Tapping av batch #44 – Citrus American Pale Ale

Noe av sjarmen med ølbrygging er at en alltid lærer noe nytt. Eller at man forstår at dette burde man skjønt. Eller noe i den duren. Slik også under tapping av batch #44 – CAPA i går kveld.

Det var på forhånd bestemt at det meste av denne batchen skulle tappes på 50-litersfat. Resten skulle på cornelius som vanlig. Vi hadde derfor klargjort et 50-litersfat og 2 corneliusfat.

Fatet tømmes for starsan ved hjelp av co2-trykk

Fatet tømmes for starsan ved hjelp av co2-trykk

Ombygget Micro Matic g-kobling

Vi har bygget om Micro Matic g-koblingen vår slik at vi kan bruke vanlige ball lock koblinger, for både gass og øl. Redaksjonen må bare beklage dårlig billedkvalitet, men om en klikker på bildet får en opp et litt større bilde. Ombyggingen består i å bytte ut de to «barb hose fittings»‘ene (hva heter disse på norsk egentlig?) med to ball lock koblinger kjøpt på Vestbrygg for en ikke alt for rimelig penge.

G-koblingen har en en-veis-ventil i gassinnløpet (en liten myk plastdings som ser ut som munnstykket på en blokkfløyte) som skal sørge for at det ikke kan renne øl inn i gass-slangen. Denne passet ikke inn i det nye opplegget, og vi krysser fingrene for vi unngår øl i slangene. Sålenge vi er forsiktig når vi trenger å løfte rundt på fatet, så går det vel helst bra.

Selve tappingen

Tappingen gikk ikke helt etter planen. Planen var å behandle 50-litersfatet som et corneliusfat (det var jo derfor vi hadde bygget om g-koblingen). Men da hadde vi oversett en viktig ting: G-koblingen har en tilbakeslagsventil også på ølkoblingen. En hvit liten sylinder som er butt i en enden og spiss i den andre. Den butte enden peker inn i mot fatet og sørger for at øl som kommer i retur fra tappesystemet ikke kommer forbi. Øl på vei ut av fatet dytter denne lett foran seg og det blir dermed åpning. Men denne tilbakeslagsventilen satt jo en effektiv stoppet for vår måte å tappe øl på fat. Vi pleier å fylle fatene med starsan og dytte denne ut med trykk. Da har vi fat som er 100% fyllt med co2. Så tapper vi ølet inn på fatet via øl-utgangen for å eksponere det minst mulig for oksygen. Men der står jo tilbakeslagsventilen!

Etter litt banning og tenking kom vi på at vi kunne snu fatet på hodet og forsøke å tappe slik. Vi har trykksatt gjæringstank, så tanken var god: Da ville tilbakeslagsventilen falle ned og det ville være åpning inn i fatet. Men det var akkurat like tett. Antageligvis følger tilbakeslagsventilen vørterstrømmen mer enn gravitasjonen, slik at den ble «dyttet» opp i hullet og dermet ble det like tett.

Enden på visen var at vi måtte åpne fatet og tappe på «gamlemåten»: Bare sleppe slangen ned i bunnen av fatet og fylle fra bunn. Blir spennende å se om vi kan merke noen til oksygenopptaket i ølet (smaker våt papp etter noe tid).

Nær innpå 80 liter CAPA til karbonering på 8 grader.

Nær innpå 80 liter CAPA til karbonering på 8 grader.

Vi fyllte 42-43 liter på 50-litersfatet. Resten gikk på vanlige corneliusfat og vi ble litt overrasket av at klarte å fylle to 18-litersfat. Totalt ble det altså tappet 78-79 liter!

Vi var spent på FG og smak fordi dette brygget var gjæret med gjær som allerede er gjenbrukt en gang tidligere. Til alt overmål hadde gæren vært nær frysetemp under lagring etter høsting. I tillegg sies det at man ikke bør gjenbruke en gjær som har gjæret ut et øl med høy OG (og DIPA’en vår var 1.080). Utgangspunktet er en Safale us-05 til batch 42 (CAPA) som ble gjenbrukt til batch #43 (DIPA II) og som nå altså er brukt til en CAPA igjen. Ølet smakte utmerket og FG var spot on: 1.013. Så det er all grunn til å tro at tidligere gjærhøsting og gjærvasking ikke har introdusert noen bakterier i brygget. Vi høstet gjær igjen denne gangen og satser på å få brukt den enda en gang.

Neste brygg er under planlegging – en brown ale etter oppskriften brukt på batch #40. Kanskje gjør vi en gjærstarter for første gang!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.