Northern English Brown Ale med WLP007 (batch #45)

Søndags morgen var det atter en gang tid for brygging. En ny batch av Northern English Brown Ale stod for tur.

For første gang benyttet vi gjær fra en starter. Kort om den først. 4 ca. 3 måneder gamle rør WLP007 ble tilsatt en 10 liters batch med OG 1.040 (10 liter vann  og 1 kg DME). Starteren hadde produsert mye gjær! Og vi brukte alt – helt uten hensyn til kalkulatorer og celletelling! Ah … vi e’ crazy.

Nedkjøling av vørter. 17 grader!

Nedkjøling av vørter. 17 grader!

Starteren hadde stått siden tirsdag, altså ca. 5 døgn. Ølet smakte veldig fruktig og litt syrlig (nesten litt eddikaktig?). Vi krysser fingrene for at det ikke er infeksjon og satser på at den ferske gjæren klarer å omdanne de 80 literne i gjæringsdunken til fløyelsmyk deilig brown ale.

Ellers må det bemerkes at bryggeriet atter en gang fungerte knirkefritt. Vi treffer på temperaturer (sånn ca.) og vi treffer ca. på volum og OG. De nye sjekklistene bidrar til bedre flyt i bryggingen og mindre stress.

Og så er det herlig sytalaust å overføre vørteren fra en kran og inn en annen ved hjelp av pumpe. Og det er artig å se fargen på vørteren i slangen som forandrer seg når oksygenet tilsettes – det er rent skum som overføres i den perioden (ca. halve batchen – med 0,5 liter oksygen inline i minuttet)!

Her er oppskriften:

Batch #45 – Brown
Northern English Brown Ale

Recipe Specs
—————-
Batch Size (L):           83.0
Total Grain (kg):         20.160
Total Hops (g):           250.00
Original Gravity (OG):    1.050  (°P): 12.4
Final Gravity (FG):       1.013  (°P): 3.3
Alcohol by Volume (ABV):  4.91 %
Colour (SRM):             19.3   (EBC): 38.0
Bitterness (IBU):         24.8   (Average)
Brewhouse Efficiency (%): 67
Boil Time (Minutes):      60

Grain Bill
—————-
17.310 kg Pale Malt 6 EBC (85.86%)
1.047 kg  Crystal 150 EBC (5.19%)
0.803 kg Carapils 2,5-6,5 EBC (3.98%)
0.600 kg Brown Malt (2.98%)
0.400 kg Chocolate 1175 EBC (1.98%)

Hop Bill
—————-
70.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 60 Minutes (Boil) (0.8 g/L)
90.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 25 Minutes (Boil) (1.1 g/L)
90.0 g East Kent Golding Pellet (6% Alpha) @ 0 Minutes (Boil) (1.1 g/L)

Misc Bill
—————-
1.0 g Irish Moss @ 10 Minutes (Boil)
1.0 g Yeast Nutrient @ 10 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes.
Fermented at 18°C with WLP007 – Dry English Ale

Notes
—————-
Vannjustering:

CaSO4 (skyllevann):5,8 gram / 1,4 strøken teskje – Calcium sulfate
CaSO4 (mesk):5,8 gram / 1,4 strøken teskje – Calcium sulfate
CaCl2 (skyllevann):8,7 gram / 2,6 strøken teskje – Calcium chloride
CaCl2 (mesk):8,7 gram / 2,6 strøken teskje – Calcium chloride
CaCO3 (kun mesk):5,8 gram / 3,2 strøken teskje – Calcium carbonate
NaHCO3 (kun mesk):11,6 gram / 2,6 strøken teskje – Natron

Noen bilder fra starterproduksjon og bryggekveld:

 

Del gjerne innholdet!Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditShare on Tumblr

2 thoughts on “Northern English Brown Ale med WLP007 (batch #45)

  1. Pingback: Fating av batch #45 – Northern English Brown Ale | Bryggerstupet

  2. Pingback: Batch #46 – Kloning av Meantime IPA | Bryggerstupet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*