn rent balansemessig er litt på den søte siden). Vi tenkte denne gangen å prøve å gjøre den tørrere. Vi valgte derfor å meske helt nede på 64 grader. Blir spennende å se hvor tørr den blir – forhåpentligvis blir den ikke en sånn øl som får munnen til å snerpe seg, men heller en tørr og fin øl som man kan drikke to eller tre av uten å få den metthetsfølelsen som tyngre øl fort kan gi.

Vakumpakket humle

Vakumpakket humle

Improhumle

Da ikke hele bryggeristaben var tilstede åpnet det seg opp muligheter for improvisasjon. Grunnet en nesten plagsom edruelighet (vi brygget relativt tidlig på dagen), ble denne muligheten ikke veldig godt ivaretatt. Eneste avvik fra oppskrift som kan leses ut av bryggeloggen er usle 50 gram Citra på 0 minutter.

Sjekklister

Bryggeriet har utviklet sjekkliser for tapping og for brygging og dette var første gang vi brygget etter den nye sjekklisten. Det fungerte veldig godt, og vi unngikk enkelte forglemmelser på grunn av disse.

SG før kok og OG

Bryggeriet fungerer fortsatt som en drøm og oppskriftene er godt tilpasset utstyret. Vi traff SG før kok og OG helt etter oppskriften.

Nær-frosset-gjær

Nær-frosset-gjær

Nær-frosset-gjær

Vi brukte denne gangen gjæren fra forrige gang. Gjæren har blitt lagret på ymse norgesglass før den ble vasket i en gjæringsdunk. Gjæringsdunken ble satt i et kjøleskap i påvente av å bli brukt på bryggedagen. Det viste seg at væsken over gjæren hadde frosset. På toppen var det et 3-4 cm tykt lag med frosset væske, så var det 8-10 cm med slush, og i bunn var gjæren. Gjæren i seg selv var myk og tydeligvis ikke dypfryst. Så det er i grunn to spennende ting på gang her. Det ene er at gjæren vi gjenbruker er fra et brygg med en OG på 1.086 (og denne gjæren var gjenbrukt fra batch #42). Det er visst ikke så lurt å gjenbruke gjær fra høy-OG-brygg … Det andre er altså at gjæren var nær frosset. Men vi har funnet ut at vi må ta litt mer sjanser når det kommer til gjæren, ellers lærer vi ingenting!

Gjæringstemperatur

Vørteren ble satt til gjæring på 15 grader, vi ønsker ikke for mye fruktighet i smaken. Gjæringen kom ikke like raskt i gang denne gang. Først morgenen etterpå var det jevn gjæring. Gjæringen har siden tatt seg opp og nærmer seg toppen i skrivende stund (nesten 2 døgn etter pitching). Vi skal forsøke å treffe toppen, og heve temperaturen ett par grader da. Regner med det blir sent i kveld eller i morgen tidlig. Dette for å forlenge stormgjæringsperioden så lenge som mulig.

Deretter skal den stå totalt i ca. 14 dager, pluss 2-3 dager cold crash.

2 thoughts on “Batch #44 – CAPA, med nær-frossen-gjær

 1. Bjørn Fallentin

  Hei, veldig kjekk lesing i alle artiklene deres.
  Ser det blir referert til en byggedagslogg. Den hadde det vært spennende å se. Vi har en logg, men den kan helt klart forbedres.

  1. Ørnegård Post author

   Hei!

   Bryggeloggen i denne sammenheng er kun en liten notatliste vi gjør på papiret som oppskriften er skrevet ut på. Denne settes i en ringperm etter endt brygging. Vi har sett på ulike maler for slik loggføring, men har foreløpig funnet ut at det enkleste er å ta noen korte notater underveis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.